Ett av de viktigaste stegen i en bra rekrytering ligger precis i början av processen - att analysera sitt behov och göra en ordentlig kravprofil. Vanligtvis när man börjar fundera kring sin drömkandidat är det lätt att rabbla upp kompetenser, programkunskap och utbildningar i oändlighet. Det hela slutar med att man blir stående med en profil som kanske 1-2 personer i hela Sverige faktiskt klarar att uppfylla. Jag tror att många företag skulle tjäna på att jobba mer med sin kravprofil och titta på vad som är ”must have” och vad som är ”nice to have”.

Liknelsen till att köpa en ny bil ligger nära till hands. Man börjar med att kryssa i tillval efter tillval och slutar med en bil som ligger en bra bit över sin budget. Efter en stunds drömmande så kommer verkligheten ikapp och det gäller att vara realistisk. Vad är egentligen "must have" i mitt bilköp och vad är "nice to have". Måste jag verkligen ha det stora stereopaketet, skinnklädsel, största fälgarna osv. Oftast har man inte en oändlig budget, så vi måste göra denna läxa ordentligt. I rekryteringssammanhang skulle man kunna jämföra denna oändliga budget med sitt employer brand - har vi ett tillräckligt starkt varumärke för att attrahera denna profil?

en kvinna skriver på en whiteboard om hur en kravprofil ser ut
en kvinna skriver på en whiteboard om hur en kravprofil ser ut

så hur gör man detta mest effektivt?

  • Börja med att drömma och ta fram en kravprofil bestående av kompetenser, bakgrund, språkkunskaper osv.

     
  • Sedan gäller det att vara ganska tuff och realistisk, måste kandidaten verkligen ha t.ex. ”mycket goda kunskaper i Catia v5” eller är detta något som bara har hängt med för att de andra kollegorna har den kunskapen? Kom ihåg att det är nu ni har chansen att göra kravprofilen riktigt bra! Fastna inte med gamla kravprofiler som har använts tidigare. De innehåller sannolikt krav på kompetenser som behövdes då, men ser rollen verkligen exakt likadan ut nu som för ett par år sedan?

     
  • När ni har jobbat igenom kravprofilen ordentligt och hittat ett par nyckelkompetenser som är helt avgörande för att lyckas i rollen så kommer ni kunna möta kandidaterna mycket lättare. Ni kommer lättare kunna sortera bland kandidater som inte uppfyller det ni önskar. Kandidaterna får också en mycket tydligare bild av vad man behöver för kompentens och vad som är passade för att lyckas i rollen hos er.

Ladda gärna ner vår egen kravprofil-mall om ni behöver stöd i processen.

författare
Philip Sjögren
Philip Sjögren

Philip Sjögren

recruitment specialist, randstad tidigare anställd