Rekryterarna på Randstad Finance önskar ibland man att jobbtitlarna inte fanns. Eftersom det inte finns några fasta definitioner på jobbtitlarna skiljer de sig åt från företag till företag, vilket ibland kan ställa till med problem.

– Som rekryterare är målet alltid att hitta rätt kandidat till den eftersökta rollen. För att attrahera rätt kandidater är det viktigt att titeln på rollen överensstämmer med arbetsuppgifterna.

Två personer har en konversation sittandes i en lounge miljö
Två personer har en konversation sittandes i en lounge miljö

Men eftersom det inte finns några fasta definitioner av vad de olika jobbtitlarna betyder så kan det ibland skapas missförstånd.

– I ekonomibranschen är det ganska vanligt att titlarna “ekonomiansvarig” och “ekonomichef” blandas ihop. För rekryterarna på Randstad Finance är ekonomiansvarig en bred roll, där man gör allt: bokföring, redovisning och så vidare. En ekonomichef har däremot oftast ansvar över personal, sitter med i ledningsgrupp och fattar även strategiska beslut.

– Som rekryterare vill man såklart ha kvalitet på sina kandidater, inte kvantitet. Man vill ha kandidater som passar för den eftersökta rollen.

På Randstad Finance är man medveten om vilka svårigheter som finns och arbetar proaktivt för att optimera sina rekryteringsprocesser.

– Vi försöker anpassa oss efter kandidatmarknaden. Vi sätter jobbtitlarna tillsammans med våra kunder. Det är inte antal sökande som är avgörande för att en rekrytering ska falla väl ut, utan att man får rätt sökande. Genom att ha en så passande titel för arbetsuppgifterna som möjligt ökar man sannolikheten för att hitta rätt kandidat.

hur viktigt är jobbtiteln i ens CV?

Rekryterarna på Randstad Finance kommer i kontakt med många kandidater och deras CV:n. Deras erfarenhet är att texterna där kandidaterna beskriver sina arbetsuppgifter egentligen säger mer än titlarna de angivit.

– Vanligtvis är titlarna inte särskilt viktiga faktiskt. Det är oftast bättre att fokusera på de utförliga beskrivningarna av kandidatens tidigare erfarenheter, oftast finns det där beskrivet vilka uppgifter kandidaten faktiskt har haft.

strunta i jobbtitlarna, sök ändå!

När det kommer till jobbannonser tycker rekryterarna att man som kandidat inte ska fastna på titlarna. Läs innehållet i hela annonsen. Ta reda på vad tjänsten går ut på och vilka erfarenheter som krävs för att klara av arbetsuppgifterna. Har du erfarenheten ska du söka tjänsten, oavsett vilken titel den har.

 

Vill du utveckla din karriär? På Randstad jobbar vi för att du ska få möjligheten att upptäcka din fulla potential. Hitta rätt jobb och arbetsgivare för dig bland våra lediga tjänster.

Vi har hundratals lediga jobb runt om i Sverige. Se om du hittar ett som passar dig.

lediga jobb