byta jobb inget du gör i en handvänding

Att byta jobb kan för många vara skrämmande och ett stort beslut som inte fattas i en handvändning och aldrig har väl ordspråket “man vet vad man har men inte vad man får” varit mer relevant. Vad kan du då göra för att öka sannolikheten att det blir rätt från början så att du vågar byta jobb?

Många har trygga anställningar där de trivs med sina arbetsuppgifter och där vardagen flyter på. Men så kommer den där gnagande känslan av att man “borde” kanske se sig om, kanske kan man få ett mer utvecklande och varierat arbete, med högre lön.

I vårt yrke som rekryterare möter vi dagligen personer som har fattat beslutet att söka nytt jobb, och vi har såklart själva varit där vid flertalet tillfällen också. Men vi vet också hur fel det kan bli när den där önskan och förväntan på något bättre inte införlivas. Det har visat sig att ca 30% av alla som byter jobb ångrar sig, eftersom det som kommunicerats om rollen och företaget inte upplevts motsvara förväntningarna.

leende man sitter hemma vid köksbordet med en kopp kaffe och sin dator
leende man sitter hemma vid köksbordet med en kopp kaffe och sin dator

när det är dags att byta jobb - förbered dig med rätt intervjufrågor

Vad kan du då göra för att öka sannolikheten att det blir rätt från början så att du vågar byta jobb? Vårt råd är att inför en rekryteringsprocess förbereda sig och att våga ställa fler frågor!

Genom att komma förberedd till en intervju ökar du dina chanser att inte bara rekryteraren får svar på om du är den person de vill anställa, utan att du också får beslutsunderlag för om jobbet är rätt för dig. Intervjuerna är nämligen minst lika viktiga för att du ska få information och skapa dig en bild av företaget och rollen. Generellt är syftet med den första intervjun att övergripande skapa sig en bild av rollen och företaget för att kunna avgöra om du är intresserad av att gå vidare i rekryteringsprocessen. Det är sedan vid en andra intervju de mer detaljerade frågorna bör ställas i syfte att verkligen förstå rollen så att man kan bestämma sig för om det här är rätt jobb för mig.

Här kommer tips på frågor som jag själv skulle ställa till rekryteraren, eventuell framtida chef och kollegor om jag var aktuell för en ny tjänst:

6 frågor att ställa om tjänsten

  • Beskriv en vanlig arbetsdag på jobbet, vilka specifika arbetsmoment ingår i rollen?
  • Hur stor del av min arbetstid kommer jag lägga på rutinarbete i förhållande till utveckling- och förbättringsarbete?
  • Var i företagets övergripande arbetsprocess återfinns min roll?
  • Vem/Vilka är jag beroende av för att kunna utföra mina arbetsuppgifter?
  • Vem rapporterar jag till och hur kommer resultatet av mitt arbete användas och övergripande bidra till?
  • Hur stor del av min arbetstid kommer jag arbeta självständigt i förhållande till i team?

3 frågor att ställa om arbetsmiljön

  • Hur är stämningen i fikarummet?
  • Hur ser utvecklingsmöjligheterna ut på företaget?
  • Hur hög är personalomsättningen?Att byta jobb är ett svårt beslut men genom att läsa på om företaget och skapa sig en så relevant bild som möjligt av tjänsten och företaget kan beslutet bli enklare.

 

Vill du utveckla din karriär? På Randstad jobbar vi för att du ska få möjligheten att upptäcka din fulla potential. Hitta rätt jobb och arbetsgivare för dig bland våra lediga tjänster.

Vi har hundratals lediga jobb runt om i Sverige. Se om du hittar ett som passar dig.

lediga jobb