vad är en maskinoperatör?

Som maskinoperatör arbetar du med maskiner och utrustning. Ditt arbete är ofta i en tillverknings- eller produktionsanläggning som massproducerar konsumtionsvaror eller elektroniska delar. Några av de maskiner du sannolikt kommer att använda inkluderar svarvar, borrmaskiner, borrpressar och precisionsslipmaskiner. Du kan specialisera dig ytterligare på att kunna köra en av dessa eller flera typer av annan utrustning.

Har du bra koordinationsförmåga och tycker om att använda maskiner? Då kan maskinoperatör (machine operator) vara en karriär för dig. Företag behöver maskinoperatörer som hjälper till att installera och styra maskinerna för att säkerställa att de fungerar bra samt tillverkar högkvalitativa produkter i en säker miljö. Nedan kan du läsa om vilka färdigheter som behövs, utbildning och vilken arbetslivserfarenhet du behöver för detta yrke.

maskinoperatör jobb
1

vad gör en maskinoperatör?

Ditt jobb som maskinoperatör innebär ofta repetitiva rörelser som regelbunden användning av fotpedaler, spakar och brytare. De här rollerna kräver en god grundfysik och en manuell fingerfärdighet för att både lyfta tunga varor och säkerställa att maskinerna fungerar korrekt. Maskinoperatören justerar också maskinkalibreringar för att förbättra effektiviteten och noggrannheten.

Skulle rollen och arbetsuppgifterna som maskinoperatör passa dig? Läs då vidare för att ta reda på vilka kompetenser och kvalifikationer du behöver för att trivas i rollen som maskinoperatör. 

lediga jobb
2

genomsnittlig lön som maskinoperatör

Medellönen för en maskinoperatör ligger på mellan 30.000 - 35.000 kr per månad. 

De flesta arbetsgivare ser till dina kvalifikationer och specialistkunskaper för att bestämma lön. Genom att utveckla din expertis genom yrkesutbildning och praktikplatser kan du komma upp i en högre lönenivå. Även att arbeta i större städer med stora tillverkningsföretag kan öka på din lön. Arbetsgivare förväntas också betala mer i större städer på grund av de höga levnadskostnaderna. 

machine operator
machine operator
3

olika roller av maskinoperatör

Några specialiseringsområden inom maskindrift är:

  • Mobila anläggnings maskinoperatörer: som mobil anläggningsoperatör använder eller kör du kranar och gaffeltruckar. Du driver även gruv- och utvinningsmaskiner inom olika branscher.
  • Operatörer av borr- och borrmaskiner: ditt jobb är att installera och driva borr- och fräsmaskiner och du använder maskinerna till att borra hål i olika material som t ex metall och plast.
  • Valsmaskinsoperatörer: din roll är att driva valsverk som formar flera metaller och material till stavar och plattor. Du utför även underhåll på maskinerna.
  • Maskinförare: som maskinförare använder och kör du utrustning såsom grävmaskiner och cementblandare.
4

att jobba som maskinoperatör

En maskinoperatör använder tunga maskiner för att utföra olika arbetsuppgifter inom tillverkning och produktion. Nedan har du några av en maskinoperatörs arbetsuppgifter beskrivna. 

5

utbildning och kvalifikationer som maskinoperatör

Bra grundutbildning finns på gymnasiets Industritekniska program. Motsvarande utbildningar för vuxna kan även erbjudas inom komvux. Om man vill gå en längre mer gedigen utbildning, kan du hitta det genom yrkeshögskola. 

Utbildning: de flesta arbetsgivare föredrar att anställa maskinoperatörer med minst yrkesutbildning. Du kan förbättra dina möjligheter till anställning om du har kompetens inom matematik, statistik och datorkunskap. 

Träning: när du har anställts kan du förvänta dig att genomgå ytterligare utbildning på jobbet. Förutom akademiska kvalifikationer erbjuder vissa institutioner lärlingsprogram. En förstagångs maskinoperatör går ofta med van yrkesarbetare och observerar och hjälper till i mer enklare grundläggande arbetsuppgifter. Programmet kan ta allt från några veckor upp till ett år, beroende på utrustningens komplexitet. 

I slutet av träningsperioden bör du ha färdigheter som förbereder dig för mer avancerade roller i din karriär. Att kombinera klassrumskunskaper med betald utbildning på jobbet är ett utmärkt alternativ.

Intyg: arbetsgivare föredrar att anställa maskinoperatörer som har extra certifieringar. 

6

färdigheter och kompetenser

Du behöver ha följande färdigheter för att kunna hantera maskiner effektivt i mer hektiska tillverkningsmiljö:

  • uppmärksamhet på detaljer

En maskinoperatörs arbete är mycket detaljerat, så du måste vara uppmärksam på varje process. Du hanterar ofta precisionsutrustning, vilket kan orsaka kritiska fel om den är avstängd bara några sekunder. Ett enda misstag resulterar i slöseri med tid och är mycket dyrt att korrigera.

  • förmåga att lösa problem

Som maskinoperatör innebär dina dagliga arbetsuppgifter att bedöma varför maskinerna inte presterar med högsta effektivitet och att åtgärda fel för att öka produktionen. En sådan uppgift kräver en person som kan tänka kreativt och komma fram till bästa lösningen i komplexa frågor.

  • Analytisk förmåga

En maskinoperatör behöver läsa och förstå ritningar, komplexa instruktioner och andra specifikationer. Du måste också förstå gränserna och kapaciteten hos olika maskiner och att använda utrustningen rätt i specifika projekt.

  • förmåga att göra flera saker samtidigt

Du bör kunna hantera flera arbetsuppgifter samtidigt utan att orsaka fel. När du arbetar måste du kunna kontrollera verksamheten och samtidigt bedöma prestanda. Färdigheten att kunna hantera flera uppgifter samtidigt hjälper dig att slutföra olika uppgifter effektivt och korrekt.

  • god fysisk form

Som maskinoperatör bör du ha en bra grundfysik, för att kunna göra tyngre lyft och hantera maskiner.

7

vanliga frågor om rollen maskinoperatör

Här är de mest ställda frågorna om att arbeta som maskinoperatör.

8

bevaka jobb för maskinoperatör

Genom att skapa en jobbevakning hos oss så säkerställer du att du inte missar det perfekta jobbet för dig. Du sätter upp kriterierna så skickar vi mejl till dig när vi får in jobb som matchar dina preferenser.

skapa jobbevakning