vad är en processingenjör?

En processingenjör ansvarar för att överblicka flera olika processer, allt från design till tillverkning, när det gäller tillverkning av slutprodukter inom olika industrier. Ditt jobb går ut på att kontrollera utrustningens funktionalitet och göra de förändringar som krävs för att maximera produktionsprocessen. Som processingenjör arbetar du främst inom tillverkningsindustrier och läkemedelsindustrin.

processingenjör jobb
1

vad gör en processingenjör?

En processingenjör utvecklar, implementerar, kontrollerar och optimerar processer inom olika industrier. Du skapar ett ramverk för processer som säkerställer att råmaterial kan konverteras till slutprodukter på ett effektivt sätt. Du ser till att tillverkningsprocessen blir så effektiv som möjligt, utan att förbruka mer råmaterial än nödvändigt. 

Jobbet som processingenjör har en viss komplexitet eftersom du både tar fram och utvecklar specifikationerna för en produkt, men också matchar dessa med utrustningsspecifikationerna. Du ska dessutom implementera strategier för tillverkningen och kontrollera processerna för att maximera produktiviteten. Processerna som du ansvarar för kan vara allt från enklare maskinella processer till biokemiska reaktioner. 

Som processingenjör finns det jobb inom samtliga tillverkningssektorer. Din huvudsakliga arbetsuppgift handlar om att ta fram nya processer för tillverkningen, men du kommer också att analysera och förbättra befintlig tillverkning. Ditt jobb går ut på att anpassa utrustningen och tillverkningsprocessen för att göra produktiviteten så effektiv och lönsam som möjligt. Din kompetens kommer behövas i både research och utveckling, produktion och i den dagliga verksamheten. Det kan även förekomma att du behöver delta i möten med ledningsgruppen.

Du kan arbeta som processingenjör inom kemiska, biokemiska och medicinska industrier, men även på tillverkningsindustrin som är inriktade mot livsmedel. Din roll kräver mycket bra kunskaper i matematik för att kunna göra exakta beräkningar. Det är även viktigt med ett analytiskt och kritiskt tänkande för att kunna se lösningar och optimera processerna inom tillverkningen. 

Läs vidare för att ta reda på vilka kompetenser och kvalifikationer du behöver för att lyckas i en roll som processingenjör, vilka arbetsuppgifter du har samt vilka dina kollegor är.

2

genomsnittlig lön som processingenjör

En processingenjör har ofta en viktig roll på företaget och för hela den dagliga verksamheten inom industrin. Medellönen variera ganska mycket för en processingenjör. Är du senior och har mer gedigen erfarenhet ligger lönen högre, medan en junior roll, ingångsroll, ligger lönen på en lägre nivå. För mer information om lönenivå för processingenjör, se Statistiska centralbyrån (SCB).

andra faktorer som påverkar lönen för en processingenjör

Det finns flera faktorer som påverkar den genomsnittliga lönen. Rollens utformningen och komplexitet samt hur stort ansvarsområde man har, men även arbetsgivare och vilken industri eller bransch man arbetar inom. 

leende man i kostym, tittar lite snett åt sidan
leende man i kostym, tittar lite snett åt sidan
3

olika roller av processingenjörer

Som processingenjör kan du specialisera dig inom en rad olika områden. Nedan kan du läsa om några av dem:

4

att arbeta som processingenjör

I jobbet som processingenjör får du möjlighet att utveckla processer som påverkar hela produktionskedjan och de tillverkningsprocesser som används för att producera olika varor och produkter. 

Här kan du läsa vidare om vilka ansvarsområden och arbetsuppgifter som ingår i rollen som processingenjör, arbetsmiljön och hur jobbmöjligheterna ser ut framåt.

5

utbildning och kvalifikationer som processingenjör

Som processingenjör behöver du ha följande utbildning och kvalifikationer med dig in i rollen:

6

kunskaper och kompetenser

Följande kompetenser är viktiga i rollen som processingenjör: 

  • Matematiska kunskaper: Som processingenjör behöver du ha en djupare matematisk kunskap för att kunna kalibrera instrument och utrustning, men också för att genomföra viktiga beräkningar. Du behöver också samla in data som ligger till grund för dina beräkningar, där matematisk kunskap på en högre nivå är nödvändigt.
  • Analytisk förmåga: Tillverkningssystem och processer behöver konstant övervakning för att säkerställa att standarden är på den nivå som önskas. Som processingenjör behöver du lita på din egen analytiska förmåga för att utvärdera olika industriella processer och säkerställa optimeringen av prestandan. Med din analytiska förmåga kommer du kunna hitta risk- och utvecklingsområden mycket enklare. 
  • God hand med maskiner: På daglig basis kommer du som processingenjör att övervaka användandet av utrustning och tunga maskiner. Att ha viss förståelse för hur maskiner fungerar, eller åtminstone ha erfarenhet och känna sig hemma i en sådan miljö, är meriterande för den som vill jobba som processingenjör.
7

vanliga frågor om rollen som processingenjör

Här är de mest ställda frågorna om att arbeta som processingenjör.

8

bevaka jobb för processingenjör

Genom att skapa en jobbevakning hos oss så säkerställer du att du inte missar det perfekta jobbet för dig. Du sätter upp kriterierna så skickar vi mejl till dig när vi får in jobb som matchar dina preferenser.

skapa din jobbevakning