vad är en IT-tekniker?

IT-tekniker är ett ingångsjobb passar bra för dig som är ny inom IT-området. Det är ett bra första steg mot en framtida karriär inom informationsteknologi och innehåller en rad olika arbetsuppgifter och ansvar.

IT-tekniker jobb
1

vad gör en IT-tekniker?

Som IT-tekniker underhåller och arbetar du med både hårdvara och mjukvara åt din arbetsgivare. Jobbet kan också innebära att du behöver göra reparationer och underhåll av datorer samt andra hårdvaror, som skrivare och externa hårddiskar som används på arbetsplatsen. 

En annan viktig del av arbetet är att ge nätverkssupport, vilket kan innebära installation av nätverksutrustning som routers eller Wi-Fi-förstärkare. Det kan också innebära att du håller ett öga på nätverket, uppkopplingar och signalstyrka, för att säkerställa att prestandan är tillräcklig bra för arbetsplatsen. 

En del av arbetet kan även handla om att se till att nätverkssystemen är säkra och tillförlitliga. Att hålla koll på nätverket innebär att du gör systemkontroller på installerade server- och datorsystem för att se till att det inte sker några intrång, samt säkerställer att antivirus-programmen är uppdaterade. 

Som IT-tekniker har du ansvar för att se till att lagringssystemen på arbetsplatsen fungerar som förväntat. Utöver att göra standardmässiga felsökningar och kontroller ska du uppdatera lagringssystemen och göra säkerhetskopior. Det här behöver du göra för att undvika att viktiga data försvinner om systemet skulle ligga nere eller att något annat tekniskt problem uppstår. 

Förutom dessa huvudsakliga arbetsuppgifter har du som IT-tekniker ofta en supporttjänst och är behjälplig när andra anställda behöver teknisk hjälp eller rådgivning i frågor som rör datorer, säkerhet eller prestanda.

lediga jobb IT-tekniker
2

olika roller som IT-tekniker

Som IT-tekniker kommer du antingen att sitta i en supporterande IT roll eller vara specialiserad inom något av följande område:

tre leende IT kollegor två man och en kvinna pratar på kontoret
tre leende IT kollegor två man och en kvinna pratar på kontoret
3

att arbeta som IT-tekniker

En framgångsrik karriär inom IT-området påbörjas ofta i en roll som IT-tekniker. Här hittar du mer om vad du kan förvänta dig vad det gäller arbetsuppgifter, arbetsmiljö och annat för den som arbetar som IT-tekniker.

4

utbildning och kvalifikationer som IT-tekniker

För att bli framgångsrik som IT-tekniker finns det viktiga utbildningsmeriter och kvalifikationer du bör ha. Det finns olika utbildningsvägar du kan gå för att få ett jobb som IT-tekniker. Kom ihåg att arbetet som IT-tekniker kan ha varierande arbetsuppgifter beroende på vilken arbetsgivare du söker dig till. Nedan lyfter vi några utbildningar som har inriktning IT och ger en bra grund för jobbet som IT-tekniker.

5

kunskap och kompetenser

Vid sidan om dina utbildningsmeriter och din grundläggande tekniska kunskap finns det mjuka värden och egenskaper som är viktiga för att lyckas i rollen som IT-tekniker. Sådana mjuka egenskaper kan vara:

6

vanliga frågor om rollen som IT-tekniker

Här är de mest ställda frågorna om att arbeta som IT-tekniker.

7

bevaka jobb för IT-tekniker

Genom att skapa en jobbevakning hos oss så säkerställer du att du inte missar det perfekta jobbet för dig. Du sätter upp kriterierna så skickar vi mejl till dig när vi får in jobb som matchar dina preferenser.

skapa jobbevakning