Charlotta Nordström är digitalt ansvarig på Randstad. Här tipsar hon om hur du kan tänka kring språkval gällande din LinkedIn-profil.

4cb220dc9ba144b98d179fee2081ca57.jpg
4cb220dc9ba144b98d179fee2081ca57.jpg

Fråga: Jag är arbetssökande och filar på mina profiler på rekryteringssajter och Linkedin för att bli så synlig och attraktiv som möjligt. Eftersom jag har jobbat i stora internationella företag och gärna gör det igen har jag valt att ha min profil på Linkedin på engelska. Har fått en del förfrågningar från utländska rekryterare som sett min profil på Linkedin men inte från svenska rekryterare som refererat till att de sett Linkedin profilen.  

Svar från Charlotta Nordström, digitalt ansvarig på Randstad: Det är en bra fråga du ställer som jag tror att många funderar på. Tidigare var LinkedIns rekommendation att användarna i största möjliga mån skulle skriva åtminstone nyckelorden i sin profil på engelska då det var engelska som var det primära språket för nätverket. Med åren som gått har LinkedIn jobbat mycket med att utveckla och optimera även för det svenska språket och idag funkar det finfint för rekryterare att söka även på användare som bara har sin profil på svenska.

Jag tror att det kan vara bra för dig att vissa delar av din profil finns skrivna på svenska för att göra dig tillgänglig för svenska rekryterare som inte alltid använder engelska begrepp när de gör sökningar. Om hela din profil är på engelska kan det kännas som ett stort jobb att göra om allt, mitt tips är därför att du börjar med att lägga till titlarna för varje tjänst på både svenska och engelska samt att du lägger till en del på din summary som du skriver på svenska med dom viktigaste nyckelorden som du tycker summerar din kunskap och kompetens samt att du där skriver att du behärskar så väl engelska som svenska i både tal och skrift. På så vis blir det tydligt för rekryteraren att du behärskar båda språken, att du är van vid en internationell arbetsmiljö samtidigt som du blir tillgänglig för rekryterare som endast gör sökningar på svenska titlar och ord.

För dig som vill ha en fullständig profil på både svenska och engelska går det att lösa. Du kan inte ändra ditt primära språk, som oftast är svenska, men du kan däremot skapa så många sekundära språkprofiler som du vill. Det gör du på din profil, klicka här för mer information.

Så här maxar du din profil i sociala medier

Vi har hundratals lediga jobb runt om i Sverige. Se om du hittar ett som passar dig.

lediga jobb