Ska jag citera en politiker eller leverera ett träffsäkert talesätt? Det första intrycket kan sätta tonen för hela intervjun, så tänk på vad du säger.

Randstads expertpanel tipsar om allt som har med rekrytering att göra. Denna gång är temat: ice breakers och att lyckas på intervjun.

bac17a1df3e34ad88962681305fe1c05.jpg
bac17a1df3e34ad88962681305fe1c05.jpg

hur lägger jag grunden för en riktigt bra intervju?

expert: Visa att du är påläst. Att få fram att du har gjort research, antingen om arbetsgivaren eller om Randstad, är jättebra. Men låt det komma naturligt, försök känna av rekryteraren och märk när du ska ta för dig och prata och när det är bättre att låta rekryteraren styra samtalet.

expert: Försök vara balanserat personlig och positiv. Tänk på att jag som rekryterare behöver få tid och möjlighet att driva det vi ska göra framåt, var alltså aktivt lyssnande, svara med relevans och försöka hitta samhörighet med den som intervjuar dig. Visa att du har läst på, det märks direkt vilka som bara har läst annonsen och vilka som faktiskt har tagit sig tiden att gå in på hemsidan eller hört sig för med bekanta som vet mer om företaget.

expert: En sak som imponerar på mig är när kandidater kommer väl förberedda. Ta med alla dokument som kan behövas, meritförteckning, referenser och rekommendationsbrev. Det ger ett samlat intryck och visar att du har ansträngt dig.

finns det någonting jag bör undvika?

expert: Skippa personliga frågor riktade till rekryteraren - lite kallprat kan vara rätt, men det räcker med det. Det är en balansgång, många kan komma in och vara superkäcka för att de är lite nervösa. Försök känna av rekryteraren och är det så att hen lämnar lite utrymme för att vara personlig så kan det vara ett bra läge att visa dina sidor utöver de rent arbetsmässiga, men generellt är kandidatens roll att svara på de frågor som ställs.

expert: Klä inte upp dig för mycket, jag lägger inte stor vikt vid det, men det finns de som kommer oerhört uppklädda och så är jag själv inte alls det. Det skapar en obalans i samtalet och kan göra hela situationen orolig, allra mest för kandidaten själv. Försök istället klä dig i något neutralt.

expert: Bli inte för bekväm i sammanhanget. Även om det blir en bra stämning och ni kan skämta så tänk på att inte gå över några gränser. Jag intervjuade en gång en person som hade lite problem med gaser, han rapade hela tiden – men sa ingenting om det. Det blev lite komiskt, händer någonting sådant så är det självklart ingen fara, men det kan vara bra att nämna det och kanske förklara varför.

ge exempel på en mening som gör ett bra intryck när jag kliver in i rummet?

expert: ”Vilket fint kontor/trevliga lokaler ni sitter i”, men som kandidat kan det vara smart att inte prata för mycket innan rekryteraren startat intervjun, det kan göra att du upplevs som nervös eller oseriös.

expert: En första diskussion eller fråga som kan vara bra är: ”Randstad, hur arbetar ni med rekrytering och bemanning?”. Men i grunden hoppas och tror jag inte att det finns någon quick fix-fråga som kandidaten kan ställa, hen kommer vidare i processen tack vare rätt kompetens och motivation för uppdraget.

expert: Försök hitta någonting i sammanhanget eller omgivningen, men det viktigaste är att du ler och har en positiv framtoning. Till exempel: ”Vad spännande att få träffas personligen och prata om den här tjänsten.”

Panelen består av konsultchefer på Randstad i Stockholm, Jönköping och Borås.

Läs mer om hur du lyckas på anställningsintervjun