I rollen som rekryterare har många märkt att det på senare år har fått en större betydelse att skriva en effektiv platsannons då det har blivit svårare att attrahera rätt kandidater. Företagen idag har en större utmaning i att hitta rätt kompetens vilket innebär att vikten av att vara en attraktiv arbetsgivare har ökat. I det här blogginlägget delar vi med oss av några enkla tips på hur man skriver en effektiv platsannons.

rätt nyckelord

Att synas online har en stor betydelse för att öka antalet personer som ser din platsannons - se därför till att använda sökbara ord både i rubriken och i annonstexten. Relevansen i sökorden är också givetvis viktig för fånga uppmärksamheten hos rätt kandidater. Ta reda på vilka ord kandidaterna faktiskt använder, och undvik företagsspecifika termer.

man som sitter med en bärbar dator
man som sitter med en bärbar dator

säljande text - men uppriktig

Underskatta inte kraften i språket för att övertyga bra kandidater att söka till ditt företag - däremot måste du vara uppriktig. Undersökningar visar att en av tre kandidater ångrar sig efter att de har bytt jobb, och den vanligaste anledningen är just att arbetsuppgifterna inte lever upp till förväntningarna. Se därför till att vara uppriktig då felrekryteringar är kostsamt för båda parter.

quote icon

Undersökningar visar att en av tre kandidater ångrar sig efter att de har bytt jobb, och den vanligaste anledningen är just att arbetsuppgifterna inte lever upp till förväntningarna.

skriv till kandidaten

Ett viktigt budskap att få fram i platsannonsen är "vad behöver du göra för att lyckas i rollen och hur ska vi som företag hjälpa dig att nå dit". Försök att förmedla företagets behov tillsammans med vad företaget kan leverera för kandidaten. Exempelvis "du förväntas arbeta självständigt och leverera i tid. Vi hjälper dig att nå dina mål genom kontinuerlig kompetensutveckling". Ett företag bör tala mindre om sig själva och formulera meningarna med "du" och "din" istället för "vi" och "vår". 

din guide till framgångsrika jobbannonser

Vill du veta mer om hur du skapar jobbannonser som attraherar de rätta kandidaterna? Denna guide hjälper dig att utveckla en enkel och effektiv metod för att skriva jobbannonser.

ladda ner guiden

håll dig uppdaterad om trender på arbetsmarknaden och få tips om hur du ska attrahera och vårda din personal.

prenumerera på nyhetsbrevet