Härom veckan knep vår egen Sohaila Bagger-Sjöbäck (f.d El Ghouch) plats nummer 17 på Ledarnas topplista över framtidens kvinnliga ledare. Orsaken? – Engagemang, raka puckar och ett ständigt närvarande skratt, om Sohaila själv får gissa.

2ce7bc01f14c4dc8bab2daa5bb8a671e.jpg
2ce7bc01f14c4dc8bab2daa5bb8a671e.jpg

Hon startade sin karriär inom rekrytering redan under studietiden som researcher. Sedan dess har ledarrollerna följt i en strid ström. Efter två månader på företaget fick hon kliva in som teamledare, därefter jobbade hon en kort tid som kandidatansvarig för att sedan gå vidare och skapa en helt ny roll som sourcing manager och därefter steppade hon vidare som försäljningschef. Idag är hon affärsområdesansvarig för Proffice Sverige, region Stockholm. Och nu prisas Sohaila Bagger-Sjöbäck (fd. El Ghouch) alltså för sitt ledarskap genom att knipa en plats på Ledarnas topplista över framtidens unga chefer. Över 400 personer nominerades, men blott 20 tog sig in på topplistan. Mördande konkurrens med andra ord.

17:e plats - stort grattis! Hur knäckte du konkurrensen?

– Haha, ja säg det. Jag blev nominerad och ombads skicka in mitt cv och besvara ett frågeformulär. Därefter intervjuades både jag själv, min egen chef samt några chefskollegor och medarbetare. Så jag måste väl helt enkelt fått bra resultat. Men jag har några år i ryggsäcken av högt ledarskapsindex inom Proffice-koncernen, och fått en del priser internt, bland annat som "Årets inspiratör".

allt handlar om teamwork

Hur skulle du beskriva din ledarstil?

– Jag är mycket ledare och väldigt lite chef. Jag har nära till skratt, samtidigt som jag absolut inte är konflikträdd. Folk vet att det är raka puckar, men också att jag är lyhörd. Jag skulle aldrig kunna göra jobbet själv – allt handlar om teamwork. Jag råkar ha förmånen att stå vid rodret men för att vi ska komma framåt behöver jag hela min besättning. Jag backar upp mina medarbetare till 100 procent.

Hur får man folk att känna att de har den uppbackningen?

– Genom att göra det tydligt att det är bättre att be om förlåtelse än tillåtelse. Jag skulle till exempel aldrig bli sur om någon gör fel. Funkar inte en idé, är det bara att lägga i backen och byta spår. Jag tror att de flesta känner att de kan komma till mig, oavsett om det är organisatoriska önskemål eller om det gäller den egna utvecklingen. Jag agerar och säger aldrig "Det går inte för att personen X säger nej" eller något sådant.

delaktighet kräver transparens

Har du någon akilleshäl som du filar på?

– Jag försöker bli bättre på att delegera. Jag gillar att vara väldigt operativ, vilket så klart uppskattas i verksamheten, men för att lyfta andra ledare så behöver jag backa tillbaka och agera mer på strategisk nivå. Låta dem definiera hur vi tar oss fram – medan jag fokuserar på målet.

Har du gjort någon rejäl chefstabbe?

– När jag var helt grön i chefsrollen var jag inte tillräckligt transparent. Jag minns hur jag i anslutning till en övertalighetsförhandling, inte informerade gruppen om mina planer. Osäkerhet leder till oro, och när beslutet väl skulle genomföras var det ju ingen som kände delaktighet. Nu för tiden är jag noga med att redogöra varför jag tvingas fatta vissa beslut.

Sohailas råd till dig som vill leda

Engagera! Gör alla delaktiga genom att lyssna och ställa frågor, gå inte i fällan att fatta alla beslut själv. Även om det oftast är din uppgift som chef att definiera vart ni ska, låt medarbetarna var med och bestämma hur ni ska ta er dit.

Visa intresse! Visa att du är intresserad, givetvis av ditt jobb – men också av dina medarbetare. Men intresset måste vara genuint. En chef som bara nickar utan att lyssna, vinner ingens förtroende.

Led! Var lite chef och mycket ledare. Visa att du älskar ditt jobb och att du tror på det ni gör. Det är ingen "one woman show". Och se till att ha på fötterna. Som ung chef leder du många gånger ett team där medarbetare är många år äldre än du själv. Du måste vara kompetent för att vara trovärdig i din roll.

Skratta! Glöm aldrig att skratta. Jag säger inte att en tråkig människa inte kan bli bra en chef, men du måste bjussa på dig själv, genom att till exempel våga berätta om dina egna misstag.

Följ upp! Visa att du bryr dig om prestationer och resultat genom att följa upp istället för att kontrollera. Med en kontrollerande chef känner medarbetarna inget eget ansvar. Man känner sig instängd och framför allt känner man inte att man blir respekterad för sin kompetens.

söker du personal? Vi berättrar gärna mer om hur vi kan hjälpa dig. Ring oss på 020-170 70 70 eller fyll i en förfrågan så kontaktar vi dig.

skicka en förfrågan