Hur söker man ett jobb som inte finns på pappret? Här är rekryterarens bästa tips på hur du löser arbetsgivarnas behov, redan innan de hunnit ta tag i dem, och samtidigt säkrar drömjobbet.

Vad kan en spontanansökan kan leda till och hur du ska tänka när du skriver en? Gör du det rätt och har tajmingen på din sida är det absolut inte omöjligt att det leder till en anställning. En spontanansökan kan vara den perfekta lösningen på ett behov som en arbetsgivare känner till, men inte har hunnit ta tag i.

en kvinna sitter i soffan med en laptop i knäet
en kvinna sitter i soffan med en laptop i knäet

kartlägg dig själv – och marknaden

För att lyckas menar han att rätt metod är att börja med att blicka inåt. Vilka är dina främsta styrkor? När du inte har en platsannons att utgå ifrån kan resultatet bli att du på ett ärligare sätt framhäver vem du är och vad du är bra på, och i förlängningen leder det till en bättre matchning.

Steg två är att verkligen analysera marknaden. Undersök vilka företag som opererar i branschen du är intresserad av, var noggrann i din research och identifiera var du verkligen tror att du kan vara en värdefull tillgång. Det viktigaste är att du tycker att tjänsten eller företaget du söker till är en spännande arbetsplats, och att du i din ansökan fokuserar på vad du kan tillföra.

rikta in dig på tjänster du verkligen vill ha

Snarare än att skjuta brett och skicka mallade ansökningar till många företag ger du dig bättre chanser att lyckas genom att arbeta igenom din ansökan ordentligt, och rikta den mot en specifik arbetsgivare.

Var detaljerad i din ansökan, skriv personligt men inte privat, och visa att du är insatt i företagets verksamhet och mål. Det är ett tidskrävande arbete, men om det leder till att du får in en fot och får komma på en intervju har du kommit en bra bit på vägen.

utnyttja ditt nätverk till fullo

Oavsett om du är på jakt efter det första jobbet eller intresserad av att testa något nytt ska du absolut operera på båda marknaderna. Både den spontana och den klassiska – att söka på jobbportaler och följa upp annonseringar. Men ytterligare en värdefull resurs är de kontakter du har – att ha en väg in och i bästa fall bli rekommenderad av någon på insidan är oerhört värdefullt.

De flesta har relativt stora nätverk i dag, inte minst med sociala medier. Börjar man titta på hur många olika företag som finns representerade i bekantskapskretsen blir det snabbt väldigt många – utnyttja det!

registrera ditt cv

På de flesta jobbportaler och bemanningsföretag har du möjlighet att skapa en profil och ladda upp ditt CV för att visa att du är öppen för nya jobbmöjligheter. På Randstad går vi kontinuerligt igenom vår egen CV-databas för att hitta kandidater till våra lediga tjänster. Du laddar enkelt upp ditt CV eller använder din LinkedIn-profil.