vill vända rollen om att jobba som konsult till det positiva

Osäker anställning? Sämre förmåner? Inga kompisar på kontoret? Tro inte på allt du hör om att vara konsult. Randstad Finance slår hål på några av myterna.

Här listar vi de fem vanligaste missuppfattningarna om att vara konsult inom ekonomi.

en konsult på väg till jobbet, håller i sin telefon och sina hörlurar på väg att ring
en konsult på väg till jobbet, håller i sin telefon och sina hörlurar på väg att ring

1. konsult är en osäker anställningsform

Att vara anställd som konsult förknippas ofta med en osäkerhet. ”Vad händer om mitt uppdrag plötsligt tar slut?” och ”Hur vet jag att jag inte blir placerad på en annan ort?” är vanliga farhågor.

– Det är någonting som vi jobbar mycket på, vi ser alltid långsiktigt på våra anställningar. Nyanställda konsulter har en provanställning på sex månader men blir sedan tillsvidareanställda, precis som en vanlig tjänst med andra ord.

Skulle ett uppdrag ta slut är det Randstad Finance som ser till att ett nytt uppdrag kan påbörjas så snart som möjligt och under tiden betalas lön ut till den anställde.

– Det ligger lika mycket i vårt intresse att våra konsulter är nöjda, därför ser vi till att matcha dem med uppdrag och företag som passar deras profiler. Att vara anställd som konsult är lika tryggt som en vanlig anställning, med skillnaden att du kanske inte sitter på samma kontor i flera år så du får möjlighet till en mer omväxlande karriär.

2. du får sämre förmåner som konsult

En annan fördom som vi ofta möter är att konsultrollen har sämre förmåner.

– För att kunna locka människor från andra fasta anställningar till oss måste vi självklart erbjuda likvärdiga förmåner och löner. Där ingår till exempel marknadsmässig lön, pensionsavsättning, kollektivavtal, företagshälsovård och träningsbidrag.

Randstad Finance är också noggranna med att ge alla konsulter ersättning för övertid, vilket är en viktig fråga för ekonomer som ofta har intensiva arbetstoppar i bokslutstider.

3. många anställningar på kort tid ser dåligt ut i CV

Många upplever att flera olika arbetsgivare under en kortare tidsperiod sänder fel signaler till de nästa arbetsgivare. Men är du anställd som konsult så är det fortfarande en och samma anställning. Även om du har haft fem olika uppdrag under lika många år så har du hela tiden haft en och samma arbetsgivare, nämligen Randstad Finance. Du får chansen att prova olika branscher, företag och roller vilket istället ger dig ett slagkraftigt cv.

4. som konsult får du mindre kompetensutveckling

Som konsult har man en fast anställning men arbetar på uppdrag hos olika kunder. Det absolut vanligaste är att kunden inkluderar konsulten i allt som har med intern kompetensutveckling att göra och erbjuder kurser och utbildningar, precis som för de fasta anställda. Därutöver får du dessutom tillgång till alla de utbildningsmöjligheter som Randstad Finance erbjuder.

– Vi har ett gediget utbildningspaket internt, vi ordnar seminarier och samarbetar också med en revisionsbyrå för att hålla oss uppdaterade inom ekonomiområdet. Dessutom är alla som arbetar internt på Randstad Finance själva ekonomer, vilket gör att det finns en stor kompetens och erfarenhet inom företaget. Det i kombination med att få arbeta på olika arbetsplatser är väldigt utvecklande.

5. du inte en i gänget när du är konsult

För att du som medarbetare ska prestera i en anställning så är det viktigt att du trivs, oavsett om du är konsult eller fast anställd på det specifika företaget.

– 99 gånger av 100 blir våra konsulter behandlade precis som företagens fastanställda och kommer snabbt in i gemenskapen. Skulle det mot all förmodan vara så att någon hamnar på en arbetsplats där man inte trivs så du som konsult alltid en konsultchef som kan stötta och hjälpa dig.

Förutom de gemensamma aktiviteter och förmåner som kunden erbjuder anordnar Randstad Finance egna aktiviteter så som jul- och sommarfester, bowling, träningspass samt mycket annat för sina konsulter.

– Att vara konsult kan på många sätt vara en perfekt anställningsform. Det ger dig en unik möjlighet till att prova olika branscher, arbetssätt och företag i en och samma anställning.

 

Vill du utveckla din karriär? Vill du testa på att jobba som konsult? På Randstad jobbar vi för att du ska få möjligheten att upptäcka din fulla potential. Läs mer om hur det är att jobba som konsult hos oss på Randstad.

Vi har hundratals lediga jobb runt om i Sverige. Se om du hittar ett som passar dig.

lediga jobb