att göra ditt exjobb på ett företag gynnar dig mest

Att under sista terminen stå inför valet var ditt exjobb ska göras kan vara både svårt, förvirrande och jobbigt. Vi är många som varit i den situationen och för en majoritet av oss föll det slutgiltiga valet för exjobbet på skolans institutioner; för att det är mest lättillgängligt, det uppmuntras av skolan och känns som det mest naturliga där och då.

Står du inför valet var ditt exjobb ska göras och redan nu vet att du efter examen vill jobba inom industrin vill jag ge dig ett tips; försök få till ditt exjobb på ett företag!

Ett exjobb inom industrin innebär att du redan i slutfasen av din utbildning ger dig själv en språngbräda till framtida jobb inom läkemedelsindustrin/life science branschen. Valet av examensarbete kan vara avgörande för om du får ett jobb direkt efter examen eller inte. Det ger dig också ett stort försprång i konkurrensen med sina kursare.

Tre kollegor har ett möte i ett mötesrum medan en kollega står utanför och pratar i telefon
Tre kollegor har ett möte i ett mötesrum medan en kollega står utanför och pratar i telefon

sommarjobb och exjobb kan vara en genväg till första riktiga jobbet

Alla arbetsgivare söker personer med erfarenhet, men ingen vill ge den. Känns den frustrerande meningen igen?

Vi på Randstad Life Sciences träffar dagligen nyexade kandidater som är ute efter sitt första “riktiga” jobb och ta klivet in i industrin. Det här exjobbet även kan ge dig en bra språngbräda in.

Men vad är det som skiljer kandidater emellan och vad kan man göra i slutfasen av sin utbildning, som gör att man sticker ut och får det där stimulerande och utmanande jobbet i en häftig och global miljö? 

Att börja bygga upp sitt CV under utbildningen är något som jag ofta tipsar studenter om. Att redan under sina sommarjobb vara lite selektiv på vilka företag du tar jobb på. Även för exjobbet, välja ett företag som kan vara intressant framåt, som kan bana väg till eventuellt fortsatt jobb efter exjobbet är slut.

Vi vet - det är inte alltid så att man har möjlighet att välja. Sommarjobb på tex. AstraZenecas kvalitetskontroll har väldigt många sökande och är otroligt svårt att få. 

ett företagsnamn i ditt CV väger tungt

Men sommarjobbet behöver inte vara relaterat till utbildningen - sortera post på SOBI, koka kaffe på Ericsson, eller hör med grannen som är produktchef på Recipharm, kanske någon behöver hjälp med administrativa sysslor. Gör du ett bra jobb kan vi garantera att det bara är att lyfta luren nästa sommar och kanske då få ett mer kvalificerat jobb.

Att få in relevanta företagsnamn i sitt CV kan vara avgörande och gör att du sticker ut. När det närmar sig val av exjobb kommer det avgörande tillfället - här kan du välja att göra ett exjobb som skolan föreslår vilket ger en bra grund vidare in till forskarutbildningen, eller slå dig fri och själv söka ett spännande projektarbete hos en framtida drömarbetsgivare.

Att själv söka upp sitt exjobb på ett företag inom industrin kräver tid, engagemang och ibland kontakter, men jag kan lova att det är väl värt det.

exjobb på externt företag visar att du sticker ut från mängden 

En kandidat som har ett exjobb på ett företag i sitt CV sticker ut från mängden. Varför är det då så avgörande?

Erfarenhet från industrin är ofta önskvärt hos företagen - och i det läget i livet, när studierna är det enda du hunnit med, är exjobbet din största merit. Om du här kan visa på företagskontakt, förståelse för företagskultur, kanske GMP/GLP så har du här ett enormt försprång.

Vi läser mängder av CV varje vecka och när vi hittar någon som gjort sitt exjobb inom industrin blir vi genast intresserad av den profilen. Att ha industrierfarenhet via sitt exjobb tyder inte bara på förståelse för industrin och interaktion med ett företag, det är också ofta associerat med driv och initiativförmåga. Dessa personlighetsdrag är något som vi och många andra arbetsgivare söker och är förutsättningar för att lyckas i rollen som konsult.

I början av din karriär är det svårt att vara konkurrenskraftig på arbetsmarknaden och det är en tuff konkurrens bland nyexade studenter, även om det skulle finnas en hel del lediga jobb inom ditt område. 

Därför är vårt bästa råd till studenter som befinner sig inför ett tufft men viktigt val av exjobb. Gör efterforskning, läs mer om olika företag och gör den extra ansträngningen för att hitta ett spännande exjobb ute hos ett företag.

Om du redan nu vet att du i framtiden vill jobba inom industrin så har du här en väldigt givande och bra väg in, som sen markant ökar dina chanser att få ett utmanande första jobb efter examen.

 

På Randstad jobbar vi för att du ska få möjligheten att upptäcka din fulla potential. Hitta rätt jobb och arbetsgivare för dig bland våra lediga tjänster.

Vi har hundratals lediga jobb runt om i Sverige. Se om du hittar ett som passar dig.

lediga jobb