”Jag är flexibel och stresstålig”. Det låter ju toppen. Men inga ord är något värda om du inte kan backa upp dem med konkreta exempel. Vi ger exempel på CV formuleringar vi läst allt för många gånger och delar med oss av tips som får ditt CV att vända från flopp till flipp.

Som rekryteringskonsulter på Randstad läser vi upp emot 100 CV:n var på en dag. En enorm mängd information att inhämta. Och det blir en hel del slitna klyschor som börjar skava i ögonen efter en stund.

-"Från ax till limpa" är ett exempel. Det låter lite fint, därför är det är så många som slänger sig med de här begreppen. Men för oss som läser väldigt många CV:n varje dag blir det nästan tvärtom. Intetsägande och nästan ett litet irritationsmoment.

flera studenter sitter framför sina datorer och skriver
flera studenter sitter framför sina datorer och skriver

tröttsamt och intetsägande med CV-floskler för rekryteraren

Finns det fler vanliga floskler man bör undvika i sitt CV?

- Ja visst, majoriteten av alla CV:n vi läser har nån liten klyscha. "Jag ser helheten men har också fokus på detaljerna" är en. "Tänker utanför ramarna", "självgående men också en lagspelare", "har lätt för att lära", "flexibel och stresstålig"... Det är några formuleringar som vi rekryterare har läst allt för många gånger.

hur bör jag göra istället?

- Det kan vara svårt att helt undvika floskler, för någonstans vill man ju få fram alla positiva egenskaper på en och samma gång. Men försök att istället lyfta fram ett konkret exempel där du belyser egenskapen du vill lyfta fram. Istället för att skriva "helhet och fokus på detaljer" kanske du kan skriva: "Jag gillar att ha en överblick och målbilden klar för ett projekt men i min roll idag sparar jag mycket tid på att från början också fokusera på detaljerna kring när produkten skall massproduceras och lanseras" Det allra viktigaste är att du backar upp dina ord med konkreta exempel! Utan dem blir flosklerna inte bara tröttsamma utan även intetsägande.

arbetsgivarna bidrar till CV-flosklerna

Vi vill ändå tydliggöra att det faktiskt inte bara är kandidaternas fel att det blir en floskelfest. Även arbetsgivaren spelar en viss roll.

- När företagen ska rekrytera ser de chansen att skriva sin annons mot någon form av supermänniska. Exempelvis: "Du ska vara ung med lång erfarenhet". Det är en omöjlig ekvation. De skriver ofta en alldeles för lång önskelista med en lång rad egenskaper och kompetenser, när de kanske egentligen bara behöver fem av dem. Det är där man ofta som rekryteringsansvarig får gå in och strama upp och se vad som verkligen behövs för tjänsten.

4 tips på hur du skriver CV utan CV-floskler

  1. Se till att ditt CV är bra strukturerat och lättöverskådligt. Kan rekryteraren inte direkt se att du har de kvalifikationer som ställt upp i kravspecifikationen är risken stor att CV hamnar i nej-högen.
  2. Läs igenom med kritiska ögon. Det är lätt att falla i floskelfällan. Arbeta med att skriva om och använda andra ord.
  3. Var personlig och konkret. Din kompetens och fina egenskaper kommer inte fram om du inte kan ge konkreta exempel på dem.
  4. Bli inte för privat och se till att du har en passande bild på ditt CV. Ett ansikte gör det lättare för rekryteraren att komma ihåg dig men skippa semesterbilder. En trevlig, professionell porträttbild är vägen att gå.

 

Registrera ditt CV och låt oss hitta dig när vi letar efter potentiella medarbetare till våra lediga jobb.

Vi har hundratals lediga jobb runt om i Sverige. Se om du hittar ett som passar dig.

lediga jobb