vad är en processoperatör?

En processoperatör arbetar på fabriker och stora produktionsfaciliteter. I jobbet ingår det att förse maskiner med det råmaterial som behövs för att producera produkterna, samt se till att maskinerna är i drift under hela processen. Som processoperatör kan du arbeta inom en rad olika industrier, från att jobba med metaller och plast till andra material och konsumtionsvaror. Ditt ansvar som processoperatör är att se till att kraven som finns för industrin uppfylls under hela tillverkningsprocessen. Du behöver förstå slutprodukterna, föra säkerhetsprotokoll och sätta kvalitetskrav för att kunna utföra ditt arbete effektivt. 

lediga jobb
1

vad gör en processoperatör?

Till skillnad från en vanlig fabriksmedarbetare använder du specialiserade maskiner för att genomföra dina arbetsuppgifter. Du kan till exempel använda datorstyrd utrustning för att beskära metaller och du använder även olika kontrollmaskiner. När du arbetar på en fabrik packar du också produkterna och förbereder dessa för leverans. 

För att klara av jobbet som processoperatör behöver du ha god fysik, då jobbet består av att flytta tunga paket och råmaterial och där du under produktionen kommer att använda dig av tung utrustning och maskiner. Detta ställer höga krav på din fingerfärdighet och nogrannhet. Som processoperatör är du också ansvarig för underhåll och reparation av utrustningen och maskinerna som används i produktionen. Du rengör utrustningen och ersätter maskindelar som har utsatts för slitage. Om det är en maskin som behöver monteras hjälper du och andra fabriksmedarbetare till med att bygga ihop utrustningen eller maskinen. 

Skulle ett jobb som processoperatör intressera dig? Läs då vidare för att ta reda på mer om vilka kompetenser och kvalifikationer som krävs för att lyckas i en roll som processoperatör. 

2

genomsnittlig lön som processoperatör

Processoperatör är ett jobb som behövs inom flera olika industrier och branscher. Som processoperatör arbetar du oftast heltid, men det kan förekomma skift- eller jobb på obekväma arbetstider, vilket skift- eller OB-tillägg. En del processoperatörer väljer också att jobba övertid för att öka sin lön. För mer information om lönenivån för processoperatör se SCB.

Please use these images in the context of inclusion projects
Please use these images in the context of inclusion projects
3

olika roller av processoperatörer

En processoperatör kan arbeta inom flera olika industrier och därmed ha olika roller: 

4

att arbeta som processoperatör

I jobbet som processoperatör ingår det att sätta ihop slutprodukter och förbereda dem inför försäljning. Nedan kan du läsa om vanligt förekommande arbetsuppgifter och ansvarsområden som man har i rollen som processoperatör. 

5

utbildning och kvalifikationer

Det är arbetsgivaren som själv sätter kraven för medarbetarna som anställs och det gäller även i fallet som processoperatör. Det finns ingen specifik utbildning som krävs för att kunna arbeta som processoperatör, men det finns flera olika vägar man kan ta för att få den praktiska och teoretiska kunskapen som krävs för att lyckas i rollen. 

 • högskoleutbildning
  På Umeå universitet finns högskoleprogrammet till processoperatör, som förbereder eleverna för en karriär inom tillverkningsindustrin. Det finns stora fördelar med en akademisk utbildning, då den också gör det möjlighet att avancera ytterligare i karriären framåt. För många arbetsgivare är det meriterande att kunna visa upp en akademisk merit om man söker en chefsroll. 
 • YH-utbildning
  På Yrkeshögskolan finns olika utbildningar som kan bana väg för en karriär som processoperatör. Det kan antingen vara en utbildning till drifttekniker och processoperatör, eller en utbildning som förbereder en på ett arbete inom produktion. 
 • gymnasial utbildning
  En del processoperatörer har bara en gymnasial utbildning och har då läst någon form av teknisk utbildning på gymnasiet. Det kan röra sig om industritekniska programmet eller el- och energiprogrammet. I kombination med rätt kompetens och praktisk erfarenhet kan det göra att man blir aktuell för jobb som processoperatör. 
 • internutbildning
  En del företag utbildar sina egna processoperatörer internt. Det kan vara fabriksarbetare som av olika anledningar vill vidareutbilda sig och öka sin kompetens. För att behålla arbetskraften på företaget och forma kunskapen väljer en del arbetsgivare att internutbilda personalen. Då kan man anpassa utbildningen efter sitt eget behov. 
 • praktikplats
  Processoperatör är ett mycket praktiskt jobb och att få praktisk erfarenhet av själva arbetet underlättar. Det gör att praktikplatser är ett bra sätt att lära sig jobbet på. Många utbildningar har praktiska moment som en obligatorisk del av utbildningen. 
 • arbetslivserfarenhet
  Den som har arbetat inom tillverkningsindustrin eller stora produktioner tidigare har goda chanser att klara ett jobb som processoperatör. En vana av att arbeta i miljön och med liknande arbetsuppgifter gör det enklare att lära sig jobbet. 
6

kunskap och kompetenser

För att lyckas som processoperatör behövs ett antal kompetenser: 

7

vanliga frågor om att jobba som processoperatör

Här är de mest ställda frågorna om att arbeta somprocessoperatör.

8

bevaka jobb för processoperatör

Genom att skapa en jobbevakning hos oss så säkerställer du att du inte missar det perfekta jobbet för dig. Du sätter upp kriterierna så skickar vi mejl till dig när vi får in jobb som matchar dina preferenser.

skapa din jobbevakning