Är du osäker på vilka dokument du ska bifoga till det personliga brevet eller vilka arbetslivserfarenhet du ska lista i CV:n? Karin Carlsson, rekryteringskonsult på Randstad, hjälper dig att sätta samman en proffsig arbetsansökan.

arbetslivserfarenhet

Vilken arbetslivserfarenhet du ska ta med på din CV är alltid kontextberoende. Enligt Karin Carlsson är det viktigt att du funderar över hur den tidigare erfarenheten är relevant för den tjänst du söker.

– Titta på vad som efterfrågas i annonsen och fråga sedan dig själv: Vad lärde jag mig på det jobbet och på vilket sätt är har jag nytta av den i tjänsten jag söker nu? Kom ihåg att mer inte alltid är bättre. Om du har bytt bransch flera gånger och har lång arbetslivserfarenhet kan äldre eller irrelevanta erfarenheter utelämnas. Se därför till att det mest väsentliga listas i din CV.

en man sitter vid köksbordet, med laptopen och skriver på sitt personligt brev.
en man sitter vid köksbordet, med laptopen och skriver på sitt personligt brev.

betyg, certifikat och utdrag ur belastningsregistret

Vad gäller andra tänkbara dokument, som dina betyg eller om du har certifieringsbevis, är även det beroende på vilken tjänst du söker. Men i regel står det klart och tydligt i annonsen, berättar Carlsson.

– Om du söker en tjänst som kräver utdrag ur belastningsregistret kommer det alltid framgå i annonsen. Så läst den noga.

Vad gäller betyg och arbetsprover kan det dock vara svårare, menar Carlsson.

– Om du är nyutexaminerad och ännu inte har hunnit skaffa dig någon arbetslivserfarenhet kan betygen tydliggöra vilken kapacitet du har. Har du lång arbetslivserfarenhet säger din arbetsprestation mer än dina betyg. Det vanligaste är dock att man tar med dem till intervjun, inte att de bifogas med ansökan. Det samma brukar gälla för certifieringsbevis.

arbetsprover

Om du söker ett kreativt jobb kanske du känner dig manad att skicka med en portfolio som dokumenterar dina tidigare produktioner. Och här bör du vara selektiv.

– Som sagt, de flesta annonser är tydliga med vilka dokument som ska bifogas. Men om du har ett arbetsprov som du är särskilt stolt över har du inget att förlora på att skicka med det. Motivera bara i det personliga brevet varför du bifogar det.

I de fall det inte framgår i annonsen och du känner dig osäker, var inte rädd för att höra av dig till rekryteraren och fråga, säger Carlsson.  

– Man kan absolut ringa och fråga om man är osäker. Det kan visa att man är angelägen och seriös, men förbered då frågor och tänk igenom vad du vill lyfta i samtalet. Ställ inte frågor kring information som framgått i annonsen, då kan samtalet få motsatt effekt.

ha dina dokument samlade och utskrivna

Alltså, se till att ditt CV består av väsentlig arbetslivserfarenhet relevant för den specifika tjänsten du söker. Läs igenom annonsen noga och bifoga de dokument som efterfrågas. Oavsett vad som ska bifogas till det personliga brevet är det alltid bra om du har dina examensbevis, arbetsgivarintyg och betyg utskrivna och klara när det är dags för intervju.

 

På Randstad jobbar vi för att du ska få möjligheten att upptäcka din fulla potential. Gå vidare och se våra lediga jobb.

författare
karin carlsson
karin carlsson

Karin Carlsson

rekryteringskonsult, randstad