De flesta av oss har vuxit upp med logiken att man ska utbilda sig till ett specifikt yrke, stanna kvar hos samma arbetsgivare hela karriären och få en guldklocka för besväret vid 65. Så behöver det inte vara.

Egentligen är det ganska konstigt att det yrkesval som du många gånger bestämmer dig för i femtonårsåldern är det som du ska arbeta med ett helt yrkesliv. Det hinner ju hända en del på vägen och fler och fler väljer att byta spår både en – och flera gånger.

8069b487b3b24aad9be87feb13d0a21d.jpg
8069b487b3b24aad9be87feb13d0a21d.jpg

Det finns många att inspireras av när det gäller karriärbyten – personer som har följt sina drömmar och vågat ge sig ut i det okända. Ett exempel är skådespelaren Ebba Hultkvist Stragne. Hon var ”Wilma” med hela svenska folket i SVT-serien Skärgårdsdoktorn och spåddes en framgångsrik skådespelarkarriär. Men hon ville annat och sökte in till Handelshögskolan i Stockholm och jobbar idag som PR-konsult.

– Jag ville skaffa mig en bredare bas att stå på och ekonomi kändes som en bra utgångspunkt, konstaterar hon och fortsätter:

– Jag tror aldrig att jag har vetat exakt vad jag vill och jag tror inte att jag är ensam om det. Jag vill uppleva så mycket som möjligt, men framförallt är det många andra saker som är viktigare i livet än karriären. Mitt tips är att bara jämföra sig med sig själv och inte göra val bara för att alla andra gör det.

Ytterligare en karriärbytare att inspireras av är regissören Josef Fares som har gått in i spelindustrin som utvecklare. Efter ett decennium som filmskapare kom han till en punkt där han ville ha en ny utmaning. Två år framför datorskärmen tog det för att uppfylla sin spelutvecklardröm.

– Många var skeptiska och undrade vad jag från filmbranschen skulle kunna göra i spelindustrin, men det gick ju bra, konstaterade Fares när hans spel ”Brothers A Tale of Two Sons” lanserades – ett spel som för övrigt fick lysande recensioner.  Charlotte Hågård är flitigt anlitad karriärcoach och hennes motto är: ”livet är för kort för att jobba med fel saker och ha tråkigt på jobbet”. Hon menar att många är inkörda på ett visst spår och gör inte slag i karriärbytet för att man inte vet vad man ska byta till.

– Det handlar många gånger om dålig självinsikt. Det är viktigt att göra en självinventering och reflektera över vad du gillar att hålla på med? Svaret på den frågan blir din utgångspunkt i det strategiska karriärarbetet, konstaterar Charlotte.

Charlottes tips för dig som längtar efter en ny karriär

 

Bygg en kompetensprofil

Lista alla arbetsuppgifter som du gör på ditt nuvarande arbete. Sätt plus och minus och mejsla ut vad du bra på, samt vilka arbetsuppgifter som du dras till. Förhoppningsvis gör du ett karriärbyte till något som du är intresserad av och därmed är bra på.

Ta hjälp

Det är viktigt att ta hjälp genom att prata med någon i din närhet eller en professionell karriärcoach. För många är det svårt. En karriärcoach hjälper dig att strukturerat jobba fram en bild av ditt nästa steg. När du väl vet ditt nästa steg lägger du upp planen och strategin för att komma dit. 

Undersök

Om du är intresserad av att exempelvis bli skådis är ett bra tips att träffa skådespelare och intervjua dem om deras jobb. Vad gör de egentligen och hur får man jobb? Träffar du några stycken får du förmodligen en ganska bra bild av om det är någonting för dig.

Vi har hundratals lediga jobb runt om i Sverige. Se om du hittar ett som passar dig.

lediga jobb