Att komma till ett nytt land med ett främmande språk och en annorlunda kultur är tufft. Att samtidigt lyckas få ett jobb är ännu tuffare, men ofta det som snabbast kan integrera en person i det nya samhället.

725e68a16fd54b8fa245f73974684648.jpg
725e68a16fd54b8fa245f73974684648.jpg

Parisa Tahmi vet av egna erfarenheter – hennes föräldrar flydde från Iran till Sverige när hon var nio månader. På Randstad hjälper hon nyanlända, studenter och många många andra att ta sig in på arbetsmarknaden.

– Min bakgrund har präglat mig, jag har fått se mina egna föräldrar kämpa väldigt hårt utan några förutsättningar i ett helt nytt land. I dag finns det väldigt många ungdomar och invandrare i Sverige som inte vill något hellre än att jobba, men inte får chansen.

att prata svenska flytande behöver inte vara ett krav

På Randstad ges alla samma chans, det är kompetensen som är det som räknas, menar Parisa, och för många tjänster är inte flytande svenska det viktigaste. En vilja att arbeta kan räcka mycket längre.

– Självklart måste man kunna kommunicera och förstå instruktioner, men med det kan man komma långt. Det finns oerhört mycket arbetskraft som inte tas vara på. Jag tycker att det känns kul att få jobba på ett företag som ger alla en chans, så länge viljan att jobba finns.

viktigt att få känna sig som en del av något större

Varför är ett jobb så viktigt?
– Man kan inte lära sig svenska om man inte är bland svenskar. Därför är jobbet en extremt viktigt del av integrationen, det är där man lär sig språket. Jag har själv läst tyska under många år i skolan, men jag skulle inte kunna ha en konversation på tyska om det så gällde mitt liv.

Anledningarna är självklart fler. Alla människor har ett behov av att känna att man är med och bidrar till något större, menar Parisa. Viljan att ge tillbaka till samhället är stor bland de personer hon träffar och skickar vidare ut i arbetslivet. Att kunna försörja sig själv, och i vissa fall också sin familj, är också en stark orsak till varför en anställning är så viktigt.

mångfald är en win-win

Men det innebär inte bara en fördel för människorna som får jobb, även arbetsgivarna har mycket att vinna på att våga satsa på mångfald.

– Många företag jobbar i dag för att uppnå en mångfald i sin personalstyrka, men ofta saknar de konkreta arbetssätt för att lyckas. Det är synd, med olika människors perspektiv, bakgrund och förhållningssätt kan vi utveckla och lära oss om saker som vi annars kanske hade missat.

konsultrollen – en viktig ingång till arbetsmarknaden

För många av Randstads konsulter blir ett kortare bemanningsuppdrag ofta en väg till en längre anställning. 

– Bara under det år jag har jobbat här har jag sett en enorm utveckling hos många. De har förbättrat språket och fått erfarenheter på sitt cv som de annars hade haft väldigt svårt att få. Det gör mitt jobb väldigt roligt och givande.

"att se utvecklingen hos våra konsulter gör mitt jobb givande"

Vi har hundratals lediga jobb runt om i Sverige. Se om du hittar ett som passar dig.

lediga jobb