Så startar du om din karriär.jpg

Känner du dig omotiverad på jobbet? Eller drömmer du om att göra hobbyn till ett jobb? Du är inte ensam. Här har vi samlat råd för dig som vill byta spår och få en ny karriär.

I dag är det inte ovanligt att man sadlar om mitt i livet och vill byta karriär. Men ett karriärskifte, hur inspirerande det än må vara, är inte alltid lätt. Hur vet du egentligen vad som kommer att kännas rätt när det väl kommer till kritan? Och kommer du kunna försörja dig på din dröm? Mycket beror på hur mycket tid och resurser man vill investera för att identifiera och nå sina mål.

tips för karriärbyte och för att forma din nya karriär

1. Gör en kartläggning över vad du motiveras av. När mår du som bäst, och vad gör du då? Vilka är dina intressen? Inventera dina styrkor, och försök identifiera i vilka miljöer du verkar allra bäst. Inne eller ute? I struktur eller kaos? Ensam eller tillsammans med andra, och så vidare.

2. Vilka faktorer är viktiga i ditt nästa jobb? Spelar titel roll? Vill du vara chef? Kan du tänka dig att pendla? Är lönen viktig? Vill du ha mycket frihet för att kunna hämta och lämna på dagis? Ta helt enkelt en titt på vilka yttre förhållanden som är viktiga för dig i det livsskede där du befinner dig just nu.

3. Syna din kompetens i sömmarna. Vilka kompetenser och kunskaper har du redan förvärvat? Och vad blir resultatet om du parar ihop din kompetens med dina främsta styrkor? Bolla med omgivningen för att ta reda på dina styrkor och utvecklingsområden – både tidigare kollegor och privata relationer. Titta igenom gamla omdömen, försök tänka tillbaka till utvecklingssamtal du haft och all positiv feedback du fått. Men försök också dra dig till minnes situationer där det blivit bra resultat. Det ger en boost för självförtroendet samtidigt som du kan se en röd tråd som visar när du är framgångsrik.

Att byta karriär kan innebära mycket research och självrannsakan, men slarvar du i den här fasen kommer du att få svårt att presentera dig rätt för arbetsgivare i din nya bransch. Det gäller att veta vad du kan tillföra i din nya nisch.

4. Från tanken att byta karriär till att faktisk ha en ny karriär. Oavsett vad kartläggningen kommer fram till är det nu dags att ta ett fast grepp om dina röda trådar och blicka ut: var behövs din kompetens och dina egenskaper? Klarar du dig med din kompetens eller måste du skola om dig? Behöver du utbildning? Prata med en studievägledare. Vill du bli egen? Undersök vilket stöd du kan få: Nyföretagarcentrum och Skatteverket har till exempel kostnadsfria rådgivningar och Almi kan hjälpa till med mentor och ekonomiska resurser.

5. Använd ditt nätverk. Nätverk är betydligt mer effektiva än att bara söka utannonserade jobb. Hör dig för i alla riktningar – man vet aldrig vem som har en ingång. Identifiera också en 10-i-topp lista över arbetsgivare som du tror kan ge dig möjligheten att jobba med det du vill, sedan är det bara att ösa på med spontanansökningar. Ring runt till olika arbetsgivare, ofta blir de så smickrade att de berättar massor av matnyttig info, kanske blir du till och med inbjuden på en förutsättningslös fika?

6. Rätt förpackning tar dig till målet om karriärbyte. När du väl har klart för dig att du har förutsättningarna att faktiskt göra bytet i karriären handlar det om att matcha dig själv mot marknadens behov. Sätt dig på den motsatta stolen, fråga dig vad arbetsgivaren vill veta och skrädda därefter. Använd dina referenser smart för att visa på hur du arbetar kanske snarare än vad du jobbat med, om du vill byta bransch. Kanske kan du skicka in arbetsprover eller satsa på ett tematiskt cv för att få en ny vinkel på din kompetens?

Kanske du hittar jobbet som tar dig vidare i karriärbytet i vår jobbdatabas? Vi har hundratals lediga jobb och är verksamma innom de flesta brancher. 

se våra lediga jobb