En personlig relation med chefen kan ha sina fördelar, men det finns saker hen inte har med att göra.

Vad du vill delge dina kollegor och chefer är helt och hållet upp till dig själv. Det finns dock några saker som du bör höja en varningsflagga för om du blir tillfrågad om. Skribenten Tara Clapper tipsar på Salary.com om när chefen inte har någon rätt att lägga näsan i blöt, här är hennes viktigaste punkter.

27d2481a88ab4a5695921fcd078920c1.jpg
27d2481a88ab4a5695921fcd078920c1.jpg

din religion

Skulle det dyka upp en arbetsuppgift du inte kan eller vill utföra på grund av din tro kan du förklara att det inte går hand i hand med din religiösa uppfattning, och oftast går problemet då att enkelt komma runt. Vad du väljer att tro eller inte tro på har ingen annan än du själv med att göra.

din politiska uppfattning

Det enklaste sättet att ställa människor emot varandra är att dra in politik. Vilka du röstar på och varför påverkar inte ditt jobb, och behöver därför inte heller föras på tal.

din partners inkomst

Även om det sker undermedvetet kan du diskrimineras inför en befordran bara för att chefen känner till att din partner har en hög inkomst. Gör det enkelt och nämn varken privatekonomi eller vad människorna i din närhet tjänar.

din sexuella läggning

Missta inte detta för att vara ett råd om att inte vara dig själv. Vem du dejtar, lever eller gifter dig med är helt och hållet upp till dig själv – och likaså vem du berättar om det för. Men den tråkiga sanningen är att sexuell diskriminering fortfarande förekommer, och en sak är säker: det är ingenting som rör din chef.

din bostadssituation

Det spelar ingen roll om du bor hos dina föräldrar, i en paradvåning mitt i stan eller hyr ett rum i tredje hand, ingen på arbetsplatsen behöver den informationen.

din mentala hälsa

Orsakerna till en depression kan vara många, en skilsmässa, sjukdom i familjen, stress eller sömnsvårigheter. Så länge du klarar av dina arbetsuppgifter finns det ingen mening att berätta för någon om det. Hämmas du av det kan det däremot vara läge att sjukskriva dig och ta itu med problemet på riktigt.

din fysiska hälsa

Viss information, som om en graviditet eller operation, är svåra att i slutändan undanhålla. Kroniska sjukdomar och andra hälsoproblem är dock din ensak och bör med all rätt förbli så, om de inte riskerar din säkerhet eller tvingar dig att sjukskrivas.

det din chef själv inte har sagt

Om din chef har berättat någonting för dig kan det kännas tryggare att dela samma information om dig själv, men du är självklart aldrig tvingad till det. Tänk på att kollegor och chefer bara får veta vad du själv väljer att berätta och var också noggrann med dina sekretessinställningar på sociala medier. Att hålla de professionella relationerna just professionella kan vara en tumregel.

Vi har hundratals lediga jobb runt om i Sverige. Se om du hittar ett som passar dig.

lediga jobb