Skriv si och skriv så – tiderna förändras och med det sätten vi söker jobb på. Forbes.com har listat en rad förlegade regler som du nu kan – bryta för att ge dig de bästa chanserna att få drömjobbet.

76e91fb5921d4ba68582a71ac06ef5ff.jpg
76e91fb5921d4ba68582a71ac06ef5ff.jpg

Skribenten Liz Ryan menar att de gamla sättens dagar är förbi, kandidater i dag behöver inte foga sig efter arbetsgivarnas varje krav. Dyk istället upp på intervjun precis som dig själv, full av frågor och idéer, är hennes rekommendation. Här är fem av de gamla reglerna hon menar att du i dag bör bryta emot.

Regel nr 1:  Sök bara annonserade tjänster och på det sätt angivet i annonsen.
Sanningen: Skicka in en spontanansökan till de företag du verkligen vill arbeta för, oavsett om de annonserat eller inte. Det visar att du är engagerad och vill jobba för just den arbetsgivaren. 

Regel nr 2: Spara dina frågor om tjänsten till om det finns tid under slutet av intervjun, huvudsyftet är att vi ska avgöra om du är en lämplig kandidat.
Sanningen: Ingen vill anställa en oengagerad person, visa att du är intresserad och fråga om alla funderingar som har dykt upp när du har gjort din research. 

Regel nr 3: Den bäst kvalificerade kandidaten är den som har mest relevant erfarenhet från liknande roller i liknande bolag.
Sanningen: Nya infallsvinklar och idéer kommer sällan från de som arbetat på samma sätt tidigare. Lyft fram vad du har lärt dig från helt andra uppdrag eller erfarenheter och tryck på hur det kan appliceras i den nya kontexten. 

Regel nr 4: Rekryteraren eller arbetsgivaren styr rekryteringen, kandidatens roll är att anpassa sig därefter.
Sanningen: Matchningen ska gå åt båda hållen! Inom många områden råder en brist på kandidater, våga ställ krav och försäkra dig om att arbetsgivaren också är rätt för dig, inte bara tvärtom.

Regel nr 5: Ansök precis som alla andra alltid har gjort med en tråkig och enformig meritförteckning.
Sanningen: Visa vem du verkligen är och våga stick ut med en annorlunda arbetsansökan.

För att läsa hela listan, gå in här.

Vi har hundratals lediga jobb runt om i Sverige. Se om du hittar ett som passar dig.

lediga jobb