Det finns många skäl till att man måste börja på en helt ny karriärresa. För vissa innebär det samtidigt att påbörja ett nytt liv. Det var vad vår konsult Goubran Khoury gjorde när han kom till Sverige från det krigsdrabbade Syrien. 2016 träffade vi på Randstad Finance Goubran för första gången. En stark, sympatisk och framför allt målinriktad person redo att göra karriär i sitt nya hemland.

När Goubran börjar att berätta sin historia backar han tillbaka bandet till 2014. Det är då hans resa i Sverige startar, eftersom det var då han flyttade hit från Syrien och det rådande kriget.

“Det första jag tänkte på var: vad ska jag arbeta med här?” berättar han. Med sig i bagaget har han både en kandidatexamen i redovisning och flera års erfarenhet som säljare inom reklambranschen.

“Nästa tanke jag hade var: vad behöver man för att kunna jobba inom ekonomi här i Sverige?”. Snabbt insåg han vikten av att ha en bra nivå på språket för att underlätta för kommunikationen, och sedan lite erfarenhet från svenska arbetsmarknaden med goda referenser. Därför valde Goubran att direkt fokusera på att lära sig språket, och det med god framgång. Efter att han avklarat SFI gick han vidare från grundkursen till SIFA, en intensivkurs för ekonomer och akademiker. Men kurser var inte det enda han tog till för att så snabbt och bra som möjligt lära sig svenskan.

“Till en början bodde jag tillsammans med min kusin. Det var bra men det utvecklade inte svenskan. Jag tog beslutet att flytta till en svensk familj istället för att få bättre förutsättningar att lära mig språket och få en inblick i svensk kultur” berättar Goubran. “Jag blev också medlem i en kör vilket var ett bra sätt att förbättra uttalet” tillägger han.

Med språket på plats ansökte han till ett program vid Stockholms universitet som heter Korta vägen till arbetsmarknaden, och kom in. Programmet var en bra väg in på ekonomiområdet och blev också Goubrans första referens i Sverige.

“Genom programmet gick jag många ekonomikurser och fick även en praktikplats på Apotekets ekonomiavdelning på huvudkontoret i Solna. Där praktiserade jag under sex månader och fick både erfarenhet och en referens inom mitt område.”

Med språket, erfarenheten och goda referenser på plats var det dags för nästa steg: att få en anställning.

“Efter praktiken började jag kontakta olika konsultbolag då jag visste att det var som konsult jag ville arbeta. Jag gick på flera intervjuer och skickade mitt CV till olika företag”.

Och till slut bar det frukt och Goubran blev kallad på intervju hos Randstad Finance. Efter mötet som kändes riktigt bra och där det blev tydligt att han uppfyllde kompetenskraven gick han vidare i anställningsprocessen och fick till slut det glada beskedet att jobbet var hans.

“Jag fick mitt första uppdrag via Randstad på Telia. Där jobbade jag i ungefär två och ett halvt år och trivdes jättebra. Nu är jag på mitt andra uppdrag här på Vattenfall sedan två år tillbaka. Jag arbetar på ekonomiavdelningen med bland annat AP och leverantörsreskontra och trivs jättebra.”

Att Goubran hade just konsultrollen som mål när han började söka jobb var ett aktivt beslut, framför allt för att det innebär en chans att få mycket erfarenhet och få prova på olika roller, men ändå behålla tryggheten av en fast anställning.

“Jag vill bygga min karriär och få mer erfarenhet av olika områden, och därför är det bra att jag jobbar på olika företag. Konsultrollen och att löpande få nya utmaningar är bra för mig” säger han.

När uppdraget på Telia började nå sitt slut var det delvis på grund av att avdelningen skulle outsourcas, och Goubran berättar att han direkt fick ett nytt uppdrag vilket gör att han känner en trygghet i sitt arbete.

“Randstad har ett bra nätverk. Jag har löpande diskussioner med min konsultchef om min utveckling och vad jag vill göra, om jag vill avancera inom något område eller om jag vill vidare.”

Att Goubran är en uppskattad medarbetare råder det ingen tvekan om. Lena Reichard, som är konsultchef på Randstad Finance, beskriver honom som en stjärna som är väldigt uppskattad av kunderna, både som professionell kollega och trevlig arbetskamrat.

“På Randstad Finance har vi många olika typer av uppdrag inom ekonomi och finans, inom flera olika branscher och det finns många möjligheter till utveckling. Har man ett riktigt driv och höga ambitioner i kombination med rätt kompetens finns alla möjligheter att utvecklas” tillägger hon.

Randstad Finance är karriärpartnern för dig som är specialist inom ekonomi. Vi ser dig, din kompetens och dina ambitioner. Oavsett om du precis ska ta dina första steg ut i arbetslivet, om du har flera års erfarenhet i branschen, eller om du också ska börja på en helt ny karriärresa.