”Flexibel och stresstålig”, “Spindeln i nätet” och “Gillar att ha många bollar i luften” är bara tre av många floskler som är väl uttjatade när det kommer till jobbansökningar, CV:n och personliga brev. Visst låter det toppen – men inga ord är något värda om du inte kan backa upp dem med konkreta exempel. Här ger vi exempel på CV-formuleringar och floskler vi läst allt för många gånger, och delar med oss av våra främsta tips som får ditt CV att vända från flopp till flipp.

män och kvinnor sitter och jobbar vid sina skrivbord på kontoret
män och kvinnor sitter och jobbar vid sina skrivbord på kontoret

därför ska du undvika floskler och klyschor när du skriver ditt CV 

Som en stor aktör inom bemanning och rekrytering får vi in väldigt många jobbasökningar varje dag. Det blir en hel del CV:n och personliga brev för våra rekryteringskonsulter att gå igenom – en enorm mängd information med andra ord. Och det blir en hel del klyschor som efter en stund kan bli lite tröttsamma att läsa gång på gång. Anledningen till det är inte att de upprepas, utan att de egentligen inte säger någonting om den sökandes kompetens. 

Hela målet med ditt CV och ditt personliga brev är ju att de på ett bra och tydligt sätt ska förmedla dina kompetenser och din erfarenhet, och varför du är den bäst lämpade kandidaten för tjänsten som du söker. För att lyckas med det krävs det att du är tydlig och ger konkreta exempel på vad du har gjort och vad du kan – något som floskler sällan lyckas med.

En av flera anledningar till att så många ändå använder sig av floskler och klyschor när de skriver CV och personligt brev är för att det helt enkelt låter lite fint och vitsigt. För rekryterare som läser väldigt många ansökningshandlingar varje dag kan det dock bli tvärtom och till och med intetsägande om de inte följs upp av konkreta exempel. 

Vi vill dock tydliggöra att det faktiskt inte bara är arbetssökande som använder sig av floskler i dessa jobbsammanhang – även arbetsgivare spelar en viss roll här. Så här säger en av våra rekryteringskonsulter om ämnet:

quote icon

“När företag ska rekrytera ser de chansen att skriva sin annons mot någon form av supermänniska. De skriver ofta en alldeles för lång önskelista med en rad olika egenskaper och kompetenser, som inte alla är helt nödvändiga för tjänsten. Här är det vårt uppdrag som rekryteringsansvariga att hjälpa till att utmana när det kommer till vilka kompetenser och egenskaper som faktiskt är “need to have”, snarare än “nice to have”.

För att hjälpa dig att förbättra ditt CV och rensa det från tomma ord och intetsägande fraser har vi här listat några vanliga CV-floskler du bör undvika (eller i alla fall se till att förtydliga med konkreta exempel):

  • "Ser helheten men har också fokus på detaljerna"
  • "Tänker utanför ramarna"
  • "Självgående men också en lagspelare"
  • "Har lätt för att lära"
  • "Flexibel och stresstålig"
  • “Spindeln i nätet”
  • “Gillar att ha många bollar i luften”
  • “Tycker om att jobba med människor”
  • “Resultatorienterad”
  • “Samarbetsvillig”
  • “Brinner verkligen för det här”

skriv ett bra CV utan floskler och klyschor

Det kan vara svårt att helt undvika floskler, för någonstans vill man ju få fram alla positiva egenskaper på en och samma gång. Ett tips är att istället försöka lyfta fram ett konkret exempel där du belyser egenskapen du vill framhäva. Istället för att skriva "helhet och fokus på detaljer" kan du kanske skriva: "Jag gillar att ha en överblick och målbilden klar för ett projekt men i min roll idag sparar jag mycket tid på att från början också fokusera på detaljerna kring när produkten ska massproduceras och lanseras". Det allra viktigaste är att du backar upp dina ord med konkreta exempel så att du fyller dem med mening.

3 tips 

  1. Se till att ditt CV är bra strukturerat och lättöverskådligt. Kan rekryteraren inte direkt se att du har de kvalifikationer som ställts upp i kravspecifikationen är risken stor att ditt CV hamnar i nej-högen.
  2. Läs igenom med kritiska ögon. Det är lätt att falla i floskelfällan. Fundera över vad det är du vill ha sagt och arbeta med att skriva om och använda andra ord.
  3. Var personlig och konkret. Din kompetens och dina egenskaper kommer inte fram om du inte kan ge konkreta exempel på dem.

Vill du ha fler tips som kan hjälpa dig att ta steget närmare drömjobbet? Ta del av vår jobbsökarguide där vi sammanställt våra främsta råd kopplat till jobbsökarprocessens alla olika steg. Läs exempelvis om hur du skriver ett bra CV, hur du lyckas med det personliga brevet eller hur du förhandlar ett jobberbjudande. 

 

Registrera ditt CV och låt oss hitta dig när vi letar efter potentiella medarbetare till våra lediga jobb.

Vi har hundratals lediga jobb runt om i Sverige. Se om du hittar ett som passar dig.

lediga jobb