Hur ärlig vågar jag vara under en arbetsintervju? Och hur visar jag vem jag egentligen är? Randstads expertpanel har de bästa tipsen.

Randstads expertpanel tipsar om allt som har med rekrytering att göra. Denna gång är temat: att vara sig själv på anställningsintervjun.

4ae54ac2fff8405394fc69b856210524.jpg
4ae54ac2fff8405394fc69b856210524.jpg

ska jag alltid vara mig själv, och ärlig med allt?

expert: Är det så att du känner att du har sidor som kan utvecklas och som går stick i stäv med vad som krävs i annonsen så ska du kanske hålla tillbaka på just de bitarna. Men generellt ska du absolut vara dig själv, vi rekryterare är experter på att läsa av människor och det blir tydligt om du låtsas eller har övat in svaren sedan tidigare.

expert: Helt ärlig är kanske för mycket, men du ska givetvis aldrig ljuga. Det är den verkliga personen som förhoppningsvis ska få jobbet och då bör den stämma överens med personen vi träffar på intervjun, annars blir det sällan bra, varken för arbetsgivaren eller dig själv.

expert: Du ska vara rätt version av dig själv. Alla har vi olika sidor av våra personligheter, läs av läget, tänk på vilken typ av företag det är du söker dig till och anpassa dig därefter. Självklart ska du vara ärlig, men tänk på hur du framför information som kan uppfattas som negativ. Om det finns något din arbetsgivare bör känna till om dig som du egentligen inte vill berätta är det bättre att du framför det själv och förklarar, än att informationen senare dyker upp från annat håll.

hur är jag genuin under en intervju, som är ett ganska speciellt sammanhang?

expert: Jag tycker att det kan vara effektivt att som kandidat upprepa frågan för sig själv: ”hur är jag i en sådan situation”, och verkligen reflektera innan du svarar. Att direkt komma med ett inövat svar ger inget bra intryck, ta din tid och tänk igenom det hela. Se också till att ge konkreta exempel, då märks det att du menar vad du säger. Berätta om när och hur du löste ett problem på ett nytänkande sätt istället för att bara rabbla upp positiva egenskaper.

expert: Det ligger lite på oss rekryterare också, en del av vårt jobb är att få kandidaten att känna sig lugn och kunna vara sig själv. Känner du att du är nervös så berätta det, det kan göra att den värsta nervositeten släpper och du kan istället fokusera på att få fram den relevanta informationen. Försök hitta en balans, var framåt men också inlyssnande och inte för säljande.

expert: Det är viktigt att tänka på att matchningen ska vara ömsesidig och att du verkligen vill ha jobbet. Det handlar inte om att bli bedömd eller få en OK-stämpel, det är lika mycket du som väljer var du vill jobba. Fundera därför på varför du vill ha jobbet och vilka frågor du vill ställa. Gör du det och tänker ur ditt eget perspektiv så kan du hitta ett lugn och inte svara på det du tror att arbetsgivaren vill höra.

panelen består av:

Konsultchefer på Randstad i Stockholm, Jönköping och Borås.

Vi har hundratals lediga jobb runt om i Sverige. Se om du hittar ett som passar dig.

lediga jobb