Under hösten är det många företag som börjar söka studenter till sina traineeprogram, men kraven är tuffa och konkurrensen är hård. Samtidigt kan en traineetjänst vara en unik möjlighet till en snabb karriärutveckling inom ett företag och ett bra alternativ om du inte riktigt vet vad du vill jobba med. I det här blogg-inlägget går vi igenom några vanliga frågor om traineetjänster och ger tips hur du ska gå tillväga för att få tjänsten.

vad är ett traineeprogram?

Ett traineeprogram är en typ av internutbildning som vissa företag erbjuder och som studenter kan söka. Tanken är att du ska få möjlighet att testa på olika områden inom företaget och få en tydlig bild av hur organisationen fungerar. Ett traineeprogram blandar ofta teori och praktik och du får en mentor som fungerar som ett stöd. Ett traineeprogram är ett bra sätt att komma in i företaget och förhoppningen är vanligtvis att deltagarna så småningom ska ta över olika positioner i företaget. 

varför ska jag söka till traineeprogram?

Det finns många fördelar med att gå ett traineeprogram. Som nyutexaminerad vet man ofta inte vad man vill arbeta med, så att få möjlighet att testa flera olika områden är fördelaktigt för att hitta sin egen nisch. Faktum är att ”vad ska jag jobba med” är en ganska vanlig google-sökning.

leende tjej på kontoret
leende tjej på kontoret

Att börja som trainee innebär dessutom ofta en snabb karriärutveckling inom företaget och ett sätt att nå en nyckelposition. Att få möjlighet att praktisera på flera olika avdelningar inom organisationen är en chans att lära känna hela företaget, och du knyter värdefulla kontakter och skaffar dig en överblick som du inte hade kunnat få annars.

hur hittar jag ett program att söka till?

Det finns många företag som erbjuder traineeprogram idag men det är inte alltid så lätt att hålla koll på alla. Ett tips är att kolla på sidor som traineeguiden.se och traineesearch.se där företag kan annonsera sina traineeprogram. Att besöka företags egna hemsidor är smidigt för att hitta information om den specifika tjänsten. Många företag är även duktiga på att marknadsföra sina program och finns ofta på plats på arbetsmarknadsdagar och på skolor för att träffa studenter.

kan jag förvänta mig att traineetjänsten leder till en fastanställning?

Många företag erbjuder en tillsvidareanställning i samband med att man börjar sin traineetjänst, men det finns även de företag som erbjuder en projektanställning så länge programmet varar - och sedan får man söka de eventuella lediga tjänster som finns. Erbjuds du inte en fast anställning från början bör du kolla upp hur möjligheterna för vidare anställning ser ut innan du tackar ja till programmet. Det förekommer tyvärr även oseriösa företag som bara använder traineeprogram för att locka till sig billig arbetskraft under en kortare period.

hur ansöker jag?

När du ska skicka in en ansökan gäller samma som vid en vanlig anställning. Du skickar in CV och personligt brev. Glöm inte att bifoga betyg, examensbevis och tidigare rekommendationer. Stäm gärna av med rekryteraren vad de önskar att få in. Om du inte har så mycket tidigare arbetserfarenheter är det bra att lista sådant du har gjort vid sidan av studierna, som extrajobb, om du har suttit med i någon skolförening eller jobbat ideellt. Allt som kan styrka dina kompetenser och visa på erfarenhet är en stor fördel. Om du söker flera traineeplatser bör du tänka på att anpassa din ansökan efter tjänsten. Alla arbetsgivare efterfrågar olika kompetenser och personligheter och ditt CV bör vara anpassat så att du kan visa att du har det som företaget söker.

vad kan jag ställa för lönekrav?

Du bör ha samma ingångslön som andra nyanställda med samma utbildningsbakgrund som du. Vissa arbetsgivare kan säga att du har en lägre lön som trainee eftersom du fortfarande blir utbildad men det kan vara svårt att höja lönen senare om du har gått in med en låg lön. Tänk på att från början sikta på en lön som du känner är rimlig och som du är nöjd med.

Avslutningsvis vill vi tipsa om att i god tid kolla upp företag som du kan tänka dig att arbeta på. Försök att läsa av hur företagskulturen och värderingar är på företaget och om det är något som stämmer överens med dina värderingar. Det är en viktig faktor för att du ska trivas på företaget och vilja stanna kvar.

Lycka till!

Vill du ta ta din personliga utveckling och karriär till nästa nivå, då kan vi erbjuda dig vårt unika traineeprogram för specialister, Randstad Future Talent Trainee. Läs mer om vårt traineeprogram.