Högre lön och bonusar är kanske det första man tänker på när man funderar kring belöningar och vad som får anställda att prestera väl. Men det är inte alltid det finns utrymme i budgeten, och det finns faktiskt andra värden som fungerar minst lika bra för att motivera personalen.

Med dagens hårda konkurrens är det extra viktigt att lyckas behålla sina duktiga medarbetare, och som jag skrev i min förra bloggpost är det inte alltid i första hand pengar som motiverar oss att prestera på topp. Här är 10 tips på icke-monetära belöningar.

Kvinna och man sitter på arbetsplatsen och tittar på mobilen
Kvinna och man sitter på arbetsplatsen och tittar på mobilen

1. Erbjud flexibla arbetsformer som ger distansarbetare chansen att arbeta från hemmet en gång i veckan, eller ge dem möjlighet att välja sin egen kärnarbetstid i stället för den typiska 9-5.2. Ge möjlighet till utvecklande utbildningsplaner - både interna och externa.3. Uppmärksamma medarbetare som gör bra ifrån sig - antingen genom att skicka ett mail med cc till företagsledning med gratulationer till ett väl utfört arbete, eller ge dem ett handskrivet meddelande eller nämn deras framgångar under ett månadsmöte.

4. Ge en ledig dag (utanför årlig semester) som en belöning för ett framgångsrikt genomförda uppgifter.5. Skapa en månatlig temadag att för att stärka moralen - t.ex. internationell matdag.6. Erbjud belöningar baserade på specifika personliga intressen - t.ex. medlemskap på deras lokala gym eller biljetter till en teaterföreställning.7. Erbjud en paus från normala arbetsuppgifter, ge dem möjlighet att arbeta med projekt som de brinner för men som inte nödvändigtvis är relaterade till kärnverksamheten.8. Skapa en månatlig- eller kvartalsvis prisutdelning som uppmärksammar insatser som utmärker sig inom sitt område. Ge även utmärkelser till de som konsekvent visar gott ledarskap och hjälper sina kollegor.9. Ge möjlighet för personalen att ägna sig åt volontärarbete - detta ger inte bara en trevlig paus från kontoret, utan ger också ökad moral genom att få bidra med insatser som hjälper andra.10. För företag som har flera kontor, erbjud medarbetarna miljöombyte genom att byta roller för en vecka eller månad.

Kom ihåg att belöningar är ett sätt att visa dina medarbetare uppskattning för deras hårda arbete, och visst det kan vara en extra kick och motivation att kunna tjäna lite extra, men som sagt, långsiktigt är det ofta de immateriella, icke-monetära belöningarna som har störst inverkan. Det ökar medarbetarnas moral och lojalitet. Oavsett vilka förmåner du erbjuder, sträva efter att skapa en atmosfär där hårt arbete uppmärksammas och belönas regelbundet på er arbetsplats.

läs mer

Med ett attraktivt förmånspaket som motsvarar vad kandidaterna du vill attrahera och behålla vill ha, kan du öka dina chanser att vinna kampen om kompetensen. Ladda ner vår guide om hur du bygger ett attraktivt förmånspaket.

ladda ner guiden
författare
	 Simone Edgren
	 Simone Edgren

Simone Edgren

recruitment specialist, randstad technologies

håll dig uppdaterad om trender på arbetsmarknaden och få tips om hur du ska attrahera och vårda din personal.

prenumerera på nyhetsbrevet