Hur vet du att du väljer rätt bland slutkandidaterna? Våra rekryteringskonsulter menar att underlaget till det beslutet påbörjas redan när du drar igång rekryteringsprocessen.

Som rekryteringskonsult på Randstad är man med i hela rekryteringsprocessen, från att kravprofil tas fram till att slutkandidaterna presenteras för kunden.

För att säkerställa att det är rätt person får tjänsten är det inledande arbetet är allra viktigast. Kravprofilen är a och o för att lyckas med en rekrytering. Ju mer utförlig och genomtänkt den är, desto högre träffsäkerhet och i förlängningen bättre rekrytering.

gå alltid tillbaka till ruta ett

När det är dags att välja bland slutkandidaterna rekommenderar vi att man går tillbaka till den ursprungliga kravprofilen. Kanske har du omprioriterat vissa krav under rekryteringens gång och efter att du har träffat dina kandidater.

För att du ska ta rätt beslut är det en god idé att titta igenom din ursprungliga rollbeskrivning och den kravprofil som sattes ihop innan rekryteringen startade. Fråga sedan dig själv vad kandidaten måste kunna för att klara tjänsten och vad hen kan lära sig. Det kan kasta nytt ljus på dina slutkandidater.

rak kommunikation och referenser ger bättre förutsättningar

Under hela rekryteringsprocessen är kommunikation en viktig förutsättning för att säkerställa att det verkligen är rätt person som anställs.

Det gäller delvis att våga ställa obekväma frågor, men också att våga berätta om det som inte är perfekt inom den egna organisationen. Ju mer öppen du är, desto mer sannolikt är det du till slut hittar kandidaten som kommer att trivas på företaget.

I slutskedet blir referensinsamling ofta ett viktigt verktyg för att säkerställa att det är rätt person som får jobbet. Det är oerhört viktigt, en tumregel är att fler referenser ger en bättre bild. Förutom att lyssna på vad de du talar med säger, är det lika viktigt att lyssna efter vad de inte säger. Saknas det information? Be om ytterligare referenser!

så rekryterar du träffsäkert

Nu finns våra bästa tips för träffsäker rekrytering sammanställda i en värdefull guide att ladda ner kostnadsfritt. I den kan du läsa om fem avgörande steg för att du ska lyckas med din rekrytering. 

ladda ner guiden