I mitt arbete som rekryterare träffar jag väldigt många företag och får ofta höra om hur svårt de tycker det är att hitta rätt personer att anställa. Hur kan det vara så? Är det brist på arbetsföra människor? Nej, enligt officiell statistik finns det massor av arbetskraft till förfogande. Så varför får man då inte till det?

Nedan listar jag några av anledningarna till varför jag tror att man inte riktigt lyckas - och hur man skulle kunna göra istället.

krav vid rekryteringen på startklar kandidat

Du vill ha en färdig produkt som inte har någon startsträcka, någon som kan producera och leverera från dag ett. Men var är utvecklingspotentialen och nyfikenheten hos denna person? Kandidaten byter från ett jobb till ett annat men med exakt samma arbetsuppgifter - var är utväxlingen för kandidaten och för ditt företag? Du vill ju ha någon som kan utvecklas med företaget och hjälpa er att utvecklas och nå högre.

svagt employer brand

Ditt företag har ett svagt employer brand - m.a.o ditt företag och dess verksamhet är okänt/oattraktivt för de flesta. Du behöver arbeta för att få ditt företag/verksamhet mer i kandidaternas fokus. Om gemene man vet vilka ni är, hur det är att arbeta hos er och vad ni står för så det också lättare att attrahera den kompetens ni vill ha. Ofta är det så att de bästa kandidaterna själva söker sig till företag med starka employer brand.

En man och en kvinna står vid en anslagstavla och diskuterar
En man och en kvinna står vid en anslagstavla och diskuterar

prioriterar erfarenhet över personliga egenskaper vid rekryteringen

Du försöker hitta rätt kandidat genom att enbart fokusera på rätt yrkeserfarenhet och utbildning, men upptäcker att du har få eller inga bra kandidater att välja på. Här tror jag att de personliga egenskaperna är mycket viktigare än vad många tänker på. Om du har en kandidat med rätt utbildningsbakgrund och erfarenhet av din bransch men med dåliga personliga egenskaper (tex. omotiverad, dominerande etc.) så kommer du som arbetsgivare att få lägga mycket tid, energi och pengar på att förändra ett dåligt beteende som tyvärr inte alltid går att förändra. Om du istället har en kandidat som inte har riktigt rätt utbildning eller arbetslivserfarenhet men bra personliga egenskaper (t.ex. engagemang, värme etc.) så kan du med relativt små insatser lära upp kandidaten på era arbetsuppgifter och får då en person med starkt engagemang och vilja att göra sitt bästa för företaget.

för snäv kravprofil

Din kravprofil för vad du söker är för snäv. Den är inte uppdaterad utan hämtad från ett system eller i värsta fall chefens gamla byrålåda. Du har kanske inte riktigt funderat igenom VAD det egentligen är du behöver nu och i morgon. Läs gärna vårt blogginlägg för tips kring hur du kan förbättra din kravprofil

Innan uppfinningen är uppfunnen så är vi alla på ruta noll

Många företag anser sig dessutom ha så unika arbetsuppgifter att det finns få personer där ute som klarar av dem. Javisst, så kan det vara, vissa uppgifter är absolut svårare än andra - men jag blir i min roll ständigt överbevisad om att personer med vilja och engagemang når hela vägen och lyckas med det mesta. Innan uppfinningen är uppfunnen så är vi alla på ruta noll. Om ingen vågar satsa och utmana så kommer vi inte röra oss framåt och då blir de företagen med sina "unika" arbetsuppgifter omsprungna av andra företag som kandidaterna hellre vill arbeta för.

författare
Monica Willeborg
Monica Willeborg

Monica Willeborg

senior recruitment specialist, randstad engineering, göteborg

håll dig uppdaterad om trender på arbetsmarknaden och få tips om hur du ska attrahera och vårda din personal.

prenumerera på nyhetsbrevet