När du blir kallad på anställningsintervju har du kommit igenom den första gallringen, och ett steg närmare målet. Men det är fortfarande ett antal kandidater kvar. Genom att förbereda dig noggrant ger du dig själv de bästa chanserna att nå hela vägen.

läs på och visa att du är påläst

Gör din hemläxa, framför allt om arbetsgivaren – men också om dig själv. Undet anställningsintervjun måste du ha stenkoll på allt du har skrivit i ditt CV och ditt personliga brev, och kunna svara på de eventuella frågor som kan uppkomma. Att sedan få fram att du har gjort research är jättebra, men låt det komma naturligt. Försök känna av rekryteraren, när du ska ta för dig och prata och när det är bättre att låta rekryteraren styra samtalet.

träna på anställningsintervjun

Ta hjälp av vänner och familj och träna på vanliga intervjufrågor som: "Vad är dina styrkor och svagheter?" och "Berätta lite mer om dina tidigare anställningar". Genomför hela intervjuer och be om feedback efteråt.

bli inte för personlig

Under intervjun är det viktigt att inte bli för bekväm i sammanhanget. Även om det blir en bra stämning och ni kan skämta så tänk på att inte gå över några gränser. Skippa personliga frågor riktade till rekryteraren – lite kallprat kan vara rätt, men det räcker med det.

nervös? inga konstigheter

Det är helt naturligt att vara nervös inför en anställningsintervju. Ge dig själv de bästa förutsättningarna genom att förbereda dig väl och se till att ha gott om tid på intervjudagen. Känns det väldigt jobbigt så säg det till rekryteraren, det kan ta udden av anspänningen. Kom också ihåg att en rekrytering är en tvåvägsmatchning. Du ska avgöra om tjänsten är rätt för dig, så pressen ligger även på rekryteraren.

6 sista minuten-tips inför anställningsintervjun

  1. Var ute i god tid så att du inte riskerar att bli sen.
  2. Skriv ned dina frågor och funderingar för att inte glömma någonting.
  3. Ta med CV, ansökan, eventuella intyg, betyg och kontaktuppgifter till referenser.
  4. Var hel och ren men klä inte upp dig för mycket. Det viktigaste är att du känner dig bekväm i dina kläder.
  5. Tänk på kroppsspråket och hållningen.
  6. Glöm inte att fråga när du kan vänta dig att bli kontaktad.