En spännande roll i ett nystartat startup företag med en grym idé – vad kan gå fel? Det finns många saker att tänka på, menar Randstad Technologies rekryteringsexperter. Här är de tio viktigaste!

Att jobba i ett startup företag kan ha många fördelar: du får vara med och bygga något från grunden, forma dina egna arbetssätt och kan inte minst bli väl kompenserad om bolaget går bra. Rekryteringsexperterna på Randstad Technologies menar att en erfarenhet av att ha arbetat i en startup dessutom är oerhört värdefull, men det finns viktiga saker att överväga innan du skriver på ett anställningsavtal för ett startup företag.

en man med med hörlurar och dator, läser ett avtal för ett startup företag
en man med med hörlurar och dator, läser ett avtal för ett startup företag

10 tips och frågor att ställa sig innan du signar för en startup

– Våga lita på magkänslan, känns det rätt så är det oftast rätt. Men glöm inte att det är mer en livsstil än ett åtta till fem-jobb att arbeta i ett mindre startup företag.

Att tänka på innan du ska skriva på för en startup:

  1. Är du rätt personlig matchning? Det krävs en viss typ av mentalitet för att klara avsaknaden av struktur, vilket ofta kan vara fallet i startups. Du måste gilla förändring på riktigt, och inte bara säga att du gör det. Det kan handla om att din roll förändras eller att kontoret, kollegorna eller arbetssätten byts ut.
  2. Hur ser finansieringen ut? Hur ser det ut i dag, i morgon och om ett halvår? Kommer du fortfarande att ha ett jobb, även om pengarna skulle ta slut? Är företaget privatfinansierat eller finns det en större spelare i ryggen? Det enda sättet att få reda på sådana saker är att fråga, sedan får du gå på magkänslan.
  3. Kolla upp personerna som driver företaget. Många entreprenörer har drivit andra bolag tidigare. Kolla upp deras historik, hur har det gått för dem? Idéerna och personerna bakom dem är viktiga för ett företag i ett tidigt skede.
  4. Och ägarna. Vem eller vilka äger företaget? Kommer ägarna att ha en operativ roll och finns det en personkemi er emellan? Saknas kemin är det oftast ingen idé att skriva på.
  5. Vilka är dina ansvarsområden? I en startup kan det hända att du får axla fler roller än vad det från början var tänkt, och inte sällan utan att det påverkar din lön. Gör klart och tydligt vad dina ansvarsområden kommer att vara och se till att få det inskrivet i anställningsavtalet.
  6. Företagets vision och mission. Saknar företaget tydliga mål och sätt för att nå dit kan det bli svårt att veta vad du ska göra varje dag. Vart ska vi och hur ska vi ta oss dit? Har man inte enats kring det kommer det bli som en skock yra höns som alla springer i olika riktningar.
  7. Anställningsavtalet. Många missar det som etablerade arbetsgivare redan har på plats, som pensionsavsättning, sjuklön, föräldralön och friskvårdsbidrag. Var också noga med vilken anställningsform du anställs under, är det en tillsvidare- eller projektanställning?
  8. Strukturkapitalet. Kommer företaget att gå i konkurs om en eller flera medarbetare väljer att säga upp sig? Finns det en grund, i form av avtal med kunder, interna processer och patent, att stå på?
  9. Utvecklingsmöjligheter. Vilket utrymme att växa finns? Både för dig själv och för företaget. Kommer du ges möjligheter att gå utbildningar och bredda din kompetens eller anställs du för en roll och förväntas fylla samma funktion i många år?
  10. Konkurrenter. Kolla upp vilka de ser som sina konkurrenter och gör sedan en egen analys. Bra research har både du själv och företaget nytta av i en eventuell anställning. Kolla på vad andra företag gör bra och dåligt i branschen. Undersök också eventuella hot och utmaningar – kan det vara nya lagar som påverkar ert arbetsområde på gång?

 

På Randstad jobbar vi för att du ska få möjligheten att upptäcka din fulla potential. Hitta rätt jobb och arbetsgivare för dig bland våra lediga tjänster.

Vi har hundratals lediga jobb runt om i Sverige. Se om du hittar ett som passar dig.

lediga jobb