Har du också fått rådet att du alltid ska ringa och följa upp din ansökan? Ibland kan det vara läge att tänka om. Våra rekryteringsspecialister berättar när det är läge att lyfta luren och vilka frågor du inte bör ställa till rekryteraren.

Att ringa eller inte ringa, det är frågan. Å ena sidan kan ett telefonsamtal visa ditt genuina intresse för tjänsten, samtidigt har rekryteraren precis som alla andra mycket att göra. Det ligger i deras yrkesroll att sitta upptagna i möten och intervjuer.

En av de vanligaste orsakerna att kandidater ringer upp är för att kontrollera att ansökan har kommit fram ordentligt eller för att fråga när intervjuprocessen börjar.

Att man alltid ska följa upp sin ansökan är något som många har fått lära sig på  jobbsökarkurser, men det vinner du inte automatiskt några poäng på. Har du inte fått någon e-postbekräftelse kan det givetvis vara värt ett samtal. Har du fått en bekräftelse och inte har någon annan orsak att ringa är det slöseri med tid för båda parter.

Däremot kan du givetvis använda telefonsamtalet som en snygg ingång för att sälja in dig till rekryteraren personligen. Men då gäller det att du har mer ammunition och relevanta frågor om tjänsten. Att bara ställa en öppen fråga som ”Kan du berätta mer om tjänsten?”, går sällan hemdet är bättre att fundera på vad du vill veta.

vilka frågor går hem?

Ställ gärna frågor som är specifika kopplat till tjänsten, exempelvis: ”Jag ser i platsannonsen att ni söker en utåtriktad person – vilken typ av kontakter har man i den här tjänsten?”, ”Ni efterfrågar en god ledare i annonsen, vilken typ av ledarskap är det ni söker?” Relatera gärna till din egen bakgrund typ: ”I annonsen eftersöker ni en person med erfarenhet från byggbranschen, jag har arbetat som fastighetsförvaltare – hur ser ni på det?”

finns det något man absolut inte bör fråga rekryteraren?

När kandidater ringer upp för att fråga saker som redan står angivna i annonsen visar det att man bara ringer för ringandets skull. Frågan ”är jag för gammal”, är inte heller någon hit. Även om man uppelever sig ha blivit åldersdiskriminerad i tidigare processer, så bör man tänka på att det snarare handlar om senioritet än ålder. Fråga istället om hur lång erfarenhet som krävs och hur arbetsgruppen ser ut.

hur du något sista tips till den som är på väg att lyfta luren?

Fråga dig själv vilket kontaktsätt som skulle gagna dig i rekryteringsprocessen? Är du en fena på att sälja in dig själv per telefon, så ska du givetvis ringa om du har relevanta frågor om tjänsten. Om du däremot vet med dig att du kanske är som mest kärnfull och kommer bäst till din rätt i text, så kanske du vinner på mejla istället?

frågor du gärna får ställa

 • Hur ser man på ledarskap och fortbildning?
 • Hur ser arbetsgruppen ut?
 • Vilket resultat förväntas man uppnå med den här tjänsten?
 • Hur ser man på kandidater med min kompetensprofil?
 • Hur ser organisationen ut i förhållande till mina tidigare arbetsgivare?

frågor du inte bör ställa

 • Har min ansökan kommit fram? (Såvida du faktiskt inte fått någon bekräftelse och det inte finns några mejluppgifter)
 • När börjar intervjuprocessen? (Don´t call us, we call you)
 • Är jag för gammal?  (Att identifiera sig enbart med sin ålder är ingen bra grej)
 • Behöver jag skicka in intyg och referenser? (Hade rekryteraren velat ha det så hade de skrivit det i annonsen)
 • Öppna frågor som börjar med ”berätta om …” (Ställ istället relevanta och konkreta frågor utifrån tjänsten och dina erfarenheter)
 • Frågor, vars svar finns i platsannonsen. (Om du verkligen är intresserad av tjänsten bör du åtminstone kunna visa rekryteraren att du har läst annonsen noggrant)

Vi har tusentals lediga jobb runt om i Sverige. Kolla om du hittar ett som passar dig.

lediga jobb