vad är en serviceingenjör?

Som serviceingenjör använder du din teoretiska kunskap och praktisk design för att kunna installera och underhålla utrustning, maskiner och system. Du ger kunder service ute på fältet, genom att kontrollera och övervaka processer och operationer, för att säkerställa att maskinerna fungerar enligt förväntan. 

En serviceingenjör arbetar i industrier som behöver övervakning av utrustningen på plats. Det kan till exempel vara på flygplatser, där många serviceingenjörer arbetar som en del av underhållsteamet. Det kan också handla om stora lagerlokaler eller fabriker, där du i vissa fall installerar och reparerar maskiner. I rollen som serviceingenjör behöver du kunskap om att kunna översätta vetenskapliga och matematiska teorier till praktisk problemlösning.

serviceingenjör jobb
1

vad gör en serviceingenjör?

En serviceingenjör behöver vara uppmärksam på detaljer för att på ett korrekt sätt kunna identifiera problem som uppstår i maskinerna eller systemen. Större delen av din tid kommer du att felsöka systemen som fortfarande är i drift, där du bör undvika att orsaka stopp i arbetsflödet eller att sakta ner processen. Med hjälp av din kunskap och erfarenhet kommer du att kunna rekommendera och implementera korrekta lösningar på problemen. Allt för att säkerställa att utrustningen fungerar problemfritt och effektivt. 

Låter rollen som serviceingenjör intressant? Läs då vidare om vilka kompetenser och kvalifikationer som krävs, vilka dina ansvarsområden är samt hur framtidsutsikterna för jobb ser ut.

2

olika roller av serviceingenjörer

Det är möjligt att arbeta som mer generell serviceingenjör, men det går även att specialisera sig inom ett specifikt område, industri eller bransch. 

en kvinna står och arbetar vid en maskin
en kvinna står och arbetar vid en maskin
3

att arbeta som serviceingenjör

Som serviceingenjör kan du arbeta inom en rad olika branscher och sektorer, allt från byggnads- och bilindustrin till IT och energibranschen. Läs vidare för att få veta mer om hur arbetsuppgifterna ser ut för en serviceingenjör, vilka dina kollegor är och hur karriärmöjligheterna ser ut framåt.

4

utbildning och kvalifikationer som serviceingenjör

Som serviceingenjör behöver du ha expertkunskap om maskinerna och den utrustning som används inom din industri. Utbildningsmeriter i form av en examen visar prov på din kompetens när det gäller att hantera och förstå maskiner. 

Många serviceingenjörer har en bakgrund inom någon ingenjörsutbildning. Den som arbetar på till exempel en byggarbetsplats har stor nytta av att ha studerat till civilingenjör, medan den som vill arbeta inom tillverkningsindustrin kan ha nytta av en mer mekanisk ingenjörsutbildning. 

En viktig del av jobbet som serviceingenjör är den praktiska kunskapen och därför är det viktigt och meriterande att få till en bra praktikplats. Då blir även steget från utbildning till ett praktiskt jobb som serviceingenjör betydligt enklare. En del ingenjörsutbildningar ger möjlighet till praktikplats under studietiden. 

5

kunskaper och kompetenser

Vid sidan om akademiska meriter finns det kunskaper och kompetenser som är viktiga att ha med sig för att lyckas i rollen som serviceingenjör och karriären framåt:

6

vanliga frågor om rollen som serviceingenjör

Här är de mest ställda frågorna om att arbeta som serviceingenjör.

7

bevaka jobb för serviceingenjör

Genom att skapa en jobbevakning hos oss så säkerställer du att du inte missar det perfekta jobbet för dig. Du sätter upp kriterierna så skickar vi mejl till dig när vi får in jobb som matchar dina preferenser.

skapa jobbevakning