vad är en receptionist?

En receptionist är en viktig person och medarbetare som behövs inom många olika organisationer och företag. I uppdraget ingår det att välkomna personer som kommer in i byggnaden eller på kontoret, att hantera företagets telefon, mail och post. Även om en receptionists uppdrag främst kretsar kring kundservice har de även ofta en mängd administrativa uppgifter.

receptionist jobb
1

vad gör en receptionist?

Din roll som receptionist kan variera mycket beroende på inom vilken typ av företag, organisation, bransch eller industri som du arbetar i. I vissa fall är du ansvarig för att städa och hålla rent i receptionen eller att erbjuda dryck, som kaffe eller vatten, till företagets gäster. En del receptionister hanterar betalningar och hanterar bokföring för företaget. 

De flesta människor tänker nog på en person som arbetar på någon form av kontor när de hör ordet receptionist. Det stämmer då majoriteten av de som arbetar som resceptionister, befinner sig inne i en kontorsbyggnad. Det är företag som behöver någon som koordinerar möten och tar första dialogen med kunder när de besöker kontoret, men även håller en dialog med de anställda och deras behov och beställnigar. Till exempel jobbar vissa receptionister på advokatbyråer där de tar emot nya klienter och visar besökare till olika möten. På sjukhus hänvisar receptionisterna patienter till rätt behandlingsavdelningar och hanterar deras medicinska journaler. Receptionister arbetar även på till exempel hotell eller företag inom produktion, där de välkomnar gäster i receptionen. 

Skulle jobbet som receptionist passa ihop med din sociala och kommunikativa förmåga? Då kan du läsa vidare för att ta reda på vilka kompetenser och kvalifikationer du kan behöva för att lyckas i en roll som receptionist. 

2

genomsnittlig lön som receptionist

Rollen som receptionist finns inom många olika typer av företag och organisationer. Vilken arbetsgivare du har och vilken bransch du arbetar i kan påverka hur mycket du får i lön. Även hur många års erfarenhet du har sen tidigare, är en avgörande faktor. Har du en tillsvidareanställing, har du ofta en fast månadslön, medan om du arbetar deltid eller har en timanställning, är det ofta timlön som gäller. Om du skulle arbeta obekväma arbetstider, kommer du att få extra ersättning i form av OB tillägg.  

När du jobbar deltid eller som timanställd kan det även ingå olika typer av ersättningar, som till exempel reseersättning. Vissa arbetsgivare kan även erbjuda bonusar och företagspension, men det här beror helt på vilket sorts avtal du har som anställd.

Enligt Unionen ligger medellönen för en receptionist mellan 27 000 och 33 000 kr per månad. 

en manlig receptionist på hotell, ger service till två besökande
en manlig receptionist på hotell, ger service till två besökande
3

olika roller av receptionister

Det går inte att dela in receptionister i exakta kategorier, men det finns flera olika roller av inom denna yrkeskategori. Några av de vanligaste jobben som receptionist är bland annat: 

  • Receptionist i receptionen: Här går ditt arbeta ut på att ha uppsikt över receptionen och att hänvisa de som besöker kontoret till sina olika möten eller svara på andra frågor besökaren kan tänkas ha. Du ser även till så att receptionen är snyggt ordnad, städad och ger ett välkomnade intryck.
  • Receptionist på företag: När du arbetar som receptionist på ett företag assisterar du arbetet genom att ta emot telefonsamtal, svarar på mail, hanterar och delar ut inkommande post. Du för även anteckningar under vissa möten, summerar rapporter från olika avdelningar och skickar ut nödvändig information till personalen, både chefer och övriga avdelningar.  
  • Receptionist inom HR: På ett företag med HR-avdelning sitter du som receptionist vid entrén. Du utför administrativa uppgifter som att hålla koll på semester- och sjukdagar, fyller i dokument för ny personal. Du kan även behöva planerar och boka resor för de anställda. 
4

att arbeta som receptionist

Nedan följer några av de delar och situationer du kan stöta på i jobbet som receptionist.

5

utbildning och kvalifikationer

Jobbet som receptionist kräver ingen formell utbildning och du behöver inte ha särskilt mycket arbetslivserfarenhet för att vara en intressant kandidat för tjänsten, även om erfarenhet alltid hjälper. Om du till exempel har jobbat med någon typ av försäljning eller kundtjänst tidigare har du goda möjligheter att få jobb som receptionist. Även andra typer av yrken där du på olika sätt interagerar med kunder är meriterande. 

Även om det inte krävs någon specifik utbildning kan du ändå öka dina chanser genom studier. Till exempel kan du välja att studera kurser inom administration eller kommunikation på högskola eller universitet.

6

kunskaper och kompetenser

Det finns några viktiga kompetenser som du behöver ha med dig i rollen som receptionist:

7

vanliga frågor om att jobba som receptionist

Här är de mest ställda frågorna om att arbeta som receptionist.

8

bevaka jobb för receptionist

Genom att skapa en jobbevakning hos oss så säkerställer du att du inte missar det perfekta jobbet för dig. Du sätter upp kriterierna så skickar vi mejl till dig när vi får in jobb som matchar dina preferenser.

skapa din jobbevakning