vad är en office manager?

Som office manager (kan även ha titeln kontorschef eller kontorsansvarig) behöver du organisera alla administrativa uppgifter för att säkerställa att kontorsarbetet löper på som planerat. Du behöver först och främst vara en bra handledare, eftersom handledning av medarbetarna är en viktig del av jobbet. Som office manager kommer du även att vara ansvarig för lösa konflikter mellan medarbetare och anställda. 

lediga jobb
1

vad gör en office manager

Storleken på företaget och vilken typ av företag du arbetar på kommer att avgöra hur dina ansvarsområden och uppgifter är utformade. I mindre företag kommer du att hantera stora delar av jobbet på egen hand, medan du i ett större företag kommer att handleda och delegera arbetet till ett större team. Om du är ansvarig för ett team går ditt jobb ut på att motivera och uppmuntra arbetslaget att förbättra sin produktivitet och sitt engagemang.

Tid och planering är centralt för att ett företag ska bli framgångsrikt. Det gör att behovet av en office manager på varje arbetsplats har vuxit. Företagsledare och ägare av olika företag kommer att anställa en office manager (kontorsansvarig eller kontorschef) för att säkerställa att arbetsuppgifter, projekt och uppdrag hinner utföras i tid. Ett företag med många anställda kommer också att anställa en office manager för att hantera medarbetarärenden. 

Läs vidare om du vill du lära dig mer om rollen som office manager, hur ansvarsområden, arbetsmiljö samt lönen ser ut. 

2

genomsnittlig lön som office manager

Jobbet som office manager är generellt sett väldigt eftertraktad och arbetsgivarna har höga krav på den person som ska arbeta som office manager. Det  gör att löneläget ser bra ut, men där lönen kan variera beroende på hur rollen är utformad, vem som är arbetsgivaren och inom vilken bransch man är verksam. Lönespannet för en office manager ligger på mellan 

28 000kr och 34 000kr i månaden.

faktorer som påverkar lönen som office manager

En office manager kan ha en roll som är utformad på olika sätt. En av aspekterna som styr rollens utformning är inom vilken bransch arbetsgivaren är verksam. En del office managers behöver vara involverade i stora delar av arbetsflödet på egen hand, medan andra har ett mer delegerande ansvar. 

Storleken på företaget, var i landet som arbetsgivaren är placerad och hur stor arbetslivserfarenhet man har som office manager är också faktorer som kan påverka lönen. Den office manager som har en lång erfarenhet från tidigare jobb som office manager eller andra meriterande roller har ett bra förhandlingsläge. 

En man som sitter vid sin dator.
En man som sitter vid sin dator.
3

olika roller av office manager

I stort sett alla företag och verksamheter, oberoende storlek eller bransch, behöver ha en office manager eller verksamhetschef. En karriär som office manager kan därför ta olika vägar och man kan arbeta inom en rad olika branscher. Ansvaret som office manager ser lika ut i många företag, men arbetsuppgifterna och rollens exakta utformning kan variera. Om du arbetar som office manager på en revisionsbyrå, i ett stort företag eller inom sjukvården kommer det att innebära en hel del olika arbetsuppgifter. Det finns också en del roller som virtuell office manager, där du arbetar på distans med flera olika företag och arbetsgivare. 

4

att arbeta som office manager

Alla företag och verksamheter arbetar på sitt unika sätt, men rollen som office manager kommer bara att variera lite mellan olika organisationer. När du arbetar i ett mindre företag eller i en mindre omfattande verksamhet har du ofta ett ansvar för flera avdelningar, som kundservice, HR-avdelningen och många därtill.

5

utbildning och kvalifikationer

I många fall krävs det att ha en akademisk examen på sitt cv för att bli aktuell för ett jobb som office manager. Många chefs- och ansvarsroller kräver att man har antingen en kandidat- eller mastersexamen från högskola eller universitet. En del arbetsgivare kommer även vilja hitta arbetssökande med administrativ erfarenhet, ledarkunskap, en god planeringsförmåga och kunskap i olika mjukvaror eller dataprogram. Och har du  erfarenhet från ett annat kontorsjobb kan även det vara meriterande.

Det finns flera olika ämnesområden som kan vara relevanta att läsa för att ha möjlighet att få en roll som office manager: 

 • Human resources 
 • Företagande 
 • Ekonomi / Företagsekonomi 
 • IT-relaterade utbildningar 
 • Statsvetenskap 
 • Kommunikationskunskap 

Om du har läst en akademisk utbildning har du också skaffat dig flera verktyg som kommer att vara viktiga i jobbet som office manager. Dessutom är det en viktig merit om du vill gå vidare och avancera ytterligare i karriären. 

6

kunskap och kompetenser

Den primära arbetsuppgiften som office manager är att se till att verksamheten flyter på utan problem. Du kommer att arbeta nära flera olika avdelningar, vilket innebär att det krävs förmåga att sålla bland information och delegera ansvar för att lyckas. Som office manager kan du behöva följande kompetenser: 

 • Förmågan att förhandla
 • Kommunikativ förmåga
 • Detaljorienterad 
 • Stresstålig 
 • Duktig på att prioritera 
 • Projektleda 
 • Ledarskapsförmåga 
 • Vara anpassningsbar 
 • En lagspelare som kan motivera andra 
7

vanliga frågor om att arbeta som office manager

Här är de mest ställda frågorna om att arbeta som office manager.

8

bevaka jobb för office manager

Genom att skapa en jobbevakning hos oss så säkerställer du att du inte missar det perfekta jobbet för dig. Du sätter upp kriterierna så skickar vi mejl till dig när vi får in jobb som matchar dina preferenser.

skapa jobbevakning