Är det kört om jag saltar maten innan jag smakar och finns det rätt och fel svar på intervjufrågorna? Det och andra vanliga föreställningar om intervjusituationen sätter Maria Strömberg tänderna i.

5f859c64714f442f828fac2e9c288bc2.jpg
5f859c64714f442f828fac2e9c288bc2.jpg

Maria Strömberg på Randstad har träffat hundratals nervösa kandidater. Det här är vad hon säger om klassiska myter och föreställningar kopplade till anställningsintervjun.

ska jag alltid tacka nej till kaffe eller te för att inte vara besvärlig?

– Nej, tvärtom tycker jag – tacka gärna ja! Det är inte jobbigt att gå till kaffeautomaten och hämta en kopp, och det kan dessutom göra att man öppnar upp sig lite och slappnar av. Många kan också tro att de måste visa sina bästa sidor och säga smarta saker vid kaffemaskinen, men var dig själv bara och ta det lugnt. Försök inte att låtsas vara någon du inte är – det kommer alltid fram i slutändan.

vad säger mitt slappa handslag egentligen, har jag någon chans?

– Det här handlar om det första intrycket och vilka signaler kandidaten skickar ut. Oavsett om jag vill eller inte så får jag en uppfattning direkt, och det kan undermedvetet säkert påverka hur det går. Ett fast handslag ger ett bättre intryck, precis som din hållning, hur du sitter på stolen och hur du kommunicerar med ditt kroppsspråk. Det är absolut inte kört bara för att du skakar hand lite löst, men det förbättrar inte dina chanser.

det spelar ingen roll vad som står på mitt CV, den med bäst kontakter får jobbet!

– Det är helt fel. Många kandidater verkar vilja tro att det är så, men jag tror att det kan vara en sorts försvarsmekanism och kanske en ovilja att erkänna att CV:t inte räckte till den här gången. Om jag känner en person eller vet mycket om den kan det lika många gånger stjälpa som det kan hjälpa. I slutändan handlar det om att uppfylla skallkraven för rollen och att kandidaten har rätt kompetens, både nu och för framtiden.

finns det ett rätt och fel svar på intervjufrågorna?

– Både ja och nej. Om man tänker på den kravprofil som har tagits fram och annonsen som utformats därefter så kan man ganska snabbt märka om kandidaten har läst på om arbetsgivaren och gjort sin research. Ett svar som visar det kan man säga är rätt, men att till exempel försöka framhäva sig själv som bättre än vad du egentligen är för att du tror att det är svaret som efterfrågas är fel väg att gå, det kommer som sagt alltid fram.

på intervjun är det kavaj som gäller – det håller i alla lägen.

– Det finns skräckexempel, en kandidat dök upp i riktigt skitiga kläder och luktade starkt av rök – han fick inte tjänsten, men du ska inte klä upp dig överdrivet. Hel och ren utan att sticka ut åt något håll är mitt tips. Sen kan det bero på vilken typ av roll du söker, för en tjänst som högt uppsatt chef kan en kavaj ge ett bättre intryck, medan det kanske blir lite konstigt under en intervju för en lagertjänst.

Läs mer om hur du lyckas på anställningsintervjun 

Vi har hundratals lediga jobb runt om i Sverige. Se om du hittar ett som passar dig.

lediga jobb