vad är en svetsare?

En svetsare är en person som arbetar med att sammanfoga olika material. Svetsning innebär ofta att man arbetar med höga temperaturer, vilket ställer höga krav på säkerheten. Genom en sammansmältning av olika material, ofta metaller, skapar man ett svetsförband. Svetsare kan arbeta på byggarbetsplatser, i tillverkningsindustrin eller på andra områden som kräver säker svetsning.

lediga jobb svetsare
1

vad gör en svetsare?

När material som termoplaster eller metaller behöver sammanfogas är det svetsning som är metoden, och då är svetsare den yrkesgrupp man behöver. Svetsare använder sig av extremt hög värme för att smälta material och skapa starka sammansmältningar. Där sen ett svetsförband bildas och uppstår. En svetsare behöver ha kunskap om vilken typ av teknik som ska användas på vilket material. Samt hur man på ett effektivt, säkert och snabbt sätt skapar stabila och säkra sammanfogningar. 

Som svetsare kommer du ha en grundläggande kunskap om säkerhetsföreskrifter och den utrustning som behövs för att arbeta med höga temperaturer på ett säkert sätt. Du kommer att bli expert på olika tekniker, för att skapa en slutprodukt som kan användas i tillverkningsindustrin, i byggen eller i produkter som ska säljas vidare.

Svetsning passar den som lockas av att ha goda tekniska kunskaper, tycker om noggrant precisionsarbete, ihop med viljan, förmågan och orken, att arbeta i mer fysiskt krävande miljö.

Känns ovan beskrivning intressant? Då kan jobbet och rollen som svetsare vara en bra karriärväg för dig. 

lediga jobb svetsare
2

genomsnittlig lön som svetsare

En svetsare kan ha många olika arbetsuppgifter och ansvarsområden, och rollen som svetsare kan variera beroende på vilken bransch man är verksam i och på vilket företag man är anställd. Det gör att den genomsnittliga lönen för svetsare kan variera en hel del. Men medellönen för en svetsare brukar ligger på mellan 29 000 och 33 000 kronor per månad. 

En annan faktor som kan påverka lönen, är kunskapen inom olika svetstekniker. Ju mer gedigen kompetens du har, desto högre lön kommer du att få för dina tjänster. Ytterligare en faktor som påverkar är var i landet man arbetar, där löneläget generellt sätt är högre i storstäder. En del svetsare driver också egna företag och arbetar på konsultbasis. Deras genomsnittliga lön kommer också att variera, jämfört med den som är anställd. 

en svetsare med skyddslurar och visir
en svetsare med skyddslurar och visir
3

olika roller av svetsare och svetsningsteknik

Svetsare delas ofta in i olika roller av svetsare beroende på vilken typ av svetsningsteknik man använder sig av. Det är också relevant för vilken typ av jobb man kan kvalificeras till.

4

att arbeta som svetsare

Svetsning är ett väldigt varierat arbetsområde, och din arbetserfarenhet som svetsare kommer att reflektera det. När det gäller valet av arbetsplatser går det att söka jobb hos byggnadsplatser eller i fabriker, men det går också att hitta svetsjobb på oljeriggar. Som svetsare har du också möjligheter till att vidareutbilda dig och lägga till fler svetsningstekniker på ditt CV, något som gör dig mer attraktiv hos arbetsgivare.

5

utbildning och kvalifikationer som svetsare

Oavsett vad du har för bakgrund finns det många olika vägar till att utveckla de tekniska kunskaper som krävs för att bli svetsare. Du kan bygga på dina kunskaper på en rad olika sätt. 

  • ansöka om lärlingsutbildning som svetsare

Att kombinera utbildning med praktisk arbetslivserfarenhet är ofta ett bra sätt att bli bra på svetsning relativt snabbt. 

  • komvux och yrkesutbildningar

Komvux och yrkeshögskolan har olika svetsutbildningar, beroende på vilket område eller svetsteknik man vill utbilda sig inom.

  • gymnasiala studier till svetsare

Det finns gymnasieskolor runt om i Sverige som erbjuder sina elever möjligheten att utbilda sig till svetsare. Det är ett bra sätt att kombinera skolgången med praktisk kunskap, som gör att man kan få ett jobb snabbt efter studenten. 

Det finns också standarder för kvalitetskrav för svetsning, men det är mer relevant för arbetsgivaren och arbetsplatsen. Tidigare fanns svetslicenser, men det är inte ett system som används på samma sätt numera. 

6

kunskap och kompetenser som svetsare

Det är inte bara din formella utbildning som är relevant för att bli attraktiv som svetsare. 

  • En stor del av arbetet som svetsare sker på egen hand. Det kräver en god initiativförmåga och förmåga att planera sin tid. 
  • Din fingerfärdighet och koordination är viktiga egenskaper för att kunna utföra det krävande precisionsarbete som svetsning innebär. 
  • En förmåga att se detaljer är också nödvändigt för att uppfylla säkerhetskraven och få till ett bra slutresultat. 
  • Du behöver inte ha en ingenjörsutbildning eller erfarenhet av ingenjörsyrket som bakgrund, men grundläggande förståelse och kunskap om ingenjörskonsten underlättar arbetet som svetsare. 

 

7

vanliga frågor om rollen som svetsare

Här är de mest ställda frågorna om att arbeta som svetsare.

8

bevaka jobb för svetsare

Genom att skapa en jobbevakning hos oss så säkerställer du att du inte missar det perfekta jobbet för dig. Du sätter upp kriterierna så skickar vi mejl till dig när vi får in jobb som matchar dina preferenser.

 

skapa jobbevakning