vad gör en lagermedarbetare?

En lagermedarbetare är inblandad i alla möjliga arbetsuppgifter som sker på ett lager, från att kontrollera inventarier och ta emot leveranser, till att paketera artiklar för utskick. Både som lagermedarbetare, eller som lagerarbetare, arbetar du i ett företags lagerlokal.

lagermedarbetare jobb
1

vad gör en lagermedarbetare?

Som lagermedarbetare utgörs dina arbetsuppgifter vanligtvis av att organisera och förbereda saker, artiklar och varor som ska skickas vidare. Du tar också emot leveranser av komponenter, artiklar och varor och ordnar dessa i lagerlokalerna. Det här är ett arbete som kan vara fysiskt krävande, eftersom du behöver lyfta olika typer av saker på och av lastbilar och truckar. Att organisera sakerna på lagret och inventarieföra för att hela tiden hålla företagets inventarielistor uppdaterade är en annan del av ditt ansvar som lagermedarbetare. 

Som lagermedarbetare består dina dagliga arbetsuppgifter också av att ta emot och processa företagsmateriel eller material. Beroende på behovet kan det här inkludera att organisera och fylla på lagret, kontrollera inventarier och varor, paketera och förbereda utskick, samt genomföra utskick samt arbetsleda andra anställda. 

I företag och inom industrier som behöver handskas med leveranser och utskick av varor, artiklar och annat som används eller produceras är lagermedarbetare oumbärliga. Företag som skickar kläder eller byggnationsutrustning kommer att anställa lagermedarbetare för att hålla reda på och sköta inventarierna. Du kan också arbeta på detaljhandelslager eller inom tillverkningsindustrin. Ditt jobb kommer alltid att bestå av att bland annat assistera med utskick, mottagande och hanterande av tunga paket och laster i industrin. 

Skulle ett jobb som lagermedarbetare passa din organisationsförmåga? Läs då vidare för att veta mer om vilka kompetenser och kvalifikationer som krävs för att bli framgångsrik i en roll som lagermedarbetare. 

2

genomsnittlig lön som lagermedarbetare

Den genomsnittliga lönen som lagermedarbetare ligger på mellan 26 000 och 30 000 kronor i månaden på den svenska arbetsmarknaden, men det finns flera olika aspekter som kan påverka lönen. 

En sak som kan påverka din lön som lagermedarbetare direkt är antalet arbetade övertidstimmar, alternativt arbetade OB-timmar. I många anställningsavtal framgår att man får ytterligare ersättning om man arbetar på obekväma arbetstider, som kvällar och helger. Då många lagerlokaler har öppet dygnet runt krävs det ofta att lagermedarbetare arbetar även utanför det som är vanliga kontorstider. 

Samtidigt finns det andra faktorer som påverkar den genomsnittliga lönen som lagermedarbetare, exempelvis vad man har för kunskaper, erfarenhet och såklart hur komplext arbetet är. 

lagermedarbetare
lagermedarbetare
3

olika roller av lagerarbetare

Några olika roller av lagermedarbetare är:

4

att arbeta som lagermedarbetare

Om du föredrar ett fysiskt arbete framför ett begränsande skrivbordsjobb kommer du att märka att jobbet som lagermedarbetare är både utmanande och belönande. Det finns många möjligheter till jobb för den som är beslutsam och duktig på sitt jobb. Du kommer också att arbeta i en miljö med många olika kollegor, ofta med olika bakgrund, vilket i sig kan vara stimulerande.

5

utbildning och kvalifikationer som lagermedarbetare

I utgångsläget krävs inga specifika utbildningsmeriter eller kompetenser för att ansöka om ett jobb som lagermedarbetare. Däremot finns det goda chanser att tillskansa sig viktig kunskap som man kan ha nytta av längre fram i karriären: 

  • arbetslivserfarenhet

I rollen som lagermedarbetare kommer man att få nödvändig erfarenhet av arbetslivet, som gör att man blir mer attraktiv för andra roller inom samma företag eller hos en ny arbetsgivare. Redan ett eller två år av erfarenhet kommer att göra dig mer konkurrensmässig på arbetsmarknaden. 

  • internutbildning

En del arbetsgivare ser till att hela tiden internutbilda sin personal, både i färdigheter och kunskaper som krävs i tjänsten, men också i mjuka värden som inte är direkt nödvändiga för jobbet i sig. Att läsa kurser och gå kortare utbildningar samtidigt som man samlar på sig viktig arbetslivserfarenhet är ett bra sätt att stärka sin attraktionskraft. 

  • kvalifikationer

Det finns flera olika sätt att skaffa sig viktiga kvalifikationer när man arbetar som lagermedarbetare. Det vanligaste exemplet är att ta ett truckkörkort, som ger en den lagstadgade rätten att köra truck inne på ett lager. Det gör att ens anställningsbarhet blir avsevärt större. 

6

kunskap och kompetenser

Följande kompetenser och kunskaper är viktiga för att lyckas som lagermedarbetare:

7

vanliga frågor om rollen som lagermedarbetare

Här är de mest ställda frågorna om att arbeta som lagermedarbetare.

8

bevaka jobb för lagermedarbetare

Genom att skapa en jobbevakning hos oss så säkerställer du att du inte missar det perfekta jobbet för dig. Du sätter upp kriterierna så skickar vi mejl till dig när vi får in jobb som matchar dina preferenser.

skapa jobbevakning