I dag använder bemannings- och rekryteringsföretagen allt oftare tester som komplement i jakten på den perfekta kandidaten. Vi visar vägen bland kalla fakta, kluriga frågor och mjuka värden.

e4869750bf7342a6be2220ea849fbd18.jpg
e4869750bf7342a6be2220ea849fbd18.jpg

Ansökan, CV och intervju är koncept som de flesta känner till. Men nu kliver vi in i testernas era. Traditionellt sett har rekrytering fungerat enligt principen: ansökan – urval – intervju. Men i den processen finns relativt stort utrymme för subjektiva bedömningar och inte minst rena skarvningar från kandidatens sida. ”Jo, men jag har ju öppnat Excel ett par gånger, nog räknas väl jag som en van användare”. Känns det igen?

I dag använder bemannings- och rekryteringsföretagen allt oftare tester som komplement i jakten på den perfekta kandidaten.  Inte nog med att det blir enklare att matcha rätt person mot rätt arbetsgivare, det är ofta en möjlighet att spara tid i rekryteringsprocessen. Det är till exempel inte ovanligt när det gäller yrkesgrupper inom exempelvis montering och lagerarbete att du får göra ett test innan du ens får skicka in din formella ansökan. När det gäller mer kvalificerade yrken så som olika tjänstemannaroller brukar testerna komma först i slutfasen av rekryteringen.

Testmarknaden har boomat på senare år och namnen på de olika testerna kan variera i det oändliga: PJP, Mint, Ravens matriser… listan fortsätter. Men grovt sett kan de olika testerna delas in i tre huvudsakliga kategorier.

tester som baseras på logisk slutledning

Testet går ut på att prova testpersonens förmåga att se samband och strukturerar information för att kunna härleda vad som kommer att ske härnäst.

personlighetstester

Går ut på att få en uppfattning om din generella karaktärstyp. Man tittar bland annat på empatisk förmåga, tävlingsinstinkt och inte minst på vilka drivkrafter personen har. Oerhört värdefullt test när det gäller att matcha person mot arbetsgivare. Drivs du till exempel av monetära incitament kanske du funkar toppenbra på en säljposition med provision men skulle trivas uruselt som förskolelärare.

färdighetstester

Helt enkelt ett test som går ut på att testa din kompetens: är du verkligen den fena du beskrivit dig som i CV:t? Det kan handla om att du för en ekonomtjänst får göra ett bokföringstest. Eller kanske har arbetsgivaren efterfrågat vissa språkkunskaper och då kan ett sådant test dyka upp.

så förbereder du dig inför testet

Förbered dig genom att vara pigg och utvilad. Tänk inte att du ska få det överstökat utan avsätt den tid som beräknas ta. Och även om testet görs på tid: försök att inte stressa upp dig.

Stäng in dig och se till att du har de tekniska komponenterna på plats. Ditt test är ofta direktlänkat och går inte att stoppa när tiden väl satt igång. En dator som strular eller ungarna som ropar är det sista du vill när du ska koncentrera dig på din stora karriärchans.

Svara sanningsenligt, inte vad du tror är korrekt svar, eller socialt förväntat. Det är viktigt inte bara för arbetsgivaren – utan också  för dig. Du ska ju också trivas. Fejkar du dig fram till ett jobb är risken stor att det inte passar dig och då står du där snart igen på jakt efter ett nytt jobb.

Vi har hundratals lediga jobb runt om i Sverige. Se om du hittar ett som passar dig.

lediga jobb