Vi har träffat Shanga Aziz, medgrundare, ordförande och utbildnings- och samarbetschef för Locker Room Talk, en ideell organisation med målet att främja schyssta värderingar bland unga killar inom idrotten. Här berättar han om hur idén till Locker Room Talk växte fram, de projekt de driver just nu och vad donationen från Randstad kan bidra till.

Allting tog sin början i Finspång 2016 när de två ungdomarna Shanga Aziz och Rogerio Silva skulle starta ett UF-företag.

“Det var en möjlighet för oss att i ett helt år att driva vår idé, och det var väldigt viktigt för oss att göra något vi tyckte var meningsfullt” berättar Shanga, och fortsätter:

“Vi gick tillbaka till våra egna erfarenheter av att spela fotboll och reflekterade mycket över att det var ett tungt klimat. Man förväntas skratta med i sexistiska skämt och det finns en förväntan och en press om att man som kille måste vara stor, stark och vältränad, och vi ser hur skadligt det är. Utifrån våra egna erfarenheter föddes idén att skapa ett utbildningsprogram för att lära nästa generations spelare om jämställdhet och schyssta värderingar. Att skapa en ny sorts manlighet och bra förebilder för unga killar att se upp till.”

Ett otroligt viktigt arbete med andra ord. Hur gör ni det, rent praktiskt?

“Genom Locker Room Talk arbetar vi med att skapa en bra värdegrund och att utbilda unga killar och idrottslag att bli starkare som lag. Det handlar om så mycket annat än att skjuta straffar på plan - det handlar om hur vi mår bra tillsammans, hur vi ska se till att vi har schyssta värderingar och om hur vi är mot varandra, men hur vi är mot tjejer, hur man pratar om och med tjejer.

Utbildningen sker genom ett program där en utbildare från oss träffar ett lag med killar som är mellan 10-14 år under åtta veckor. Genom utbildare som själva har en idrottsbakgrund och som killarna kan relatera till arbetar vi för att skapa ett engagemang hos dem. Det är viktigt att det är rätt person som kan bygga ett förtroende hos killarna och bli en person de ser upp till.”

Hur hjälper donationen från Randstad ert arbete?

“Eftersom vi är en ideell och icke-vinstdrivande organisation är donationer och bidrag såklart alltid uppskattade och gör stor skillnad för vår verksamhet.

Just den här donationen kommer att kunna hjälpa oss att skapa en tryggare rekryteringsprocess. Det är väldigt viktigt för oss eftersom vi utbildar unga killar, och det innebär också ett stort ansvar att rekrytera de personer som ska stå i omklädningsrummen. Det behöver vara personer vi kan lita på och som är välgrundade, och den här donationen kommer att gå till vårt arbete med att säkerställa just det.

Alla ekonomiska bidrag gör att vi kan utbilda fler killar, och desto fler vi kan utbilda, desto större skillnad kan vi göra. Vi har omkring 300 000 killar i vår målgrupp idag och med ekonomiska resurser ökar våra chanser att nå fler av dem.”

Vilka är ert främsta fokus just nu?

“Vårt största fokus är konceptet i omklädningsrummet, att träffa fotbollslag med killar en gång i veckan i åtta veckor. Vi har sedan 1,5 år tillbaka arbetat med att utveckla konceptet och har haft en forskningsgrupp med oss. Nu väntar vi på en rapport från detta som kommer att mynna ut i en ny version av vårt koncept för att göra det ännu bättre.

Vi arbetar också med ett projekt där vi tagit fram ett helt nytt koncept för tränare som du genomför genom VR. Vi har skapat åtta virtuella scenarion där du som tränare utbildar dig till att bli en Locker Room Talk-coach på egen hand. Det är ett enkelt sätt att demokratisera tillgängligheten för den här typen av utbildning, och du genomför hela programmet själv.”

läs mer om locker room talk