2020 lider mot sitt slut. “Äntligen” tänker nog några av oss, “redan?!” tänker andra. Det här året har minst sagt varit annorlunda och utmanande. På ett eller annat sätt har coronapandemin drabbat oss alla. Människor har blivit sjuka, förlorat sina närstående, blivit av med sina jobb och mått psykiskt dåligt till följd av isolering. Arbetsgivare har ställts inför helt nya prövningar, som att säkerställa sina medarbetares hälsa och trygghet, behöva dra ner på sina verksamheter och ta farväl av medarbetare. Andra har mött en kraftigt ökad efterfrågan och på kort tid behövt växla upp med allt vad det innebär.

Det har varit kämpigt. Och det är kämpigt.

Men under årets gång har vi också fått tid till eftertanke och reflektion. Vi har fått perspektiv på vad som egentligen är viktigt här i livet. Att få vara frisk. Att våra nära och kära mår bra. Att ha en trygg vardag. Och att ha ett arbete där vi trivs, kollegor vi tycker om och en plats där vi får chans att växa och utvecklas.

Det har blivit extra påtagligt hur viktigt arbetet är i en människas liv. För ett jobb är inte bara ett jobb. Det är en plats där vi får känna samhörighet, engagemang och gemenskap. Du som arbetat hemifrån under en längre tid har förmodligen aldrig tidigare saknat att träffa dina kollegor som nu. Och du som inte kunnat arbeta på distans, utan varit på plats för att hålla igång exempelvis vår sjukvård eller våra matbutiker, har kanske aldrig uppskattat dina kollegor så mycket som nu, när ni tillsammans kämpat i arbetsvardagen.

2020 har varit ett av de mest utmanande åren under de 60 som Randstad varit verksamma, och aldrig tidigare har vi upplevt något som kan liknas med denna kris. Men dessa speciella omständigheter har inte förändrat hur vi tar oss an vårt viktiga uppdrag; att hjälpa människor och företag att växa och nå sin fulla potential. Det har tvärtom kanske aldrig varit så viktigt som nu.

Under året som gått har vi alla gjort det vi kunnat för att mildra omständigheterna. Vi har ställt om istället för att ställa in. Vi har försökt att göra det bästa av rådande situation och framför allt har vi hjälpts åt. Samtidigt som covid-19 satt oss alla på prov, har det också fört oss samman. Det har lockat fram värme, medmänsklighet och empati. Det sägs att kriser kan förena och detta är, allt hemskt till trots, ett fint exempel på just det.

Som världens och landets ledande aktör inom vår bransch har Randstad ett extra stort ansvar att bidra positivt till vårt samhälle, om än mer i tider som dessa. Tillsammans med våra branschkollegor har vi under året drivit initiativet Safely back to work, i syfte att hjälpa arbetsgivare att, när tiden är rätt, kunna återgå till sina verksamheter på ett säkert och riskfritt sätt. Vi har än mer dedikerat hjälpt arbetsgivare att hitta rätt kompetens för att snabbt kunna möta en ökad efterfrågan. Bland de företag vi hjälpt under året återfinns bland annat ledande bolag inom medicinteknik och tillverkning av ventilatorer som snabbt behövde växla upp sin produktion för att rädda människor som blivit sjuka i covid-19, såväl som digitala matbutiker som kämpat hårt för att kunna leverera mat hem till människor. Och vi har också hjälpt människor till en meningsfull karriär och en bättre vardag. Under hösten startade vi initiativet Randstad Track genom vilket vi just nu har ett extra stort fokus på våra kandidater, för de som drabbats allra hårdast av krisen är just den enskilda individen.

2020 är ett år som går till historien, men runt hörnet väntar 2021. Hur framtiden kommer att bli är det ingen som vet säkert. Vad vi däremot vet är att ett nytt år alltid kommer med nya möjligheter. Jag vill ta det här tillfället i akt att säga tack. Tack till våra konsulter, kunder och kandidater. Tillsammans gör vi vad vi kan för att påverka vårt samhälle positivt och för att snabbare och starkare ta oss ur denna kris. Och det kommer vi att fortsätta göra under 2021.

Oavsett hur du firar de högtider som årets sista månad bjuder på, om du firar över huvud taget, så önskar jag dig återhämtning och välmående. Jag ser fram emot ett nytt år med nya möjligheter tillsammans med dig.

Ton Hopmans

författare
ton hopmans
ton hopmans

Ton Hopmans

ton hopmans, managing director för randstad sverige mellan nov 2019 - jun 2020