En konsult är en konsult. Eller? Vad är en konsult egentligen? Marika Lastell, som passande nog är konsultchef på Randstad Finance, hjälper dig att skilja de olika konsultrollerna åt.

– Jag vill börja med att säga att beteckningen konsult egentligen inte berättar någonting om vilket yrke du har eller vilka dina arbetsuppgifter är. En konsult är en rådgivande expert, skulle man kunna säga, anlitad av ett företag eller en organisation som för tillfället behöver den kompetensen.

att vara konsult på en redovisningsbyrå

– Som konsult på byrå är du i huvudsak stationerad rent geografiskt på redovisnings- eller revisionsbyråns adress, där du sköter delar eller hela ekonomin för ett eller flera företag, mestadels små till medelstora, förklarar Marika. I vissa fall kan man komma ut för att möta kunden i deras miljö och ge den rådgivning som efterfrågas. Den här typen av konsultroll gör att arbetsuppgifterna kan skifta från en dag till en annan, och det gör att du har flera kontaktytor inom både olika branscher och företag. Det finns potential att på relativt kort tid bygga upp ett nätverk och du får ofta ha helhetsansvar för din klient. Att vara konsult på byrå passar för dig som gillar att ha mycket kundkontakt och hantera många projekt på en gång.

fyra Randstad kollegor har möte tillsammans på kontoret
fyra Randstad kollegor har möte tillsammans på kontoret

att vara konsult genom ett konsultföretag

I Marikas roll anställer hon konsulter inom ekonomi, finans och lön, som sedan anlitas av bolagets kunder på interimsbasis. Uppdragens längd kan variera från allt mellan några månader till ett par år.

– Är du konsult på ett konsult- och rekryteringsföretag som till exempel Randstad Finance innebär det att du har din fysiska arbetsplats hos en av konsultföretagets kunder och fyller en bestämd roll. Den legala anställningen är hos  konsultföretaget i detta fallet vilket gör att du kommer uppleva att arbetsplatsen där du har ditt uppdrag är ditt arbetsställe. Det är där du rapporterar dina dagliga uppgifter till en chef eller teamledare, deltar på möten eller fikar med kollegor. Du kommer tillhöra en miljö som precis alla andra internt anställda på kundföretaget. Det är konsultföretaget som har personalansvaret för dig vilket gör att vi tar hand om alla frågeställningar som rör din anställning.

Marika förtydligar också att när det kommer till frågor kring själva anställningen är det den legala arbetsgivaren man ska prata med.

– För oss är det viktigt att våra anställda konsulter känner sig trygga och vet att de alltid har någon att vända sig till om de har frågor kring sina uppdrag eller liknande. Varje konsult har därför regelbunden uppföljning och kontakt med sin konsultchef. En anställning på ett konsultföretag ska vara lika tryggt som en annan tillsvidareanställning. Till exempel så erbjuder vi våra konsulter fast anställning, fast månadslön och du omfattas av kollektivavtal.

– Vår ambition är att våra konsulter ska nå sin fulla potential. Därför ger vi våra konsulter möjlighet att arbeta hos kunder i olika branscher och till exempel att lära sig flera system tack vare möjligheten att arbeta hos olika företag.

författare
Marika Lastell
Marika Lastell

Marika Lastell

konsultchef, randstad finance, stockholm

Vi har hundratals lediga jobb runt om i Sverige. Se om du hittar ett som passar dig.

lediga jobb