Heltidsarbete efter 40-årsdagen är inget att rekommendera och kan till och med vara skadligt för hjärnan. Det visar en australiensisk studie som arbetsmiljötidningen Arbetsliv tagit del av.

Dagens modell med 40-timmarsveckor är knappast framtiden, menar ett australiensiskt forskarlag. De har studerat förmågan att bland annat återge listor med nummer och matcha bokstäver och siffror hos drygt 6 000 arbetstagare äldre än 40 år. En lagom intensiv arbetsvecka för 40-plussares hjärnor skulle snarare bestå av 25 timmar än 40, annars riskerar hjärnan att ta skada, enligt forskarna. Men deras svenska motsvarigheter håller inte helt och hållet med.

– Det finns minnesforskning som visar att vi blir lite mer lättstörda kognitivt ju äldre vi blir. Vi får till exempel svårare att hålla uppe koncentrationen i bullriga miljöer. Sedan skulle jag inte säga att den magiska gränsen går vid 40, säger Bo Melin, professor i arbetspsykologi vid Karolinska institutet, till tidningen Arbetsliv.

Anledningen till att försämringarna i hjärnan skulle uppstå just vid 40-årsåldern menar de australiensiska forskarna kan vara att det är en ålder i vilken många utöver heltidsarbete också tar hand om barn.

6a8731e6003c4888bbdbb505effba688.png
6a8731e6003c4888bbdbb505effba688.png

så bygger du lönsamma team

Nu finns våra bästa tips för hur man bygger lönsamma team sammanställda i en värdefull guide att ladda ner kostnadsfritt. I den får du ta del av 6 viktiga byggstenar för att få rätt grund.