Företag inom alla segment av fordonsindustrin står för idag inför en rad utmaningar som kräver särskilda, effektiva lösningar. Samtidigt som branschen arbetar för att få upp produktionen till nivåerna som var före 2020 måste företagen hantera ny press från marknaden och en global arbetskraftsbrist som ökar konkurrensen om medarbetarna inom fordonsindustrin.

Under 2022 var den globala bilförsäljningen oförändrad. Trots en positiv ökning i början av året började marknaden falla tillbaka när höjda räntor, höga bränslekostnader och fortsatta problem i leveranskedjan tog ut sin rätt.

Branschen hanterar också pågående trender som har skapat omfattande förändringar i flera år. Fordonsmarknaderna runt om i världen upplever en accelererande övergång till elfordon och det växande inflytandet från automatisering och artificiell intelligens

I denna snabbrörliga, oförutsägbara miljö måste ditt företag kunna lita på kapaciteten hos personalstyrkan alternativt på företagets förmåga att förvärva eller utveckla den kompetens som krävs för att lyckas.

McKinseys forskning visar att etablerade företag inom bilindustrin kommer att behöva omskola 25 % av sin personal för att förbli konkurrenskraftiga. I takt med att allt fler arbetsuppgifter automatiseras kommer ni att behöva medarbetare med kompetens inom bland annat dataanalys, digital marknadsföring samt programvara och IT.

Om du är orolig för kompetensbrist och hur det skulle kunna sätta käppar i hjulet för ditt företags utveckling behöver du en tydlig plan för hur ni ska attrahera och behålla de bästa medarbetarna i fordonsindustrin. Här följer våra främsta tips för hur du lyckas. Vi har även sammanfattat våra tips i en rapport som du kan ladda ner här.

läs mer

Vi har sammanfattat våra bästa tips för att hitta och behålla medarbetare i fordonsindustrin i en kortfattad guide.

ladda ner guiden

erbjud konkurrenskraftiga löner och förmåner

Först och främst måste du se till att dina grundläggande ersättningspaket är tillräckligt bra i förhållande till vad dina idealkandidater förväntar sig och vad dina konkurrenter erbjuder. Många samverkande faktorer avgör hur attraktivt ett jobb är och huruvida arbetstagarna vill jobba för just ditt företag, men du kan vara säker på att konkurrenskraftiga löner och förmåner alltid är en viktig faktor.

2023 års upplaga av vår Employer Brand Research visar att en attraktiv lön och attraktiva förmåner är det viktigaste kriteriet när svenska folket väljer arbetsgivare.

Hur gör du då för att säkerställa att ditt lön- och förmånspaket är konkurrenskraftigt? Det viktigaste är att göra ordentlig research, så att du vet hur utvecklingen i branschen ser ut och vad arbetstagarna förväntar sig av sina arbetsgivare. På så sätt att du kan se till att ditt företag förblir relevant. Ta reda på vad konkurrenterna erbjuder och vilken genomsnittslönen är för specifika roller i branschen. Det är också viktigt att ta hänsyn till den geografiska platsen, eftersom löner varierar mellan länder och regioner, beroende på lokala faktorer som levnadskostnaderna och tillgången på kvalificerad arbetskraft.

Om du står inför akuta rekryteringsutmaningar på grund av den globala arbetskraftsbristen måste du kanske vara beredd att betala mer för att få tag på medarbetare med den specifika kompetens, erfarenhet eller kunskap du söker. Men det är också värt att komma ihåg att lön och förmåner, även om de är viktiga, inte är det enda som betyder något för medarbetarna. Hybrid- och distansarbete har blivit en viktig prioritering, och forskning tyder på att arbetstagare aktivt letar efter jobb som erbjuder balans mellan arbete och privatliv, välbefinnande och mångfald

Att kunna erbjuda en väl avvägd, positiv medarbetarupplevelse som avspeglar dessa prioriteringar kan därför vara avgörande för fordonsföretag som söker toppkandidater.

En man i blåkläder på arbetsplatsen som ler
En man i blåkläder på arbetsplatsen som ler

säkerställ anställningstrygghet

Fordonsindustrin är ett av många segment av den globala ekonomin som genomgått storskaliga förändringar och omvälvningar på senare tid. Såväl företag som medarbetare måste anpassa sig till en rad utmaningar och störningar som kommer att forma branschens framtida funktionssätt.

ACEA (European Automobile Manufacturers' Association) har tillsammans med andra organisationer inom fordonsindustrin skrivit ett öppet brev där man efterlyser ett ramverk för rättvis omställning för att hjälpa arbetskraften inom fordonsindustrin att anpassa sig till de förändringar som sker i branschen. ACEA konstaterar att EU:s uppdaterade standarder för koldioxidutsläpp kommer att kräva omskolning och kompetenshöjning för 2,4 miljoner arbetstagare enbart inom personbilssegmentet, och kallar i brevet omställningen för "en industriell revolution av historiska proportioner".

Brevet fortsatte med att säga: "Medan nya arbetstillfällen kommer att skapas i ekosystemet för elektromobilitet, till exempel inom batteriproduktion och laddningsinfrastruktur, kommer arbetstillfällen att gå förlorade i företag och specifika regioner i leveranskedjan för förbränningsmotorer." Med tanke på antalet arbetstillfällen som står på spel och omfattningen av den pågående omvandlingen kan sociala störningar till följd av en dåligt hanterad övergång allvarligt undergräva den europeiska gröna givens möjligheter att lyckas.

För arbetstagarna är en av de troligaste konsekvenserna av all denna förändring och oförutsägbarhet en ökad oro över anställningstryggheten. Ett företag som vill kunna attrahera de talanger som behövs för att växa och samtidigt behålla sina värdefulla befintliga medarbetare måste kunna visa att organisationen är stabil och har för avsikt att hjälpa medarbetarna att bygga upp långa, givande karriärer. Det kan handla om att visa upp sådant som hur företaget vuxit på senare tid, ekonomiska resultat eller hur stor andel av personalen som arbetat på företaget i flera år.

stötta kompetensutveckling

Att behålla medarbetare är lika viktigt som att rekrytera nya om du vill ge företaget förutsättningar att lyckas långsiktigt. Randstad Employer Brand Research visar att 72 % av arbetstagarna i Sverige tycker att karriär- och kompetensutveckling är viktigt och en av de starkaste åtgärderna du kan vidta för att förbättra retentionen är att investera i medarbetarnas fortlöpande professionella utveckling.

Om du inför tydliga processer och utvecklingsvägar som möjliggör reskilling och upskilling uppmuntrar det medarbetarna att stanna på företaget för att stärka sin långsiktiga anställningsbarhet och löneutveckling. Detta bidrar också till verksamheten genom att öka utbudet av kompetens och kunskap i personalstyrkan.

Ur ett rekryteringsperspektiv stärker det ditt arbetsgivarvarumärke att så småningom kunna visa upp en historia av att ha stöttat medarbetare som vill lära sig nya saker och utvecklas i sina karriärer. Det kan bli en avgörande fördel gentemot konkurrenterna när du vill rekrytera inom områden där efterfrågan är hög.

Här är några förslag på konkreta steg i riktning mot införandet av framgångsrika program för upskilling och reskilling:

  • Genomför en kompetenskartläggning  för att skapa dig en bild av er nuvarande kapacitet och för att hitta eventuella luckor som behöver åtgärdas.
  • Sätt upp specifika, relevanta och mätbara mål.
  • Samla in data och inför mått som du kan använda för att följa utvecklingen.
  • Samla in feedback från medarbetarna så att du kan välja utbildningsmetoder och upplägg som fungerar för dem.

Med tanke på att många av förändringarna inom fordonsindustrin drivs av ny teknik kommer kompetensutveckling och omskolning att visa sig viktigare än någonsin.

ABI Research publicerade en rapport där man konstaterar att den globala fordonssektorn som helhet har överträffat alla andra sektorer när det gäller investeringar i digital omvandling. I rapporten betonas att övergången till elfordon kommer att resultera i:

  • en beräknad investering 2022 på nästan 100 miljarder dollar
  • över 238 miljarder dollar i årliga investeringar fram till 2030

Internationella energimyndigheten (IEA) noterade att försäljningen av elfordon ökade med 75 % mellan Q1 2021 och Q1 2022. Försäljningen kommer att fortsätta öka om politiskt stöd, infrastrukturförbättringar och råvarutillgång kan hålla jämna steg med efterfrågan. Inom sektorn för självkörande bilar räknar McKinsey med att de första självkörande fordonen på nivå 4 kommer ut på marknaden 2024 eller 2025.

I denna miljö, som präglas av snabba förändringar och återkommande störningar, är det mer troligt att arbetstagarna söker sig till företag som kan hjälpa dem att utveckla sin kompetens och framtidssäkra sina karriärer.

steering wheel

våra bästa tips för att attrahera och behålla talanger inom fordonsindustrin.

ladda ner guiden

prioritera hälsa och säkerhet

Medarbetarnas hälsa och säkerhet bör alltid vara högsta prioritet för dig som arbetsgivare. Det är särskilt viktigt i branscher som fordonsindustrin, där arbetsmiljöer, maskiner och verktyg är av en sådan karaktär att skaderisken kan vara större.

Enligt ILO:s forskning har branschen gjort betydande förbättringar av hälsa och säkerhet under sin historia, men är fortfarande relativt riskfylld. Livliga produktionsgolv innebär en rad risker för arbetstagarna, bland annat fysiska skador, halka och fall, höga bullernivåer och giftiga kemikalier.

Efter en pandemi bör företagen vara beredda på att medarbetarna blir mer medvetna om hälsofrågor, inklusive psykisk hälsa och säkerhet på arbetsplatsen. Både arbetssökande och befintliga arbetstagare kommer att vara angelägna om att se vilka åtgärder du vidtar för att hålla dem säkra och stödja deras allmänna välbefinnande.

Du kan visa att du tar hälsa och säkerhet på allvar genom att vidta exempelvis följande åtgärder:

  • Infoga ett särskilt avsnitt i företagets riktlinjer där du förklarar hur ni följer såväl etiska standarder som lagar och regler på detta område.
  • Använd en samarbetsbaserad metod där medarbetarna deltar genom att berätta om utmaningar eller orosmoment i det dagliga arbetet och där ni utvecklar lösningar tillsammans.
  • Se till att företagsledningen står bakom åtagandet att hålla högsta möjliga standard inom hälsa och säkerhet, så att ni visar att företaget verkligen tar frågorna på allvar.
  • Samla in data så att du kan mäta era framsteg och få underlag för framtida åtgärder och initiativ.

öka flexibiliteten

Flexibla arbetsformer är här för att stanna. Även om distansarbete inte är ett alternativ för vissa roller – t.ex. inom produktion och tillverkning – förväntar sig anställda inom fordonsindustrin som kan utföra sitt arbete på distans (t.ex. försäljnings-, ekonomi-, HR- och administrativ supportpersonal) nu att det ska vara en permanent förmån. Anställda som måste arbeta på plats kan vara intresserade av andra former av flexibilitet i sina jobb, t.ex. kortare arbetsveckor eller anpassningsbara arbetstider.

Flexibelt arbete är ett bra sätt att engagera medarbetarna och hjälpa dem att uppnå en bra balans mellan arbete och fritid. Det kan också göra det lättare att rekrytera och behålla personal. 

Dessutom har undersökningar från World Economic Forum understrukit de affärsfördelar som flexibla arbetsformer kan ge:

  • Lägre fastighetskostnader
  • Minskade kostnader för affärsresor
  • Möjligheter att nå kandidater i andra geografiska områden
  • Högre produktivitet och engagemang hos personalen
  • Kommunikationen blir effektivare och mer inkluderande

fokusera på arbetsgivarvarumärket

Som framgår av en nyligen genomförd studie om talanger inom fordonsindustrin är kompetensbrist och kapacitetsbegränsningar ett stort problem inom fordonsindustrin. Arbetsgivarna står inför utmaningen att attrahera, utveckla och behålla talanger.

Randstads globala talangchef, Marc-Etienne Julien, betonar att "fordonsindustrin förändras radikalt genom elektrifiering och den allt snabbare användningen av teknik, som i självkörande eller uppkopplade bilar. Detta gör att tekniken nu är nästan lika viktig – om inte viktigare – än design och komponenter". 

Han konstaterar att "dessa trender har en stor inverkan på den kompetens som fordonsföretagen behöver. Det finns ett enormt behov av kompetensutveckling och tillgång till ny arbetskraft om de vill förbli konkurrenskraftiga".

Att samarbeta med en  HR-partner kan ge dig tillgång till data och information om vad arbetssökande i fordonsindustrin letar efter, som sedan kan ligga till grund för de insatser du gör för att rekrytera och behålla kompetenta medarbetare.

Enligt vår globala employer branding-undersökning har fordonssektorn blivit mer attraktiv för arbetssökande. Vår rapport konstaterar att det är den näst mest attraktiva sektorn i världen, efter ingenjörsvetenskap. De fem främsta faktorerna som som förknippas med branschen är:

  • finansiellt välmående 
  • balans mellan arbete och fritid
  • anställningstrygghet 
  • en god arbetsmiljö
  • möjligheter till karriärutveckling

Att ha dessa faktorer i åtanke när ni fokuserar på att rekrytera och behålla värdefulla medarbetare kan vara avgörande för företagets framtida resultat i en rörlig och krävande bransch.

Vill du veta mer om hur du kan gå tillväga för att attrahera, rekrytera och behålla de kvalificerade kandidater du behöver för att säkra din verksamhets framgång? Vi har tagit fram en lista över konkreta åtgärder som du kan vidta.

Detta är en uppdaterad version av en artikel som ursprungligen publicerades den 9 juni 2022.

författare
jennie strömqvist
jennie strömqvist

Jennie Strömqvist

inhouse manager

håll dig uppdaterad om trender på arbetsmarknaden och få tips om hur du ska attrahera och vårda din personal.

prenumerera på nyhetsbrevet