Benen blir till gelé och hjärtat är på väg upp i halsen. Att gå på arbetsintervju kan vara nervöst oavsett om det är första jobbet eller om du har hunnit arbeta ett tag. Här är våra tips för hur du ger dig själv rätt förutsättningar för att göra succé.

3ba47bcbacf44bbb84c811b5315d38b1.jpg
3ba47bcbacf44bbb84c811b5315d38b1.jpg

alla kan bli nervösa

Ingen är förskonad från den press det innebär när drömjobbet är inom räckhåll.

Vi har sett personer som söker höga chefsposter vanka av och an utanför kontoret 14.40 med den där lilla portfolion under armen för att sedan samla mod att slinka in i sista minuten. Nerverna påverkar oss alla.

A och O när det gäller att lyckas på en intervju är att vara våga bjuda på sig själv.

Din kompetens vet vi ju redan en hel del om. Vi är nu nyfikna på dig och din personlighet. Och vi gör allt för att få personen avslappnad så att de känner att de kan prata fritt.

tipsen som gör dig redo för intervju

Preparation efter person. Vissa är lite återhållsamma och passiva i nya situationer med nya människor. Är du en sådan? Varför inte värma upp och ladda genom en snackig fika med en vän så att du kommer igång? Är du en person som tvärtom blir övertänd? Varför inte sätta dig på en parkbänk och meditera eller bara lyssna på fågelsången en timme innan intervjun?

Rekryteraren bits inte. Den som intervjuar dig är (med största sannolikhet?) inte någon gammal Gestapo-agent. Personen vill bara lära känna dig bättre för att ta reda på om du skulle passa för jobbet. Du behöver så klart inte öppna dina allra innersta rum, men våga bjuda på dig själv och förutsätt inte att rekryteraren vill sätta åt dig.

Var påläst. Att ha koll på företaget och tjänsten gör inte bara att du framstår som proffsig och intresserad, det gör dig också lugn. Gå också igenom dina egna kompetenser och egenskaper. Finns det luckor? Se till att du har svar på tal.

Var ärlig. Det viktigaste på en intervju är att vågavara äkta och spela ut sin personlighet. Du har ingenting att vinna på att fejka fram en personlighet för att du tror att den stämmer bättre med jobbets kravprofil. I de flesta fall kommer rekryteraren att se igenom fasaden och så mister du tillfället. Och skulle du mot förmodan lyckas dupera den som sitter mittemot, så kommer du med största sannolikhet vantrivas på ett jobb där du måste spela en roll åtta timmar om dagen.

Anställningsintervjun - så lyckas du

Vi har hundratals lediga jobb runt om i Sverige. Se om du hittar ett som passar dig.

lediga jobb