Att lyckas nå fram med sin kompetens i CV:t är av största vikt, säger våra rekryteringskonsulter här på Randstad. För att visa att du är rätt person för jobbet gäller det att skala bort det som är irrelevant och framhäva rätt saker.

b8639c304ff44eb7abd630608fe5e949.jpg
b8639c304ff44eb7abd630608fe5e949.jpg

Behöver du anpassa ditt CV för varje tjänst du söker? Ja. Det behöver inte vara några stora förändringar, du ska inte skriva ett helt nytt CV varje gång. Små justeringar i vad man väljer att lyfta fram kan göra väldigt stor skillnad.

Men det viktigaste arbetet börjar redan innan CV:t ska skrivas: Läs noga platsannonsen och tänk på vad det egentligen står och vad de efterfrågar. Vad är det för tjänst de beskriver? Vilka krav ställer de och hur väl passar det mig?

strunta i information som inte tillför något

Det som efterfrågas i platsannonsen är det som ska ligga till grund för hela din ansökan. Ett av de vanligaste misstagen är att ta med inaktuell eller irrelevant information som inte tillför något. 

Om någon har tagit en skrivmaskinskurs 1985 eller tränat ett handbollslag för tjugo år sedan spelar egentligen inte så stor roll. Däremot riskerar det att dränka den information som faktiskt är relevant, den som man ska bygga hela sitt CV omkring, och verkligen få fram. Vad som är relevant för en tjänst är inte detsamma för en annan.

Förhoppningsvis är annonsen tydligt utformad med krav och information om vad som är meriterande. Söker du till exempel en tjänst som jurist så är förmodligen en genomförd juristutbildning en prioritet. Då ska man bygga upp sitt CV så att just det lyfts fram tydligt. Rekryteraren ska inte behöva leta efter den informationen, det ska kunna checkas av snabbt så man kan gå vidare. Över huvud taget ska CV:t vara lättöverskådligt, välstrukturerat och inte för långt.

Utbildning, arbetserfarenhet, datorkunskaper och språk är fyra viktiga rubriker du inte får glömma. Men är det en tjänst som till exempel tydligt efterfrågar körkort så lyft det istället för den där kvällskursen i italienska för 15 år sedan.

anpassa gärna ton och språk efter mottagaren

Samma sak gäller tonen och språket man använder i sitt CV, anpassa det efter mottagaren: Söker man en nischad specialistroll kan det vara helt rätt att använda ett språk som människor utanför branschen inte förstår sig på, men är det tvärtom en bredare roll så är det fel väg att gå. Du måste tänka på det ur läsarens synvinkel, vad vill jag att de ska få för bild av mig?

klassiker som tål att upprepas

Att undvika att ha luckor i sitt CV är ett lika tydligt råd som det är svårpåverkat i efterhand. Men har du perioder utan sysselsättning så är det bättre att föra dem på tal än att hoppas på en ouppmärksam rekryterare.

Även om det finns saker du inte är så stolt över så är det bättre att vara ärlig, då kan rekryteraren ställa frågor, diskutera och värdera informationen. Annars skapas en osäkerhet hos rekryteraren, och det är värre än om du har ett hål i CV:t någonstans i tiden.

Fler tips, råd och mall för CV

Vi har hundratals lediga jobb runt om i Sverige. Se om du hittar ett som passar dig.

lediga jobb