vad är en IT säkerhetsspecialist?

Som IT säkerhetsspecialist är du ansvarig för att utveckla och implementera säkerhetstillägg i nätverken för att förhindra cyberattacker och skada programvaran. När du testar sårbarheten i olika datorsystem behöver du ibland vara en white hat-hacker och utsätta systemet för ett fabricerat hot, för att hitta potentiella svagheter som i sig kan innebära ett hot. 

lediga jobb
1

vad gör en IT säkerhetsspecialist?

Som IT säkerhetsspecialist behöver du en stor kunskap om potentiellt sårbara punkter i nätverket och du behöver vara expert på att göra olika typer av kontroller. Det är viktigt att hela tiden hålla sig uppdaterad om nya hot i cybervärlden och lära sig effektiva strategier för att förebygga attacker. I många organisationer är IT säkerhetsspecialist ett jobb på ingångsnivå, men som kräver ett stort och brett kunnande om flera aspekter av nätbaserad säkerhet. Till skillnad från andra tekniska experter kan du behöva utföra vissa administrativa uppgifter, däribland att skriva rapporter. 

En karriär som IT säkerhetsspecialist ger dig mer erfarenhet inom nätverksjobb och låter dig även utforska inom vilket område du vill specialisera dig inom. 

Låter ett jobb som IT säkerhetsspecialist spännande? Läs då vidare för att lära dig mer om vilka kompetenser och kvalifikationer som krävs för att lyckas i rollen som IT säkerhetsspecialist.

2

genomsnittlig lön som IT säkerhetsspecialist

Rollen som IT säkerhetsspecialist är viktig för många företag och organisationer. Det gör att det ofta finns ett bra förhandlingsläge för den som arbetar som IT säkerhetsspecialist. Samtidigt kan rollen för en IT säkerhetsspecialist vara utformad på flera olika sätt, beroende på vem som är arbetsgivare, vilket också gör att lönespannet kan variera. 

Enligt Unionen ligger lönen för en IT säkerhetsspecialist på mellan 40 000kr och 65 000kr i månaden. För ytterligare information om lönenivån för IT säkerhetsspecialist se SCB.

En man sitter med sin laptop och genomför rekyteringstest
En man sitter med sin laptop och genomför rekyteringstest
3

olika roller av IT säkerhetsspecialister

Som IT säkerhetsspecialist kan man specialisera sig en rad olika områden och kan därmed ha en roll som är utformad på olika sätt: 

4

att arbeta som IT säkerhetsspecialist

Vilka är de vanligaste arbetsuppgifterna en IT säkerhetsspecialist har? Läs vidare för att ta reda på vad jobbet som IT säkerhetsspecialist innebär i praktiken. 

5

utbildning och kvalifikationer

Hos många företag och organisationer är det ett krav att ha en examen inom en IT-relaterade utbildning för att kunna jobba som IT säkerhetsspecialist. Det finns andra utbildningar på universitets- och högskolenivå som också kan vara relevanta, som exempelvis matematik eller ingenjör. När du har genomfört en teknisk utbildning kan du arbeta som IT säkerhetsspecialist på ingångsnivå, men det finns också rena utbildningar på IT-högskolan om du vill förbereda dig för en karriär inom IT-säkerhet. 

Samtidigt finns det flera YH-utbildningar som är inriktade på IT-säkerhet och som förbereder dig på ett jobb som IT säkerhetsspecialist. Utbildningarna är anpassade för att du ska kunna arbeta med IT-säkerheten hos ett företag direkt efter avslutad utbildning. Därför ingår både praktiska och teoretiska moment när du studerar på Yrkeshögskolan. 

Den praktiska erfarenheten och det tekniska kunnandet är centrala delar för att kunna jobba som IT säkerhetsspecialist, speciellt om du ska arbeta på företag och organisationer där du kommer ha ett stort ansvar. IT-säkerheten är viktig för många arbetsgivare, där du har en viktig roll som IT säkerhetsspecialist. Att samla på sig arbetslivserfarenhet på ingångsnivå är ett bra sätt att göra sig mer attraktiv för framtida arbetsgivare. 

6

kunskap och kompetenser

Vid sidan om utbildningsmeriterna och certifikat på att man kan säkerhetsprogram, finns det egenskaper och kompetenser som är viktiga för rollen som IT säkerhetsspecialist: 

7

vanliga frågor om att jobba som IT säkerhetsspecialist

Här är de mest ställda frågorna om att arbeta som IT säkerhetsspecialist. 

8

bevaka jobb för IT säkerhetsspecialist

Genom att skapa en jobbevakning hos oss så säkerställer du att du inte missar det perfekta jobbet för dig. Du sätter upp kriterierna så skickar vi mejl till dig när vi får in jobb som matchar dina preferenser.

skapa jobbevakning