Att vara sin egen arbetsgivare ger fler möjligheter i livet. Det anser 44 procent av de tillfrågade svenskarna i Randstads Workmonitor Q1 2017. Men när det kommer till kritan tvekar många att förverkliga drömmen och lämna sitt nuvarande jobb för att bli entreprenör. Yngre och män är oroligare för att misslyckas än kvinnor och äldre.

Men även om man drömmer om att starta eget, tror många att de ska misslyckas och vågar inte ta steget. 43 procent av svenskarna tvekar. Av de som deltar i studien i samtliga 33 länder tvekar 57 procent.

Mest pessimistiska är de krisdrabbade grekerna där 79 procent säger att risken är för stor. Yngre och män känner större oro för att misslyckas än kvinnor och äldre. Bara 25 procent av svenskarna säger att de tänker lämna sitt jobb och starta eget, medan det globala snittet är obetydligt högre, 28 procent.

För många kan möjligheten att få en inkomst vara att starta eget om man förlorar sitt fasta jobb. 41 procent av svenskarna säger att det skulle starta eget då, medan det globala snittet är 47 procent.

Randstad Work Monitor har också ställt frågan om det land där man verkar och bor har ett bra företagsklimat för entreprenörer. Här svarar 63 procent av svenskarna ja och det globala snittet är 56 procent. Etta på listan är Indien med 86 procent.

Hela 75 procent av de tillfrågade i samtliga länder anser att globaliseringen gör att småföretagen får det tuffare att överleva. Svenskarna verkar inte riktigt lika oroliga för globaliseringen. 59 procent svarar ja, medan Turkiet toppar listan med 90 procent.

randstad_q1_2017_se_infographic_600px.jpg
randstad_q1_2017_se_infographic_600px.jpg

randstad workmonitor #2 2017

Endast 39 procent av svenskarna som svarat på Randstad Workmonitor Q2 2017 tycker att livslångt lärande är viktigt för att behålla och öka anställningsbarheten och undvika arbetslöshet.