Det blir möbelföretaget Ikea som får utmärkelsen Sveriges mest attraktiva arbetsgivare 2020. Det årliga priset delas ut av bemannings- och rekryteringsföretaget Randstad och bygger på en undersökning bland närmare 4 800 svenskar.

Varje år genomförs Randstad Employer Brand Research som undersöker vad svenska folket tycker är viktigast vid valet av arbetsgivare. Undersökningen är världens mest omfattande i sitt slag där närmare 4 800 svenskar har intervjuats om sin syn på Sveriges 150 största bolag. Listan över Sveriges mest attraktiva arbetsgivare toppas i år av Ikea följt av Volvo Cars och Volvo Group. Enligt undersökningen är det framför allt Ikeas arbetsmiljö, goda rykte och starka finansiella ställning som rankas högt.

– Vi är glada och stolta över att bli utsedda till den mest attraktiva arbetsgivaren i Randstads undersökning. Vi strävar ständigt efter att skapa ett bättre och mer inkluderande Ikea, både för våra medarbetare och för våra kunder. Utmärkelser som denna visar att vi fokuserar på rätt saker och ger oss energi i vårt fortsatta arbete med att vara en fantastisk arbetsplats, säger Cornelia Kaufmann, People and Culture manager på Ikea i Sverige.

Camilla Campelo, HR-direktör på Randstad i Sverige, är imponerad över möbeljättens

långsiktiga arbete med att vårda sitt varumärke som arbetsgivare.

– Det är bara att gratulera. Randstad Employer Brand Research är lite som ”Svenska folkets pris” för företag och Ikea är värdiga vinnare. De har arbetat länge med att bygga sitt employer brand och vår undersökning visar att de har lyckats väldigt väl med det, säger hon. 

Tvåan Volvo Cars förtjänar också att lyftas fram. Under alla sju år som undersökningen Randstad Employer Brand Research har gjorts har den kända biltillverkaren aldrig placerat sig sämre än fyra. Volvo Cars har dessutom tagit silver fyra år i rad under åren 2017 till 2020.

På tio-i-topp-listan har det emellertid hänt en hel del sedan i fjol. Under 2019 dominerade verkstadsbolagen toppskiktet av Randstad Employer Brand Research. I år är topplistan mer diversifierad. På de översta tio platserna återfinns hela sex olika branscher och tre av positionerna hittas inom offentlig sektor: Polisen (6), Uppsala Universitet (7) och Försvarsmakten (8). Det är också första gången som undersökningen inkluderar myndigheter.

Sveriges mest attraktiva arbetsgivare 2020:

  1. Ikea
  2. Volvo Cars
  3. Volvo Group
  4. Sveriges Television
  5. Sveriges Radio
  6. Polisen
  7. Uppsala Universitet
  8. Försvarsmakten
  9. WSP
  10. ICA

kontakt

Sanne Jakobsen

pressansvarig | sanne.jakobsen@randstad.se | 076-899 65 58

Jakob Holmström

presschef Ikea | jakob.holmstrom1@ingka.ikea.com | 072-886 27 41

om randstad employer brand research.

Världens mest omfattande oberoende undersökning inom employer branding, utförd av Kantar TNS på uppdrag av Randstad. Totalt djupintervjuas över 185 000 personer i 33 länder om sin inställning till landets 150 största arbetsgivare, sett till antalet anställda. I Sverige har ett representativt urval om 4 775 respondenter intervjuats om vad de värdesätter hos en arbetsgivare.

 

om randstad.

Med över 600 000 anställda i 38 länder är Randstad världsledande inom bemanning, rekrytering och HR-lösningar. Målsättningen är att bidra till en bättre arbetsmarknad, detta genom att hitta rätt matchning mellan företag och arbetssökande. Detta sammanfattas med bolagets mission – shaping the world of work.

om ikea.

IKEAs vision är att skapa en bättre vardag för de många människorna, vilka innefattar våra medarbetare, våra kunder och alla människor vår verksamhet berör. IKEA-produkterna består av rätt kombination av form, funktion, kvalitet, hållbarhet och ett lågt pris – vi kallar det Demokratisk design. IKEA grundades i Älmhult 1943. Idag finns 20 IKEA-varuhus, IKEA Kök samt e-handel i Sverige. IKEA Sverige hade totalt 161 miljoner besök under verksamhetsåret 2020. I Sverige finns cirka 12 500 medarbetare inom Ingka-koncernen, varav cirka 9 400 inom varuhusorganisationen.