Även om den senaste tidens händelser har satt fokus på arbetskraftsbristen inom tillverkningsindustrin, har bristen på kvalificerad arbetskraft varit en utmaning för industrin i flera år. Detta problem får ofta ringar på vattnet i hela organisationen och kan leda till längre ledtider, minskad produktion, ökad utbrändhet och högre personalomsättning, vilket bara förvärrar problemet.

För konsumenterna kan den pågående arbetskraftsbristen leda till tomma hyllor, långsammare leveranstider och högre kostnader. Det är troligt att dessa arbetskraftsutmaningar kommer att kvarstå om inte organisationer och regeringar vidtar åtgärder för att uppmuntra fler talanger till branschen. För att detta ska bli verklighet är det viktigt att börja med att förstå orsakerna till arbetskraftsbristen inom tillverkningsindustrin. Här följer en titt på några av de faktorer som driver på bristen.

varför råder det brist på arbetskraft inom tillverkningsindustrin?

Det finns ingen enkel förklaring till bristen på arbetskraft inom tillverkningsindustrin. Istället är det en kombination av problem, varav många har plågat industrin i flera år.

Här är några tänkbara orsaker till dagens arbetskraftsbrist inom tillverkningsindustrin:

brist på stabilitet

Enligt vår arbetsmarknadsundersökning Workmonitor 2023 är anställningstrygghet en av de viktigaste frågorna för dagens arbetstagare. Faktum är att vår studie visar att 92% av talangerna globalt anser att anställningstrygghet är viktigt, och 63% uppger att de inte skulle ta ett jobb som inte erbjuder denna trygghet. 

Tyvärr finns det flera faktorer som påverkar tillverkningsindustrins stabilitet. Först och främst är det störningar i leveranskedjan, som nådde sin kulmen under pandemin, som fortfarande plågar branschen idag. När tillverkarna inte kan säkra de råvaror de behöver kan det leda till produktionsstopp och arbetstidsförkortning för de anställda.

Kontinuerliga utmaningar i leveranskedjan leder också till högre kostnader. Enligt en nyligen genomförd studie rankar 71 % av de globala organisationerna stigande kostnader som det främsta problemet i leveranskedjan.

Tyvärr orsakar den globala oron också störningar i leveranskedjan och stigande kostnader. Till exempel orsakade kriget mellan Ryssland och Ukraina en kraftig ökning av bränslekostnaderna runt om i världen. Eftersom Ryssland är en huvudproducent av många olika metaller, som koppar, nickel och aluminium, ledde konflikten till en ökning av dessa kostnader också. Kostnaden för aluminium, till exempel, var rekordhög i början av konflikten.

Israel-Palestina-konflikten leder också till utmaningar för leveranskedjan. Till exempel kan störningar i Mellanöstern leda till en flaskhals för lastfartyg genom Suezkanalen, vilket kommer att fördröja leveranstiderna.

Addera dessa faktorer till en växande oro för en global recession, och det är lätt att förstå varför många organisationer, inklusive tillverkare, letar efter sätt att minska kostnaderna. Detta kan leda till uppsägningar och arbetstidsförkortning, vilket i båda fallen försämrar anställningstryggheten för de anställda.   

Man som står bakom ett transportband och skannar ett paket.
Man som står bakom ett transportband och skannar ett paket.

låga löner

Den rådande arbetskraftsbristen har också lett till en kandidatdriven arbetsmarknad. Många av dagens arbetstagare kräver högre löner. Detta är inte förvånande. Lönen har trots allt länge varit en av de starkaste drivkrafterna för att byta jobb. Enligt vår globala globala employer branding-undersökning rankar så mycket som 62% av arbetstagarna runt om i världen lönen som den viktigaste faktorn vid val av arbetsgivare. 

Dagens arbetstagare vill dessutom ha mer än bara årliga lönerevisioner. De vill ha ett komplett kompensationspaket som omfattar andra ekonomiska förmåner, t.ex. månatliga levnadskostnadsbidrag och bensinsubventioner.

Det är viktigt för arbetsgivare att omvärdera sina kompensationspaket för att avgöra hur de förhåller sig till branschstandarder. Vid behov kan ditt företag behöva justera sina löne- och förmånserbjudanden för att möta denna efterfrågan.

åldrande arbetstagare

Den åldrande arbetskraften påverkar arbetsgivare i alla branscher, men tillverkningssektorn är särskilt drabbad. Forskning visar att 30 % av den globala arbetskraften kommer att vara 50 år eller äldre år 2050. Detta är ett verkligt problem för arbetsgivare inom tillverkningssektorn, som redan idag kämpar för att tillsätta lediga tjänster och hitta rätt kompetens.

Den åldrande arbetskraften inom tillverkningsindustrin kräver att arbetsgivarna ersätter dessa vakanta roller, och de förlorade färdigheter och kunskaper som dessa erfarna medarbetare besitter.

Det är viktigt för arbetsgivare att utveckla mentorskaps- eller lärlingsprogram så att deras äldre medarbetare kan överföra sina färdigheter och kunskaper till de yngre generationerna. Det är också viktigt att ha en ersättningsstrategi på plats för att hjälpa till att fylla dessa lediga tjänster.

Den goda nyheten för tillverkarna är att vissa äldre arbetstagare som gick i pension under pandemin överväger att komma tillbaka till arbetskraften. Kanske beror detta på den växande oron för lågkonjunkturen, men studier visar att 1 av 6 pensionerade arbetstagare i USA starkt överväger att börja arbeta igen. Tillverkarna kan locka tillbaka dessa arbetstagare med förmåner som flexibel schemaläggning och personalutbildning.

ökad efterfrågan på teknikrelaterade färdigheter

En annan stor utmaning för tillverkningsindustrin är införandet av avancerad teknik på arbetsplatsen. Användningen av denna framväxande teknik, t.ex. robotteknik och 3D-utskrifter, har gjort det möjligt för tillverkarna att automatisera många uppgifter som arbetarna tidigare utförde manuellt. Samtidigt som automatiseringen har eliminerat miljontals jobb inom tillverkningsindustrin har den också öppnat dörrarna för en mängd nya roller.

Tyvärr kräver dessa nya jobb en ny uppsättning färdigheter som många anställda inom tillverkningsindustrin helt enkelt inte har. Denna faktor har lett till att företag har fastnat i försöken att förvärva dessa färdigheter. Problemet är så utbrett att uppskattningsvis 10 miljoner tillverkningsjobb runt om i världen fortfarande är vakanta på grund av kompetensgapet. För att bekämpa detta problem investerar många arbetsgivare i omskolning och kompetensutveckling av sina nuvarande medarbetare för att säkra den specifika kompetens som företaget behöver.

vilka färdigheter är mest efterfrågade?

Den rådande bristen på arbetskraft är så omfattande att tillverkarna rekryterar till nästan alla typer av positioner. Det finns dock några yrkesroller som efterfrågas extra mycket idag, till exempel kvalitetssäkringsspecialister, industriingenjörer, montörer, produktionschefer och svetsare.

De färdigheter som kommer att vara mest efterfrågade inom en snar framtid inkluderar förmågan att samarbeta mellan olika tillverkningsdiscipliner och interagera med kunder och partners på sätt som dagens arbetskraft ofta inte gör. Vi har identifierat några av de mest efterfrågade kompetenserna för tillverkningsindustrin.

  • anpassningsförmåga
  • programförvaltning
  • programmeringskunskaper och IT-hantering
  • social kompetens
  • färdigheter i kritiskt tänkande
  • cybersäkerhet
  • organisatorisk

negativ uppfattning om branschen

Tillverkningsindustrin har kämpat med ett imageproblem i flera år. Även om de allra flesta föräldrar i USA anser att tillverkningsindustrin är viktig, uppger endast 40 % att de skulle uppmuntra sina barn att söka sig till ett tillverkningsjobb. Varför en sådan negativ uppfattning? Det finns några anledningar.

För det första är det många som tror att tillverkningsjobb är tekniskt outvecklade och kräver hårt arbete, långa arbetsdagar och låga löner. Även om vissa av dessa uppfattningar kan vara sanna, misslyckas tillverkningsföretagen med att lyfta fram värdet av att tillhandahålla kvalitetsvaror till konsumenterna. Dagens arbetstagare, särskilt de yngre generationerna, vill känna att deras arbete har en mening. Tillverkningsföretagen måste bli bättre på att lyfta fram de fördelar som deras produkter ger samhället, liksom den dynamiska och teknikdrivna miljön på golvet i den moderna produktionsanläggningen.

Det finns också en missuppfattning om att karriärmöjligheter inom tillverkningsindustrin i princip är obefintliga. Om tillverkarna vill locka till sig yngre generationer måste de lyfta fram sina utbildnings- och fortbildningsprogram så att nuvarande och potentiella medarbetare förstår hur de kan växa med företaget. Till exempel skapade Schneider Electric Schneider Electric University för att utbilda anställda på olika nivåer inom företaget. Företaget driver också Energy University som är en gratis onlineplattform där anställda kan välja mellan mer än 200 kunskapsbaserade kurser.

brist på mångfald

Bristen på mångfald i arbetsstyrkan har varit en utmaning inom tillverkningsindustrin i årtionden, särskilt när det gäller jämställdhet mellan könen. Även om branschen har gjort stora framsteg för att förbättra mångfalden på arbetsplatsen visar studier att kvinnor globalt sett utgör mindre än 30% av den totala arbetskraften inom tillverkningsindustrin.

Fler insatser måste göras för att locka kvinnor till branschen. Till exempel måste tillverkarna utvärdera sina erbjudanden och anpassa sina arbetsplatser så att de kan bygga upp en mångsidig arbetskraft. 

Vissa organisationer har vidtagit åtgärder för att förbättra bilden av tillverkningsindustrin. National Association of Manufacturers i USA har till exempel genomfört en marknadsföringskampanj på 14 miljoner dollar, kallad Creators Wanted, i ett försök att stärka mångfalden på arbetsplatsen och locka fler potentiella kandidater.

Vi har också erfarenhet av att stärka mångfalden på arbetsplatser. Läs vårt case om hur vi hjälpte en ledande tillverkare inom fordonsindustrin att öka andelen kvinnliga medarbetare.

case från verkligheten

Läs vårt case om hur vi hjälpte en ledande tillverkare inom fordonsindustrin att öka andelen kvinnliga medarbetare.

ladda ner case

biverkningar av covid-19

Det skulle vara omöjligt att diskutera dagens pågående arbetskraftsbrist utan att förstå vilken roll covid-19 spelar. Arbetstagare i olika branscher ställdes inför aldrig tidigare skådade utmaningar som kraftigt förändrade hur dessa arbetstagare såg på sin roll i arbetskraften. Även om pandemin har klingat av finns många av dessa utmaningar och förändringar i arbetstagarnas förväntningar kvar.

stöd för psykisk hälsa

Under pandemin ställdes arbetstagare inom tillverkningsindustrin inför en rad olika utmaningar. Vissa drabbades av frekventa nedstängningar och tillfälliga uppsägningar, medan andra fick arbeta långa arbetsdagar på grund av personalbrist och konsumenternas efterfrågan. På hemmaplan ställdes arbetstagarna också inför helt nya utmaningar, till exempel stängda skolor och vård av äldre anhöriga. Dessa problem var så utbredda att en studie visade en 86-procentig ökning av utbrändhet bland anställda inom tillverkningsindustrin under 2020.

Idag orsakar stigande kostnader och oro för recession extrem stress för familjer över hela världen. För att hantera denna oro tar allt fler arbetstagare ett extrajobb. Detta kan öka risken för utbrändhet. Denna faktor gör det viktigare än någonsin för arbetsgivare att tillhandahålla ytterligare stödtjänster för psykisk hälsa, inklusive hälsokontroller, online-rådgivningstjänster och mer liberala policyer för ledighet.

önskan om flexibilitet

En stor utmaning för tillverkningsindustrin är dess begränsade möjligheter att erbjuda distansarbete. Sedan pandemin har många arbetstagare börjat värdesätta vikten av att upprätthålla en sund balans mellan arbete och privatliv. I Randstad Workmonitor 2023 uppger 45 % av arbetstagarna att de inte skulle ta ett jobb om det inte gav möjlighet till en sund balans mellan arbete och fritid.

Även om distansarbete kanske inte är möjligt för många tillverkare, finns det fortfarande saker som ditt företag kan göra för att ge mer flexibilitet. Till exempel kan extra betald ledighet ge medarbetarna de extra dagar de behöver för att hantera personliga åtaganden. Andra strategier, till exempel skiftbyten, frivillig eller obligatorisk övertid, komprimerade scheman och alternativ för deltidsarbete, kan bidra till att utöka talangpoolen och förbättra rekryteringsresultaten.

Arbetskraftsbristen är en stor utmaning för tillverkningsföretag, men att förstå orsakerna bakom den kan hjälpa ditt företag att övervinna den. Få mer insikt om orsakerna bakom dagens arbetskraftsbrist genom att ladda ner 7 punkter med statistik som hjälper till att förklara den globala arbetskraftsbristen.

Detta är en uppdaterad version av en artikel som ursprungligen publicerades den 29 augusti 2022.

om författaren
jennie strömqvist
jennie strömqvist

Jennie Strömqvist

inhouse manager

Jennie ansvarar för Randstads Inhouse-lösningar i Sverige. Det är ett bemanningskoncept som innebär skräddarsydda lösningar för storskaliga behov och skapar mervärde för stora organisationer genom att optimera deras personalstyrka och skapa de mest kostnadseffektiva lösningarna för flexibilitet. Jennie har lång erfarenhet av processledning, HR-lösningar och ledarskap och har jobbat inom bemanningsbranschen i över 20 år.