Många arbetsgivare är fortfarande osäkra på vilken arbetsmodell de ska anta – arbete på plats, på distans eller hybridbaserat? På samma sätt är arbetstagarna oroliga för hur framtidens arbete kommer att se ut och försöker hitta sin plats i dagens snabbt föränderliga arbetsvärld.
I den här artikeln går vi igenom de tre huvudsakliga arbetsmodellerna för att hjälpa dig att avgöra vilken av dem som passar bäst för ditt företag.

hybrid, distans eller på plats: vilken arbetsmodell passar din verksamhet bäst?
ladda ner vår infografikvad är en arbetsmodell?
Enkelt uttryckt beskriver en arbetsmodell hur en verksamhet fungerar på daglig basis samt hur personalens arbete organiseras. Det är inte ovanligt att företag har olika arbetsmodeller för olika avdelningar. Ett företag kan exempelvis ha en distansmodell för säljteamet, men låta HR-teamet arbeta på plats.
I decennier har den standardiserade arbetsmodellen varit fem dagars arbetsvecka, där de flesta jobbar på plats. Redan före pandemin hade de tekniska framstegen dock gjort det möjligt för många arbetstagare att jobba hemifrån. En studie från 2019 visade faktiskt att 40 % av de USA-baserade företagen erbjöd åtminstone någon typ av möjlighet till distansarbete, och experter ansåg redan innan pandemin slog till att minst hälften av de brittiska arbetstagarna var redo att börja jobba på distans.
3 huvudsakliga arbetsmodeller
Utvecklingen i riktning mot distansarbete hade så smått börjat ta fart, när pandemin slog till och tvingade även de företag som egentligen inte var intresserade att haka på trenden. Nu står många företag runt om i världen inför valet mellan tre olika arbetsmodeller, vilka inkluderar:
1. arbete på plats
I en modell där man helt förlitar sig på att arbetet utförs på plats tillbringar samtliga medarbetare alla arbetsdagar på respektive arbetsplats. Däremot kan distansarbete vara möjligt i särskilda fall, t.ex. vid vård av sjukt barn eller extrema väderförhållanden. Det kan alltså finnas en viss flexibilitet, men arbetsuppgifterna måste till största delen utföras på plats.
I typfallet förväntas arbetstagarna vara på jobbet under de specifika tider som angetts av arbetsgivaren. Vissa företag erbjuder dock numera större flexibilitet i form av alternativ som deltidsarbete eller komprimerade skift.

hybrid, distans eller på plats: vilken arbetsmodell passar din verksamhet bäst?
ladda ner vår infografikfördelar
Arbete på plats har många fördelar, såsom:
- realtidskommunikation
Även om kommunikationstekniken har utvecklats mycket på senare år är det svårt att ersätta mänsklig kontakt ansikte mot ansikte. 86 % av affärsvärldens yrkespersoner föredrar i och för sig att kontakta kunder via e-post – men studier visar att kommunikation ansikte mot ansikte är 34 gånger så effektivt! Vid sådan kommunikation finns det också utrymme att fatta omedelbara beslut, vilket kan öka effektiviteten.
- bättre samarbete
Även med bästa möjliga programvara för virtuella möten kan det vara svårt att samarbeta utan att träffas. Studier tyder på att 93 % av all effektiv kommunikation delvis bygger på icke-verbala signaler. Sådana signaler är lätta att missa under virtuella möten. När hela teamet är på plats är det dessutom möjligt att direkt samla in och utbyta idéer, lösa problem eller godkänna beslut.
- bättre internetsäkerhet
Arbete på plats säkerställer en högre internetsäkerhetsnivå. När alla medarbetare använder samma server har företaget kontroll över säkerheten för samtliga data. Denna faktor är särskilt viktig för företag som lagrar känsliga uppgifter, t.ex. ett sjukförsäkringsföretag som lagrar sina kunders journaler.
nackdelar
Det finns också flera nackdelar med en personalstyrka som helt och hållet arbetar på plats, såsom
- begränsad talangpool
När arbetet sker på plats kan företaget endast rekrytera bland kandidater som bor i närområdet eller är beredda att flytta dit. Om ditt företag har sitt huvudkontor i en storstad är det kanske inget problem. Men för företag på landsbygden kan en modell där allt arbete utförs på plats avsevärt begränsa företagets tillgängliga talangpool och möjligheter att bygga upp en mångsidig personalstyrka.
- motvilja bland medarbetarna
Många arbetstagare, särskilt de som tvingades börja distansarbeta under pandemin, är ovilliga att gå tillbaka till arbetsplatsen, eller i alla fall att göra det på heltid. Det är en realitet att många arbetstagare uppskattar den flexibilitet och förbättrade balans mellan jobb och fritid som distansarbetet medfört. En färsk studie visade till och med att ungefär två av fem av de tillfrågade arbetstagarna skulle överväga att byta jobb om de tvingades gå tillbaka till arbete på plats på heltid.
när är arbete på plats den rätta modellen?
Många företag har inget annat val än att behålla denna arbetsmodell. Till följd av arbetets karaktär kan de helt enkelt inte ens överväga distansarbete. På ett sjukhus måste läkare och sjuksköterskor vara på plats hela tiden; ett byggföretag måste ha anställda på byggarbetsplatserna varje dag och ett tillverkningsföretag måste ha arbetare och maskinoperatörer på fabriksgolvet.
Arbete på plats medger ett effektivare samarbete – något som kan vara nödvändigt när ett företag är nystartat eller går in i en tillväxtfas. Det är viktigt att arbetsgivaren utvärderar sina behov och mål och fastställer om några uppgifter kan skötas på distans (och i så fall vilka) eller om det krävs en modell där allt görs på plats.
2. distansarbete
I en distansbaserad arbetsmodell jobbar alla medarbetare på distans. I typfallet saknas arbetsplats eller kontor helt, men vissa företag har lokaler som används för möten och utbildningar.
I de flesta fall spelar det ingen roll var arbetet utförs; medarbetarna kan jobba hemifrån, på ett lokalt kafé, i ett kontorskollektiv eller medan de reser. Det finns dock företag som kräver att personalen ska arbeta från en viss plats, t.ex. ett hemmakontor.
För företag som överväger en arbetsmodell med distansarbete fullt ut är det av största vikt att överväga alla för- och nackdelar med arbetsmodellen för att sedan välja det alternativ som är rätt för just dem.
fördelar
Bland fördelarna med distansarbete kan nämnas:
- global talangpool
Företag som investerar i helt distansbaserade arbetsmodeller kan rekrytera medarbetare från vilken plats i världen som helst. Denna faktor är särskilt viktig för arbetsgivare som har svårt att attrahera och behålla kvalificerade medarbetare och kan underlätta för företagen att öka mångfalden i personalstyrkan.
- bättre balans mellan jobb och fritid
Vissa företag som använder en distansbaserad arbetsmodell kräver ändå att medarbetarna är tillgängliga på vissa tider. En kundtjänstmedarbetare måste t.ex. gå att nå under vissa tider på dagen. Andra arbetsgivare erbjuder sina distansarbetare större flexibilitet, så länge de är tillgängliga för schemalagda möten och svarar snabbt när så krävs.
Det här är goda nyheter för både arbetstagare och arbetsgivare. Enligt Randstad Workmonitor 2025 vill ungefär två av tre svenska arbetstagare (68%) ha flexibla arbetstider, och över hälften (56%) vill ha flexibilitet vad gäller arbetsplats. Flexibilitet kan alltså bidra till att ge arbetsgivare en konkurrensfördel när det gäller rekrytering.
- ingen pendling
En av de största fördelarna för den som arbetar hemifrån är att slippa resorna till och från jobbet; det sparar både tid och pengar. Även arbetsgivaren kan vinna på detta, genom att oväntad frånvaro, förseningar och avbrott till följd av ex. dåligt väder minskar.
nackdelar
Bland nackdelarna med denna arbetsmodell kan nämnas:
- större säkerhetsrisker
När du leder en personalstyrka på distans kan det innebära att de data ni lagrar online exponeras för större risker. Eftersom medarbetarna kan befinna sig var som helst, inklusive t.ex. kaféer och hotellrum, kan du räkna med att de inte alltid arbetar mot ett säkert nätverk. Utan de rätta säkerhetsåtgärderna kan detta innebära risker för dataintrång.
- distraktioner i hemmet
Distansarbete innebär vanligtvis att man skapar ett provisoriskt kontor hemma, en miljö som är känslig för avbrott. Företag som överväger en permanent modell för distansarbete bör därför uppmuntra och stödja medarbetarna i att skapa en särskild arbetsyta oavsett om det är hemma eller på resande fot.
- företagskultur
Distansarbete kan ha en negativ inverkan på företagskulturen. Det bästa en arbetsgivare kan göra för att undvika detta är att investera i en bra kommunikationsplattform, så att kontakten med distansarbetarna kan upprätthållas. Parallellt med detta måste arbetsgivaren vidta proaktiva åtgärder för att stärka relationerna och bevara företagskulturen.
när är distansarbete den rätta modellen?
Enligt en nyligen genomförd studie arbetar endast 11% av alla anställda över hela världen helt på distans. Anledningen till den låga siffran är att en helt distansbaserad arbetsmodell för många företag inte är den idealiska lösningen.
Emellertid kan den här arbetsmodellen, om ditt företag utför en typ av arbete som kan skötas på distans samt har byggt upp en robust plattform för kommunikation och samarbete, göra det möjligt för er att förbli konkurrenskraftiga och bygga upp er beredskap inför framtida utmaningar.
3. hybridarbete
Som tur är behöver du som arbetsgivare inte binda dig till en modell där allt arbete utförs antingen på distans eller på plats. Om du vill ha det bästa av två världar väljer du en arbetsmodell där ni tillämpar hybridarbete. Som namnet antyder innebär denna typ av upplägg att en del av arbetet utförs på plats och en del på distans.
Hybrida arbetsmodeller fungerar på ett av två sätt. I den första typen av hybrid arbetsmodell får medarbetarna jobba på distans vissa dagar, medan de kommer in till arbetsplatsen andra dagar. En medarbetare kan till exempel arbeta två dagar hemifrån och tre på kontoret.
I den andra hybridmodellen tillåts vissa i personalen arbeta på distans, medan andra måste arbeta på plats. Detta är vanligt på företag där endast vissa av uppgifterna kan utföras på distans. Exempelvis kanske en organisation kräver att handläggarna ska arbeta på plats så att de kan träffa klienterna, medan ekonomi- eller marknadsföringsteamen får arbeta hemifrån.
fördelar
Det finns flera fördelar med en hybrid arbetsmodell, till exempel:
- ökad produktivitet
En nyligen genomförd studie visade att 34 % av arbetsgivarna såg en ökad produktivitet när medarbetarna jobbade hemifrån. När personalen har möjlighet att arbeta hemifrån åtminstone en del av arbetsveckan har de möjlighet att distansarbeta med begränsade distraktioner, samtidigt som de hinner samarbeta med sina team de dagar de befinner sig på arbetsplatsen.
- ökad trivsel i arbetet
Enligt våra undersökningar vill arbetstagarna ha ett jobb där det är möjligt att upprätthålla en sund balans mellan jobb och fritid. Vidare har vi kunnat konstatera att en majoritet av arbetstagarna uppfattar hybridarbete som den idealiska arbetsmodellen. Att erbjuda en hybrid arbetsmodell kan ge nöjdare medarbetare, vilket i sin tur kan öka produktiviteten, minska personalomsättningen och ge bättre stämning och arbetsmoral.
- attrahera kvalificerade talanger
Med en hybridarbetsmodell kan du utöka din rekryteringspool till arbetstagare som kan tänka sig att pendla en bit till jobbet om de bara behöver göra det ett par dagar i veckan. När distansarbete erbjuds som alternativ kan det också locka duktiga kandidater som söker större flexibilitet på arbetsplatsen.
nackdelar
Även om fördelarna är stora, finns det också några nackdelar med hybridmodellen, såsom:
- glapp i kommunikationen
En av de största utmaningarna i en hybrid arbetsmodell är att se till att alla är uppdaterade och har samma uppfattning om hur läget ser ut. När vissa medarbetare jobbar på distans och andra på plats kan det vara svårt att se till att alla kommunicerar effektivt med varandra. Faktum är att distansarbetarna kan börja känna sig isolerade om de inte hålls uppdaterade om allt som gäller arbetet.
- digital utbrändhet
Distansarbete kan leda till att medarbetarna måste vara tillgängliga online hela tiden, vilket lägger grunden för en potentiell digital utbrändhet. Även om den här typen av utbrändhet kan inträffa på arbetsplatsen också, är den huvudsakliga källan till en distansarbetares arbetsuppgifter online. Lägg till det antal virtuella möten och samarbetssessioner som distansarbete hanterar dagligen, och det är lätt att se hur snabbt utbrändhet kan uppstå.
- anpassning av arbetsplatsen
Såvida ni inte använde en hybrid arbetsmodell redan före pandemin behöver ditt företag kanske tänka igenom och förändra ert arbetssätt. Inrättandet av en permanent hybridmodell sker inte över en natt. Teamet måste se över arbetsuppgifter och scheman, men kanske måste ni också omorganisera den fysiska miljön på arbetsplatsen. När färre medarbetare är på plats varje dag behöver ni kanske omstrukturera kontoret och avsätta mer plats för samarbete och möten.
när är hybridarbete den rätta modellen?
En djupanalys av 800 olika jobb, utförd av McKinsey Global, visade att 20 % av arbetskraften skulle kunna jobba hemifrån åtminstone tre dagar i veckan. Våra undersökningar visar också att 41 % av arbetsgivarna globalt tillåter att medarbetarna arbetar på distans, åtminstone vissa dagar. Ytterligare undersökningar visar att 37% av de tillfrågade kan tänka sig att säga upp sig om de skulle behöva spendera mer tid på arbetsplatsen.
Mot bakgrund av dessa siffror måste arbetsgivarna noggrant gå igenom alla arbetsuppgifter och roller och överväga vad som kan göras på distans och vad de helst ser att medarbetarna sköter på plats.
För att hjälpa dig att fatta rätt beslut har vi skapat en detaljerad infografik över de tre bästa arbetsmodellerna.

hybrid, distans eller på plats: vilken arbetsmodell passar din verksamhet bäst?
ladda ner vår infografikDetta är en uppdaterad version av en artikel som ursprungligen publicerades den 21 februari 2022.