Steget från gymnasiet ut på arbetsmarknaden är ett stort steg, även om arbetsuppgifterna inte nödvändigtvis är svårare. Du kan inte stanna hemma för att det regnar – och det finns inga omprov. Parisa Tahmi, Senior Consultant Manager på Randstad, har lång erfarenhet av att rekrytera unga kandidater till sina första jobb. Här listar hon sina fem bästa tips till dig som är på väg ut i arbetslivet.

1. tänk långsiktigt

Även om ditt första jobb inte är ditt drömjobb är det likväl ett viktigt jobb. Det är nu du sätter dina första fotavtryck på arbetsmarknaden, får dina första referenser och skaffar dig dina första kontakter. På Randstad rekryterar vi kandidater på många olika nivåer, vilket gör att många kommer tillbaka till oss efter sina universitetsstudier. Då är det bra att ha ett starkt renommé att falla tillbaka på.

två personer skakar hand med varandra
två personer skakar hand med varandra

2. förstå din plats i ett större perspektiv

Om du förstår vilken funktion just du har i produktionsledet på företaget du arbetar på kommer det att underlätta ditt arbete avsevärt. Var därför inte rädd för att fråga dina medarbetare eller din chef om hur arbetet går till på de andra avdelningarna eller arbetsstationerna. Nyfikenhet är alltid något positivt! När du förstår hur din arbetsplats fungerar kommer du också förstå vikten av att vara i tid och att sköta dina arbetsuppgifter. Det är ett sätt att visa respekt för dina arbetskamrater.

3. första intrycket

Vi vet alla hur viktigt det första intrycket är, så slarva inte bort det. Det händer att kandidater kommer sent redan till anställningsintervjun och det förtroendet kan vara svårt att reparera. Se istället första mötet som en möjlighet att visa att du är pålitlig. Står det inte att det är flextider – då är det inte flextider.

4. kommunikation

Att vara öppen och rak i kommunikationen med sin arbetsgivare är en förutsättning för ett vuxet och professionellt samarbete. Om du är osäker på hur du ska utföra en arbetsuppgift eller har frågor om arbetstider ska du inte vara rädd för att fråga din chef, snarare tvärtom. Det signalerar att du är intresserad av att göra ett bra jobb.

Samma sak gäller om du ska sluta. Säg då till i god till innan så att du får ett professionellt avslut med din arbetsgivare. Det ökar chanserna för goda referenser och därmed möjligheten att få återvända till företaget framöver.

5. var företagsam

Var inte rädd för att hugga i. Om du är klar med en uppgift är det bättre att du berättar det för din chef än att du står utan något att göra. Då visar du också för din arbetsgivare att du är flitig och motiverad. 

 

På Randstad jobbar vi för att du ska få möjligheten att upptäcka din fulla potential. Gå vidare och se våra lediga jobb.

författare
Parisa Tahmi
Parisa Tahmi

Parisa Tahmi

branch manager, industri, logistik & tillverkning. randstad, stockholm